13.08.2020
 

  

Στις 26.01.2014, η Περιφρεια Κεντρικς Μακεδονας και η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης διοργνωσαν στο Μνημεο Ολοκαυτματος στην Πλατεα Ελευθερας τελετ για την Ημρα Μνμης των Ελλνων Εβραων Μαρτρων και Ηρων του Ολοκαυτματος, παρουσα εκπροσπων της Πολιτεας, της τοπικς αυτοδιοκησης, των διπλωματικν αρχν, καθς και πλθους κσμου.

 

 

Η τελετ ξεκνησε με επιμνημσυνη δηση απ το Ραβνο Θεσσαλονκης, κ. Ααρν Ισραλ και ψαλμος απ τη χορωδα της ΙΚΘ.

Ακολοθησε χαιρετισμς του εκπροσπου της Κυβρνησης, Υπουργο Μακεδονας – Θρκης κ. Θεδωρο Καρογλου, ο οποος τνισε:  «Ας βροντοφωνξουμε, λοιπν, να ηχηρ "χι". χι στους νοσταλγος του σκοταδισμο, χι στους οπαδος της βας και σε λους εκενους προπηλακζουν και υβρζουν τη δημοκρατα. Ας καταδικσουμε με πθος κθε ττοια πρξη και ας επαγρυπνομε για να μην επαναληφθε παρμοιο γκλημα κατ της ανθρωπτητας», συμπληρνοντας «Αν θυμμαστε για πντα τα θματα της ναζιστικς θηριωδας δεν θα χρειαστε να θρηνσουμε ποτ ξαν».

 

Στη συνχεια το λγο πρε ο Πρσβης του Ισραλ κ. ριε Μκελ ο οποος υπογρμμισε τι: «Η Θεσσαλονκη αποτελε να διπλ σμβολο: Πρτον, αποτελε να κντρο μνμης για την ιστορα του Ελληνικο Εβρασμο και του Ολοκαυτματος που εκπμπει ισχυρ μηνματα στον αγνα κατ του εξτρεμισμο». Τνισε δε τι οι εκδηλσεις μνμης που διοργανθηκαν πρσι στη Θεσσαλονκη με αφορμ την συμπλρωση 70 χρνων απ τη αναχρηση του πρτου συρμο για το στρατπεδο εξντωσης ουσβιτς – Μπρκεναου «…, καθς και η εκδλωση σμερα, σε συνδυασμ με τα αποφασιστικ μτρα που χει εφαρμσει η Ελληνικ Κυβρνηση για την καταπολμηση νο-Ναζιστικν φαινομνων, στλνουν να ηχηρ μνυμα κατ του εξτρεμισμο, του αντισημιτισμο και της ξενοφοβας, που δυστυχς αναβινουν σε λο τον κσμο και στην Ευρπη».

 

Ο Περιφερειρχης Κεντρικς Μακεδονας, κ. Απστολος Τζιτζικστας, στο χαιρετισμ του αναφρθηκε στη γννηση του φασισμο στη δεκαετα του 30 στην Ευρπη - γννηση και νοδο η οποα ακολοθησε την εκδλωση του οικονομικο κραχ του 1929- και την παραλλλισε με τη σημεριν οικονομικ κρση που γενν κοινωνικς εκρξεις και φασιστικς συμπεριφορς. Υπογραμμζοντας τι: «Οφελουμε λοι να θυμμαστε πντα τι η γενοκτονα των Εβραων αποτελε να απ τα μεγαλτερα εγκλματα χι μνο κατ των διων των Εβραων, αλλ και κατ της ανθρωπτητας».

 

Προσερχμενος στο βμα ο Αντιπεριφερειρχης Θεσσαλονκης, κ. Γεργιος Τσαμασλς.  αναφρθηκε στους εκατοντδες χιλιδες αθους που υπστησαν αφνταστη φρκη, πριν βρουν τραγικ και φρικτ θνατο και στην ανγκη ενσχυσης της μνμης και στο γεγονς τι η Ελλδα δεν ξεχν τους πολτες της που χθηκαν σημεινοντας τι «ο μαρτυρικς θνατς τους δεν ταν χωρς νημα».

Στις ενργειες που χουν γνει στον δμο Θεσσαλονκης για την ανδειξη μνημεων που συνδονται με τα θματα του Ολοκαυτματος, το μνημνιο συνεργασας για τη δημιουργα Μουσεου Ολοκαυτματος και την επικεμενη ανπλαση της πλατεας Ελευθερας αναφρθηκε ο δμαρχος, κ. Γιννης Μπουτρης.

Ο Πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας, κ. Δαυδ Σαλτιλ στο χαιρετισμ του τνισε τι: «Εβδομντα χρνια εναι μα μεγλη περοδος που χι μνον επιτρπει, αλλ επιβλει να αναλογιστομε αν κναμε, ως κοινωνα, σα οφελαμε να εχαμε κνει. σα οφελαμε σε σους ζησαν πριν απ μας και σε σους ακολουθον.» Αναφρθηκε στα σα ακολοθησαν τη λξη του Β Παγκοσμου Πολμου, στην σκληρ πραγματικτητα που αντιμετπισαν η ελχιστοι επιζντες που επστρεψαν στη Θεσσαλονκη, προσπαθντας να ξαναχτσουν τις ζωες τους και να δημιουργσουν εκ νου την Κοιντητα. Μεταξ λλων υπογρμμισε τι «Η μνμη του Ολοκαυτματος δεν αφορ το παρελθν. Αφορ το μλλον. χι το μλλον των εβραων, αλλ το μλλον της ανθρωπτητας. Το αν στους πολμους θα επαναλαμβνονται θηριωδες, εναι να ερτημα που αφορ το μλλον της ανθρωπτητας. Και μνον η πλρης αντληψη του τι συνβη στο Δετερο Παγκσμιο Πλεμο, μνον η γενκευση, η βθυνση και η εμπδωση της μνμης του ολοκαυτματος μπορε να αποτελσει απντηση στα φαινμενα της νοσταλγας της βαρβαρτητας, που παρατηρονται ντονα στις μρες μας.» Κλενοντας το χαιρετισμ του ο Πρεδρος της ΙΚΘ σημεωσε «Οφελουμε στις επμενες γενις την ιστορικ αλθεια. Θα συνεχσουμε να παλεουμε εναντον της λθης και της διαστρβλωσης»

 

Ο Πρεδρος του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος κ. Βενιαμν Αλμπλας διερωτθηκε προσερχμενος στο βμα «Θα μας ξυπνσουν ραγε οι ακροδεξις υποψηφιτητες για τους δμους και τις περιφρειες στη χρα μας;» εκφρζοντας παρλληλα και τον προβληματισμ του για φαινμενα νεοναζισμο και αντισημιτισμο και μισαλλοδοξας «που δυστυχς βρσκονται σε ξαρση τελευταα σε λη την Ευρπη και στη χρα μας».

Κεντρικς ομιλητς ταν ο Κοινοβουλευτικς Υφυπουργς Ευρωπακν Υποθσεων του Υπουργεου Εξωτερικν της Ομοσπονδιακς Δημοκρατας της Γερμανας, κ. Michael Roth, ο οποος επισκφτηκε τη Θεσσαλονκη συνοδευμενος απ τετραμελ αντιπροσωπεα υψηλβαθμων στελεχν του Υπουργεου Εξωτερικν της Ομοσπονδιακς Δημοκρατας της Γερμανας.

 

Κατ την ομιλα του ο κ. M. Roth αναφρθηκε στην πλατεα Ελευθερας, λγοντας: «Αποτελε μεγλη τιμ για μνα που χω τη δυναττητα να σας απευθνω ομιλα αυτν την ημρα. Εμαι βαθι συγκινημνος, γιατ γνωρζω σε ποιο χρο βρσκομαι σμερα και για ποιο λγο…. Ο τπος αυτς εναι τπος πνθους για την ισραηλιτικ κοιντητα. Στον χρο αυτ συγκεντρθηκαν μετ την εισβολ των γερμανν κατακτητν λοι οι ρρενες Ισραηλτες, βασανστηκαν, ταπεινθηκαν και στη συνχεια εκτοπστηκαν για καταναγκαστικ εργασα. Η αδικα που συντελστηκε σε αυτν τον χρο εναι αδιανητη… Αλλ και για την μη ισραηλιτικ κοιντητα της Θεσσαλονκης εναι μια μρα κι νας τπος πνθους. Η Θεσσαλονκη ταν για αινες μια πλη με να χαρακτηριστικ εβρακ χρμα. Το Ολοκατωμα λλαξε αυτ το πρσωπο της πλης για πντα, αφνοντας βαθι τραματα και ουλς. Το 1943 η πλη δεν χασε μνο αμτρητους πολτες της, αλλ και αυτ το μοναδικ χρμα που δινε η εβρακ κοιντητα στον πολιτισμ, τις επιστμες την οικονομα. Αφανστηκε σχεδν εξ ολοκλρου. Αυτ η απλεια προκαλε πνο σε λους μας, Ισραηλτες και μη.»

Σε σχση με την ενσχυση της μνμης του Ολοκαυτματος ο κ. Roth υπογρμμισε: «Φροντζουμε στε η μνμη της καταστροφς και των εθνικοσοσιαλιστικν εγκλημτων να παραμενει σβεστη στη σημεριν γενι, αλλ και στις επμενες. Το οφελουμε στα θματα, αλλ και στα παιδι μας, τα οποα κληρονμησαν τη γερμανικ ιστορα και πρπει να ζσουν με αυτν. Μνο μσα απ αυτ την ανληψη της ιστορικς μας ευθνης μπορε να υπρξει να καλτερο μλλον. Το μλλον αυτ βρσκεται για λους μας, λληνες και Γερμανος, Ισραηλτες και μη, σε μια ελεθερη, ανεκτικ Ευρπη, ανοιχτ στον κσμο. Ολκληρη η Ευρπη μπορε να διδαχτε απ την ιστορα της Θεσσαλονκης, απ τις καλς και τις κακς της στιγμς, απ τις επιτυχες και τις τραγωδες της, αφο η πλη αυτ υπρξε για αινες να μοναδικ σημεο συνντησης και αφομοωσης διαφρων πολιτισμν, θρησκειν και γλωσσν. Η για πολ μεγλα χρονικ διαστματα αυτονητη ανεκτικτητα, ο αλληλοσεβασμς και η ειρηνικ συνπαρξη, τις οποες βωναν οι νθρωποι εδ στην καθημεριντητ τους, αποτελον παρδειγμα για το μλλον της ηπερου μας. Πρπει να παραμενουμε και στο μλλον προσεκτικο μια και ο αντισημιτισμς, το μσος για τους ξνους και η ομοφοβα δεν αποτελον επ’ ουδεν προβλματα του χθες, αλλ συναντνται ακμα και σμερα στις κοινωνες.»

 

Απευθυνμενος προσωπικ στον Πρεδρο της ΙΚΘ, σε μια αποστροφ της ομιλας του ο κ. Roth τνισε: «Αγαπητ κριε Σαλτιλ, Η ισραηλιτικ κοιντητα κατβαλε υπ την μακρχρονη καθοδγησ σας μεγλες προσπθειες για την ανοικοδμηση στη Θεσσαλονκη και πτυχε πολλ υπ δυσμενστατες συνθκες. Εμες οι επισκπτες μπορομε μνο να φανταστομε πση δναμη και πση ενργεια κστισε σ’ εσς, στα μλη της κοιντητας και στους πολλος υποστηρικτς η ανοικοδμηση και διατρηση του εβρακο τρπου ζως και των εβρακν κτιρων και εγκαταστσεων της πλης. Θα θελα να σας διαβεβαισω ξαν σμερα τι η γερμανικ Ομοσπονδιακ Κυβρνηση θα στηρξει με συγκεκριμνους τρπους τις προσπθεις σας να ενισχσετε και να αναπτξετε τον εβρακ τρπο ζως στη Θεσσαλονκη.»

Κλενοντας την ομιλα του ο κ. M. Roth σημεωσε: «Δεν μπορομε να δημιουργσουμε συνθκες μη γενμενου. Το οφελουμε στα θματα να μην σταθμσουμε τον πνο τους, να μην τον συμψηφσουμε να μην τον σχετικοποισουμε, γιατ εναι ανεπωτος. Μπορομε μνο να ζητσουμε συγχρεση. Και μπορομε να συμβλλουμε στην προσπθεια στε η αδικα αυτ να μην επαναληφθε ποτ».

Ο κκλος των ομιλιν ολοκληρθηκε με τη σνθεση του Tomaso Giovanni Albinoni «Adagio», απ τη κα Μαρνη Πεκδου.

Στη συνχεια τα παιδι του δημοτικο σχολεου της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης φησαν λουλοδια στο Μνημεο Ολοκαυτματος εν αμσως μετ ξεκνησε η κατθεση στεφνων απ τους εκπροσπους των Αρχν, του Διπλωματικο Σματος, τους επιζντες των στρατοπδων, εκπροσπων των Ισραηλιτικν Κοινοττων Ελλδος, των Εβρακν οργανισμν και Συλλγων της πλης.

Μετ το πρας της τελετς στην Πλατεα Ελευθερας οι παρευρισκμενοι μετβησαν στο Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης για την ειδικ παρουσαση της κθεσης του «Ντοκουμντα και γλυπτικ τοπα» του Γιργου Λππα, γλπτη και καθηγητ της Ανωττης Σχολς Καλν Τεχνν,  Αφετηρα του καλλιτχνη για τη σνθεση ταν τα γεγοντα της πλατεας Ελευθερας της 11ης Ιουλου 1942, η αρχ των μεγλων δεινν των εβραων της Θεσσαλονκης. Αφορμ της σλληψς του, οι φωτογραφες που ελφθησαν απ τους εξστες των κτιρων της οδο Βενιζλου, απ γερμανος και λληνες «παρατηρητς».