20.04.2024
 

 

Ίδρυση έδρας Εβραϊκών Σπουδών και ανέγερση μνημείου στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Στις 6-2-2014, o Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Λάζαρος Σεφιχά συναντήθηκαν με τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Μυλόπουλο και τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Μίλτο Παπανικολάου στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έλαβε χώρα σε εξαιρετικό κλίμα, επισημοποιήθηκε η ίδρυση της έδρας Εβραϊκών Σπουδών και η ανέγερση μνημείου στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο αναπτύχθηκε στο χώρο που κατελάμβανε, μέχρι το 1943, το παλαιό Εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης.

Η έναρξη λειτουργίας της έδρας προγραμματίζεται για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Οι απαιτούμενοι πόροι για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής θα καλυφθούν με την οικονομική στήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα θεωρεί πως η δημιουργία της έδρας Εβραϊκών Σπουδών, η οποία λειτουργούσε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και καταργήθηκε επί δικτατορίας Μεταξά, θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα για την προβολή της μακραίωνης παρουσίας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στοιχείων που συνδέθηκαν με την Κοινότητα όπως η Ισπανοεβραική γλώσσα αλλά και των κορυφαίων  φυσιογνωμιών των γραμμάτων, όπως ο Γιοσέφ Νεχαμά, που αναδείχθηκαν από τους κόλπους της.

Στα πλαίσια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε επίσης η ανέγερση μνημείου εντός της Πανεπιστημιούπολης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία για την επιλογή του μνημείου βρίσκεται σε εξέλιξη και επιθυμία και των δύο πλευρών, όπως αυτή διατυπώθηκε στη συνάντηση, είναι αυτή να ολοκληρωθεί σύντομα.