26.04.2024
 

 

Φιλανθρωπικό Ίδρυμα "Γηροκομείο Σαούλ Μοδιάνο"

 

Το Γηροκομείο "Σαούλ Μοδιάνο" ιδρύθηκε χάρη σε δωρεά του Σαούλ Μοδιάνο, Θεσσαλονικιού στην καταγωγή, που πέθανε το 1924 στην Τεργέστη. Εγκαινιάσθηκε το 1932 και στεγάστηκε σε ιδιόκτητο οίκημα, στην περιοχή Εξοχών. Σκοπός του είναι η στέγαση, διατροφή και περίθαλψη των υπερηλίκων Ισραηλιτών και των δύο φύλων.

 

 

Το Γηροκομείο "Σαούλ Μοδιάνο" λειτούργησε αδιάκοπα μέχρι την περίοδο της κατοχής. Το 1943, οι περιθαλπόμενοι του συμμεριζόμενοι τις τύχες και του υπόλοιπου Εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης, εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίων του ¶ουσβιτς. Έτσι το γηροκομείο ανέστειλε τη λειτουργία του μέχρι το 1974.

 

Τότε ακριβώς η διοίκηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία του αείμνηστου Δαυίδ (Ντικ) Μπενβενίστε, συνέλαβε την ιδέα της αναβίωσης του ιδρύματος ώστε να περιθάλψει όχι μόνο τους ηλικιωμένους της Κοινότητας Θεσσαλονίκης αλλά και όλων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Ελλάδας.

Επειδή οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Γηροκομείου είχαν καταστραφεί, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ανέλαβε το έργο της ανέγερσης νέου κτηρίου που θα πληρούσε τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Οι εργασίες ανέγερσης και εξοπλισμού ολοκληρώθηκαν το 1981 και από τότε το ίδρυμα άρχισε να λειτουργεί ξανά.

 

Στο Γηροκομείο μας γίνονται δεκτοί άνδρες και γυναίκες, μέλη όλων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Ελλάδος, που έχουν υπερβεί το 65ο έτος και αυτοεξυπηρετούνται. Στεγάζεται σε ένα εξαώροφο κτίριο. Ο κάθε όροφος περιλαμβάνει επτά μονόκλινα και δύο δίκλινα δωμάτια και ένα σαλόνι. Στο ισόγειο λειτουργεί συναγωγή και ένας μεγάλος χώρος υποδοχής. Το ίδρυμα απασχολεί το αναγκαίο διοικητικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό. Ο γιατρός του Γηροκομείου επισκέπτεται το ίδρυμα και εξετάζει τους περιθαλπόμενους καθημερινά.

 

Μία φορά την εβδομάδα ομάδα εθελοντών οργανώνει ποικίλες δράσεις για την απασχόληση των περιθαλπόμενών μας. Συχνά επισκέπτονται το Γηροκομείο διάφορες ομάδες ανθρώπων, από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, για παρέα, τραγούδι και γνωριμία με τους ενοίκους του.
Στο Γηροκομείο ως γνωστό τελούνται με επισημότητα όλες οι Εβραϊκές γιορτές, συχνά με τη συμμετοχή των κυριών της Κοινότητας και των μαθητών του σχολείου. Στην συναγωγή μας τελείται σε τακτά χρονικά διαστήματα η απογευματινή λειτουργία μινχά και αρβίτ.

Παραδοσιακά οργανώνονται στον χώρο του Γηροκομείου, λάϊλα σέντερ για το Πέσσαχ και εορταστικό γεύμα για το Ρός ασανά όπου παρευρίσκονται και οι οικογένειες των περιθαλπόμενών μας. Κάθε Παρασκευή διοργανώνεται καμπαλάτ Σαμπάτ στην τραπεζαρία του Ιδρύματος, για την υποδοχή του Σαμπάτ.

 

 

Έτσι, στα χρόνια της επαναλειτουργίας του και χάρη στην αδιάκοπη φροντίδα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, το Γηροκομείο "Σαούλ Μοδιάνο" καθιερώθηκε σαν ένα πραγματικό "σπίτι των γονέων μας", σαν ένα φιλόστοργο άσυλο όπου οι ομόθρησκοι υπερήλικες ζουν μέσα σε ένα ευχάριστο, αξιοπρεπές και άνετο περιβάλλον και κυρίως ανάμεσα σε ανθρώπους που τους αγκαλιάζουν με αγάπη και ενδιαφέρον.

Η γραμματεία του Γηροκομείου δέχεται καθημερινά αιτήσεις για εισαγωγή, ομοθρήσκων που πληρούν τα κριτήρια εισαγωγής. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2310848473 & 2310859332 καθώς και στις κατά τόπους Ισραηλιτικές Κοινότητες.