10.08.2020
 

 

ͻ YAD VASHEM

Εκδλωση κατ την οποα θα απονεμηθε ο ττλος του «Δικαου των Εθνν» του κντρου Yad Vashem σε ελληνικ χριστιανικ οικογνεια, διοργαννει ο Δμος Θεσσαλονκης, σε συνεργασα με την Πρεσβεα του Ισραλ και την Ισραηλτικη Κοιντητα Θεσσαλονκης, τη Δευτρα 27 Απριλου 2015 και ρα 12:00, στην αθουσα συνεδρισεων του Δημοτικο Συμβουλου (Βασ. Γεωργου Α’ 1, 1ος ροφος).

 

Κατ την τελετ θα απονεμηθε ο ττλος του «Δικαου των Εθνν» στους απγονους της οικογνειας του Σταρου και της Βασιλικς Οικονομκου, για την ανιδιοτελ προσφορ τους στην οικογνεια της Βικτωρας Μπενουζλιο, κατ την τραγικ περοδο του Ολοκαυτματος. Στην εκδλωση θα συμμετσχει το 28ο ΓΕΛ Θεσσαλονκης, το οποο θα παρουσισει θεατρικ δρμενο.

 

Αναλυτικ το πργραμμα της εκδλωσης χει ως εξς:

  • Ενημρωση για το Θεσμ
  • Περιγραφ της ιστορας της δισωσης
  • Χαιρετισμος απ την Πρσβειρα του Ισραλ, Ιρτ Μπεν μπα, τον Πρεδρο της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, Δαυδ Σαλτιλ και τον Δμαρχο Θεσσαλονκης, Γιννη Μπουτρη
  • Δρμενο απ το 28ο ΓΕΛ Θεσσαλονκης
  • Απονομ του ττλου του «Δικαου των Εθνν»
  • Λγα λγια απ τις Οικογνειες των διασωστν και των διασωθντων

               Το Yad Vashem ιδρθηκε στο Ισραλ το 1953 ως το παγκσμιο κντρο για την τεκμηρωση, την ρευνα, την εκπαδευση και την ανμνηση του Ολοκαυτματος. νας απ του βασικος στχους των ιδρυτν του ταν να αναγνωρσει τους ανθρπους, οι οποοι αψηφντας τον κνδυνο και χωρς οικονομικ κνητρα επλεξαν να προσφρουν καταφγιο και βοθεια σε Εβραους, προκειμνου να τους προστατεσουν απ την ναζιστικ θηριωδα, απονμοντς τους τον ττλο του «Δικαου των Εθνν».

 

Ακολουθε η ιστορα των δο οικογενειν:

 

Οι διασστες:  Σταρος Οικονομκος και Βασιλικ Οικονομκου

Η διασωθεσα: Βικτρια Μοννα-Μπενουζλιο, γεν. 1942

 

Η ιστορα:

Η οικογνεια Μοννα, γονες και δο κρες, 7 και 2 ετν, ζοσαν στην Αθνα.

Στις 25 Μαρτου 1944, οι Γερμανο συνλαβαν λους τους Εβραους της πλης, μεταξ αυτν και τη γιαγι της Βικτριας, τον πατρα της Σμμυ και λους τους συγγενες της, οι οποοι στλθηκαν στο ουσβιτς-Μπιρκενου και δεν επστρεψαν.  Η μητρα της Στερνα, ταν στο σπτι, στη Β. Ουγκ 56, ταν νας αστυνομικς μπκε στο σπτι και της επε πως εχε εντολ να τη συλλβει. Μετ το πρτο σοκ, ρχισε να πακετρει ροχα, για τα δυο της παιδι, τη Βικτρια και τη Ρενκα.  Στο σπτι ταν και η επτχρονη  ανηψι της, Σλλυ, που ταν κρη της αδελφς της, Ματκας και του Μεναχμ Λτση. Ο αστυνομικς βλποντς την να ετοιμζει και τα παιδι, την ρτησε αν ξρει πο θα τους πνε. ταν η Στερνα του απντησε τι φυσικ δεν ξρει, εκενος της επε: «σε τα παιδι σου εδ. Αν εναι καλ εκε που θα πας, ρχεσαι και τα παρνεις… Αν δεν εναι καλ, σε τα παιδι σου να ζσουν…».

Η σπιτονοικοκυρ, Κωνσταντνα Κωνσταντ που κουσε τη συζτηση, πρτεινε στη Στερνα Μοννα να της αφσει τα παιδι. Της επε: «χω πντε δικ μου παιδι. φησ μου τα παιδι σου και ,τι τρνε τα δικ μου, θα τρνε και τα δικ σου».

Μια λλη εκδοχ λει τι ταν ρθε ο αστυνομικς να πρει τη Στερνα Μοννα και τις κρες της, η σπιτονοικοκυρ επε τι τα παιδι ταν τα εγγνια της που μεναν μαζ της και πως πλρωνε τη Στερνα να τα προσχει, επειδ η δια εχε πολλ παιδι. τσι τα πρε στο σπτι της και ο αστυνομικς παρδωσε τη Στερνα Μοννα στους Γερμανος, που συγκντρωσαν λους τους Εβραους στη Συναγωγ και τους στειλαν στο στρατπεδο του Χαδαρου και απ εκε στο ουσβιτς-Μπργκεναου.

ταν η μητρα της Σλλυ, η Ματκα Λτση, (η οποα μενε απναντι απ τη συναγωγ στην οδ Μελιδνη και παρακολοθησε τα γεγοντα) πγε το βρδυ να πρει το κορτσι, βρκε τη σπιτονοικοκυρ που της επε τι εχε γνει. Η Ματκα πρε τα τρα κορτσια στο σπτι της, σε  προστιο της Αθνας. Φοβταν μην ρθουν να τη συλλβουν και αυτ και για αυτ τον λγο νοκιασε να μικρ διαμρισμα στη Δφνη.

Οι γονες Μοννα ταν πολ φλοι (σαν συγγενες) με τον Σταρο και τη Βασιλικ Οικονομκου, οι οποοι δεν εχαν παιδι. ταν γεννθηκε η Βικτρια, ταν σαν νονο της. ταν η Βικτρια μεγλωσε λγο, η μητρα της την βαζε στο περβζι για να τη βλπει ο Σταρος κθε πρω που πγαινε στη δουλει του και να της στλνει φιλι. Την αγαποσε πολ. ταν δεν εδε τη Βικτρια στο παρθυρο και συνειδητοποησε τι το διαμρισμα ταν κλειστ, ρτησε τη σπιτονοικοκυρ, Κωνσταντνα Κωνσταντ, τι συνβη. Η Κωνσταντ του διηγθηκε λη τη  ιστορα και του επε τι τα κορτσια βρσκονταν με τη θεα τους. Ο Σταρος σπευσε στη Δφνη και βρκε τη Ματκα που φρντιζε επτ παιδι, πντε δικ της και δο των Μοννα.

ταν ζτησε να πρει τη Βικτρια, η θεα της χρηκε, καθς τον γνριζε. Η Βικτρια, που ταν δο ετν, δθηκε μαζ του. Το ζεγος Οικονομκου, που πως επαμε, δεν εχε δικ του παιδι, της φρθηκε σαν να ταν δικ τους παιδ.. «Μου φρονταν σα να μουν πριγκπισσα», επε η Βικτρια Μπενουζλιο. Ο Σταρος ταν διευθυντς του τελωνεου στο σιδηροδρομικ σταθμ της Αθνας και βοηθοσε με χρματα και τρφιμα τη θεα της Βικτριας, Ματκα καθς και λλους συγγενες.

Η στριξη του Σταρου τους βοθησε να επιζσουν. Η μητρα της Βικτριας, Στερνα, επζησε και επστρεψε στην Αθνα, στο σπτι της αδελφς της, Ματκας. Το ζεγος Οικονομκου ντυσε ωραα τη Βικτρια και την πγε να συναντσει τη μητρα της. Η μικρ δεν μποροσε να αποδεχτε αυτ τη γυνακα, που της φαινταν ξνη, ως μητρα της. Στα μτια της, η Βασιλικ ταν η μητρα της. ταν μια δσκολη συνντηση και για τις δυο πλευρς. Για τη μητρα που επε πως η σκψη τι θα συναντοσε τα παιδι της, της δινε τη δναμη να επιβισει μσα στο στρατπεδο του θαντου, και για το κορτσι που αρνιταν να δεχτε την ξνη γυνακα ως μνα.

Η μητρα της Βικτριας θερησε σωστ να αφσει την κρη της για λλο να διστημα στο ζεγος Οικονομκου και την επισκεπτταν κθε μρα, μχρι που η Βικτρια τη γνρισε απ την αρχ. Η μητρα της Βικτριας, που η οικογνει της χθηκε στο Ολοκατωμα, παντρετηκε να Θεσσαλονικ  Εβραο που χασε επσης τη γυνακα και το παιδ του στο Αουσβιτς-Μπιρκενου και μετακμισαν απ την Αθνα στη Θεσσαλονκη. Κρτησαν μως επαφ με τον Σταρο και τη Βασιλικ μχρι το θνατ τους. Η μεγλη αδελφ η Ρενκα, μετανστευσε στο Ισραλ, με πργραμμα μετανστευσης ορφανν παιδιν.

Την ιστορα της Βικτριας επιβεβαινει γραπτ η μαρτυρα της Αγγελικς Κασφκη-Κοκκινκη, που γεννθηκε το 1927, η οποα μενε στο σπτι  του ζεγους Οικονομκου. «ξερα τι για πνω απ δο χρνια, το ζευγρι εχε να δχρονο κοριτσκι με το νομα Νκη, κρη του Σμμυ και της Στλλας Μοννα, που στλθηκαν στο ουσβιτς-Μπιρκενου. λοι ξραμε πως το κορτσι ταν Εβραα, λοι την αγαποσαμε και το ζεγος Οικονομκου την εχε σαν κρη του».