09.08.2020
 

  

Για τταρτη συνεχ χρονι η πλη της Θεσσαλονκης θυμται,  με την πορεα μνμης που θα πραγματοποιηθε την Κυριακ 20 Μαρτου 2016 με αφορμ την επτειο των 73 χρνων απ την αναχρηση του πρτου συρμο απ τη Θεσσαλονκη για τα στρατπεδα θαντου ουσβιτς – Μπρκεναου, τους δικος της ανθρπους που δολοφονθηκαν στην προσπθεια επικρτησης του ρατσισμο και της μισαλλοδοξας.

Παραθτουμε το συνοπτικ πργραμμα της πορεας, που διοργαννεται σε συνεργασα με το Δμο Θεσσαλονκης, το Αριστοτλειο Πανεπιστμιο Θεσσαλονκης, το Αλεξνδρειο Τεχνολογικ Εκπαιδευτικ δρυμα Θεσσαλονκης και το ∆ιεθνς Πανεπιστμιο.

11.15-11.30 Συγκντρωση στην Πλατεα Ελευθερας
11.30-12.35 Πορεα Μνμης
12.40-13.30 Τελετ στον Παλαι Σιδηροδρομικ Σταθμ
13.30 Λξη τελετς    

Κατ την τελετ στον Παλαι Σιδηροδρομικ Σταθμ θα γνουν τα αποκαλυπτρια του Δεκτη Μνμης απ τους:
• Δμαρχο Τελ Αββ, κ. Ron Huldai
• Δμαρχο Θεσσαλονκης, κ. Γιννη Μπουτρη
• Πρεδρο Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, κ. Δαυδ Σαλτιλ

 

 


 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


 

Οι εκδηλσεις μνμης για τα θματα του Ολοκαυτματος της Θεσσαλονκης, υπ τον ττλο «Ποτ Ξαν. 73 χρνια απ την αναχρηση του πρτου συρμο για το στρατπεδο ουσβιτς-Μπρκεναου», παρουσιστηκαν σμερα, Πμπτη 17 Μαρτου 2016, στο πλασιο συνντευξης Τπου.

 

Ο Δμαρχος Θεσσαλονκης, Γιννης Μπουτρης, αναφρθηκε στην Πορεα Μνμης που θα πραγματοποιηθε την Κυριακ 20 Μαρτου 2016, στις 11.00, για τταρτη συνεχ χρονι, απ την Πλατεα Ελευθερας ως τον Παλι Σιδηροδρομικ Σταθμ και καθιερθηκε απ το Δμο, σε συνεργασα με την Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης και το Αριστοτλειο Πανεπιστμιο, εν φτος μετχουν επιπλον το Διεθνς Πανεπιστμιο Ελλδος και το Αλεξνδρειο Τεχνολογικ και Εκπαιδευτικ δρυμα Θεσσαλονκης. «Η καθιρωση αυτς της πορεας, της σιωπηλς πορεας απ την Πλατεα Ελευθερας προς το χρο του Παλιο Σταθμο που γνονταν οι φορτσεις, χει την ννοια της υπενθμισης, της συστηματικς και συνεχος υπενθμισης στους συμπολτες μας, αυτο που συνοψζεται στις δο λξεις, ‘’Ποτ Ξαν’’». πως επισμανε ο διος, η ημρα της Πορεας Μνμης «εναι μια ημρα θλψης, αλλ ταυτχρονα και απελευθρωσης απ τις τψεις που μπορε να χουμε για ποια συμπεριφορ εχαν οι πατερδες μας, η οποα συνβαλε στην εξολθρευση του 96% των Εβραων συμπολιτν μας».
Ο Πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, Δαυδ Σαλτιλ, τνισε τι για τταρτη συνεχ χρονι, η πλη συμμετχει στην Πορεα των Ζωντανν που θυμονται και τιμον τη μνμη των 50.000 συμπολιτν μας που το 1940 αποτελοσαν το 20% του πληθυσμο της πλης και οι οποοι εξοντθηκαν απ τους Ναζ στα στρατπεδα ουσβιτς-Μπρκεναου. Ο κ. Σαλτιλ επισμανε τι στο πλασιο της φετινς διοργνωσης, στο τλος της πορεας και στον τπο της αναχρησης των συρμν του παλαιο Σιδηροδρομικο Σταθμο, η Κοιντητα σε συνεργασα με το Δμο Θεσσαλονκης, παρουσα του Δημρχου του Τελ Αββ, θα παρουσισουν να Δεκτη Μνμης, αφιερωμνο στη Συνοικα Μπρον Χιρς, μια τοποθεσα που απ οικισμ που δημιοργησε η Κοιντητα για τη στγαση χιλιδων ευπαθν μελν της μετατρπηκε σε τπο μαρτυρου το 1943. πως ανφερε χαρακτηριστικ ο διος, «η τοποθτηση του Δεκτη εντσσεται στο ευρτερο πλασιο των προσπαθειν της Κοιντητς μας και φυσικ του Δημρχου, Γιννη Μπουτρη, για την ανδειξη του παρελθντος της πλης. Οι προσπθειες αυτς καταβλλονται με στχο την ενδυνμωση της μνμης αλλ και της πεποθησης, ειδικ για τις νετερες γενις, τι αυτ η μοναδικ σε αιτιολγηση, οργνωση και νταση, εσκεμμνη και μεθοδευμνη δωξη αθων ανθρπων, δεν πρπει να επαναληφθε. Δεν ωφελε μνο να θυμμαστε. Πρπει να εμαστε τοιμοι να μην υποπσουμε και στο διο λθος, αυτ της αδιαφορας, της ουδτερης στσης εφσον το θμα ‘δεν αφορ εμς’».
Απ την πλευρ του, ο Πρτανης του Αριστοτελεου Πανεπιστημου Θεσσαλονκης, Περικλς Μτκας, δλωσε τι το ΑΠΘ συμμετχει στις εκδηλσεις μνμης στλνοντας το μνυμα τι ποτ ξαν δεν θα επαναληφθε κτι ττοιο, καθς θα συνεχσει τις δρσεις για την ευαισθητοποηση τσο των φοιτητν σο και της τοπικς κοινωνας σε θματα σεβασμο ανθρωπνων δικαιωμτων και της ελευθερας της κφρασης, με στχο την απαλοιφ φαινομνων ρατσισμο και κακομεταχερισης συνανθρπων στη βση θρησκευτικν, εθνοτικν και λλων διαφορν. Το ΑΠΘ, ανφερε, με σταθερ βματα, φροντζει στε να συμβλλει στην αποκατσταση της πρσφατης ιστορας της πλης. «Θεωρομε τι τα σχολεα και τα πανεπιστμια οφελουν να διαμορφνουν πολτες που σβονται τη δημοκρατα και την ετερτητα, που γνωρζουν την ιστορα στε ν’ αποφεγουν λθη και παρμοιες δρσεις στο μλλον».
Ο Πρτανης σημεωσε τι απ την τρχουσα ακαδημακ χρονι επαναλειτουργε μετ απ δεκαετες η δρα Εβρακν Σπουδν στη Φιλοσοφικ Σχολ του ΑΠΘ, εν εξφρασε την ικανοποηση του διου και των πρυτανικν αρχν για το ντονο ενδιαφρον που δεχνουν οι φοιτητς και φοιττριες του Πανεπιστημου για τα μαθματα επιλογς εβρακς ιστορας.
Η εκπρσωπος του Διεθνος Πανεπιστημου Ελλδος, Στλλα Δρογου, τνισε τι η συμμετοχ των πανεπιστημων σε μια ττοια εκδλωση εναι ιδιατερα σημαντικ, γιατ «,τι εναι ν’ αλλξει, θ’ αλλξει μσα απ το σχολει. Αυτς εναι ο ρλος του πανεπιστημου και των δασκλων. Ελπζω και εμαι σγουρη τι θα συμβλλουμε στε να κερδσουμε και πλι την ανοιχτ Θεσσαλονκη, την ανοιχτ αγκαλι για λους». Η δια κατθεσε την προσωπικ της ιστορα, την ιστορα της Εβραας γιαγις της που χθηκε στο ουσβιτς και της μητρας της που σθηκε χρη στην αγπη του πατρα της και της οικογνεις του καθς και της γειτονις, σημεινοντας: «Αυτ εναι το μεγλο μθημα για εμς τους Θεσσαλονικες. Εναι αντερο χρος μας να κνουμε ,τι μπορομε για να ξανακερδσουμε το στοχημα. Η πλη της Θεσσαλονκης χει πολ μεγλη ιστορα, και απ’ αυτν αντλε τη δναμ της». Η κ. Δρογου κατληξε λγοντας τι «οι δσκαλοι χουμε την ιστορα ως εργαλεο, το μοναδικ και το ισχυρτερο εργαλεο απναντι στον φασισμ που πλι σηκνει κεφλι σε λη την Ευρπη, που δεν θλει να καταλβει τι οι νθρωποι εναι σοι μπροστ στις ευκαιρες».
Στη διρκεια της συνντευξης Τπου απονεμθηκαν βραβεα και παινοι στους φοιτητς και τις φοιττριες που μετεχαν στο διαγωνισμ αφσας που διοργνωσε το ΑΠΘ, στο πλασιο των φετινν εκδηλσεων Μνμης. Τα ργα που διακρθηκαν εκτθενται στο Δημαρχεο Θεσσαλονκης, στον προθλαμο της Αθουσας Συνεδρισεων του Δημοτικο Συμβουλου.
Τα τρα βραβεα απονεμθηκαν στους:
1ο Βραβεο: ννα Μαυροπολου, πτυχιοχο Τμματος Δασολογας και Φυσικο Περιβλλοντος ΑΠΘ
2ο Βραβεο: Γεργιο Ματσκα, φοιτητ Τμματος Αρχιτεκτνων-Μηχανικν ΑΠΘ
3ο Βραβεο: Σοφα Καρασαββδου, φοιττρια Τμματος Εικαστικν κι Εφαρμοσμνων Τεχνν ΑΠΘ
παινοι αποδθηκαν στους:
1ος παινος: Παναγιτη Τσολακκη, φοιτητ Τμματος Εικαστικν και Εφαρμοσμνων Τεχνν ΑΠΘ
2ος παινος: Ομδα Loopo Studio, πτυχιοχοι Τμματος Αρχιτεκτνων Μηχανικν ΑΠΘ
3ος παινος: Δμητρα-Ευαγγελα Ντρη, φοιττρια Σχολς Αρχιτεκτνων Μηχανικν ΕΜΠ
Επιπλον, η φετιν διοργνωση εμπλουτστηκε με την ενεργ συμμετοχ της σχολικς κοιντητας, καθς επτ σχολεα της πλης πραν μρος δημιουργντας εικαστικ ργα, τα οποα θα βρσκονται αναρτημνα στο χρο του Παλιο Σιδηροδρομικο Σταθμο την ημρα της Πορεας Μνμης, την Κυριακ 20 Μαρτου 2016, εν γνεται προσπθεια να εκτεθον στο Βαφοπολειο Πνευματικ δρυμα.
Η Πορεα Μνμης της Κυριακς 20 Μαρτου 2016, θα ξεκινσει στις 11.30 το πρω απ την Πλατεα Ελευθερας και θα καταλξει στον Παλι Σιδηροδρομικ Σταθμ. Εκε, στις 12.30, θα πραγματοποιηθον τα αποκαλυπτρια του Δεκτη Μνμης της Συνοικας Μπαρν Χιρς, παρουσα και του Δημρχου Τελ Αββ-Γιφο, κ. Ρον Χουλντα, καθς και του επικεφαλς του International March of the Living, κ. Ααρν Ταμρ. Στη συνχεια, χαιρετισμος θα απευθνουν ο Δμαρχος Θεσσαλονκης, Γιννης Μπουτρης, η επιτετραμμνη της Πρεσβεας του Ισραλ στην Ελλδα, Τμμυ Μπεν Χαμ, ο Δμαρχος του Τελ Αββ-Γιφο, η αναπληρτρια Πρτανης του ΑΠΘ, Αρινα Στογιαννδου, ο Πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, Δαυδ Σαλτιλ, καθς και ο Ααρν Ταμρ. Η εκδλωση θα ολοκληρωθε με να δρμενο που θα παρουσισει το τμμα Γ2 του 2ου Πειραματικο Γυμνασου Θεσσαλονκης καθς και με συναυλα της χορωδας της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης.
Παρλληλα, στις 10.00 το πρω της 20ης Μαρτου και πριν απ την πορεα, η 1η Δημοτικ Κοιντητα διοργαννει τον εβρακ περπατο μνμης. Οι ενδιαφερμενοι θα πρπει να στελουν ηλεκτρονικ μνυμα στη διεθυνση a-koinotita@thessaloniki.gr.