14.08.2020
 

 

, . 73 – ջ

 

 

Με την Πορεα Μνμης, σμερα, Κυριακ 20 Μαρτου 2016, κορυφθηκαν οι εκδηλσεις για τα θματα του Ολοκαυτματος της Θεσσαλονκης, υπ τον ττλο «Ποτ Ξαν. 73 χρνια απ την αναχρηση του πρτου συρμο για το στρατπεδο ουσβιτς – Μπρκεναου».

 

Η Πορεα, η οποα ξεκνησε στις 11.30 απ την Πλατεα Ελευθερας με τελικ προορισμ τον Παλι Σιδηροδρομικ Σταθμ, διοργαννεται για τταρτη συνεχ χρονι απ το Δμο Θεσσαλονκης, την Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης και το Αριστοτλειο Πανεπιστμιο, εν φτος συμμετχουν το Διεθνς Πανεπιστμιο Ελλδος και το Αλεξνδρειο Τεχνολογικ και Εκπαιδευτικ δρυμα Θεσσαλονκης.

 

 

Με την φιξη της πορεας στον Παλι Σιδηροδρομικ Σταθμ, πραγματοποιθηκαν τα αποκαλυπτρια του Δεκτη Μνμης της Συνοικας Μπρον Χιρς, ο οποος δηµιουργθηκε το 1892 απ την Ισραηλιτικ Κοιντητα για τους αστγους της. πως αναγρφεται στο κεμενο του Δεκτη, ο συνοικισμς αναδεχθηκε σε τπο μαρτυρου για τους Εβραους της Θεσσαλονκης, καθς αποτλεσε το σημεο συγκντρωσς τους για τη μεταφορ 50.000 ψυχν στο στρατπεδο – κολαστριο του ουσβιτς-Μπρκεναου.

 

Ακμη, στο χρο του Σταθμο  εκτθηκαν τα ργα μαθητν απ επτ σχολεα της πλης, εμπνευσμνα απ το Ολοκατωμα των Εβραων της Θεσσαλονκης, εν στους εκατοντδες πολτες και επισμους που συμμετεχαν, μοιρστηκε συμβολικ απ να λουλοδι, το οποο εναπθεσαν στις ργες των τρνων.

video1

video2

video3

 

 

Στην ναρξη της εκδλωσης, ο βουλευτς του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντφυλλος Μηταφδης, διβασε το μνυμα του προδρου της Βουλς, Νκου Βοτση, στο οποο επισημανεται τι η Βουλ των Ελλνων, για πρτη φορ φτος, με αφορμ την επτειο απελευθρωσης του ουσβιτς στις 27 Ιανουαρου 1945 απ το σοβιετικ στρατ, τμησε τη μνμη των θυμτων του Ολοκαυτματος. Ο Πρεδρος της Βουλς χαιρτισε τη σημεριν Πορεα Μνμης για τους αδικοχαμνους συμπατριτες μας ως πρξη ιστορικς αυτογνωσας, τονζοντας παρλληλα τι η Θεσσαλονκη χει πολλ να κερδσει, αναγνωρζοντας το παρελθν της ως Μαρτυρικ Πλη.

 

Στο χαιρετισμ που απηθυνε ο Δμαρχος Θεσσαλονκης, Γιννης Μπουτρης, τνισε τι η πλη οφελει να υπενθυμζει διαρκς στον εαυτ της και στους λλους, τι το 1943 το σμα της ακρωτηριστηκε. “Επιθυμομε ως δημοτικ Αρχ να σπσει η σιωπ, να ακουστον οι πολλς φωνς του παρελθντος. Και γι’ αυτ κοπιζουμε. Προχωρσαμε στην καθιρωση αυτς της ημρας μνμης γιατ αναγνωρζουμε τη συμβολ των Εβραων μας σε αυτ που εμες εμαστε σμερα. Οι Εβραοι μας δεν ταν μνο ο δικς μας λλος. ταν κτι περισστερο, κομμτι των πολλν δικν μας εαυτν. ταν Εβραοι το θρσκευμα και ταυτχρονα λληνες, Ευρωπαοι και Θεσσαλονικες. Ως ττοιοι λοιπν μας λεπουν, και για αυτ λοι εμες, λληνες και Ευρωπαοι και Θεσσαλονικες, τους μνημονεουμε ξαν και ξαν”.

 

Ο Δμαρχος Θεσσαλονκης συνδεσε τη μαρη εκενη σελδα της ιστορας με το σημεριν αγνα των προσφγων, λγοντας χαρακτηριστικ: “Κθε γενι χει το δικ της στοχημα αλληλεγγης να κερδσει: πριν απ 63 χρνια σε αυτν εδ την πλη, μια γενι Γερμανν χασε το δικ της. Και μια γενι Ελλνων Χριστιανν φοβθηκε να πρει θση. Σμερα, μια λλη γενι πασχζει να κερδσει το δικ της στοχημα. Οι πρσφυγες δεν εναι οι Εβραοι της εποχς μας. Οτε και εμες εμαστε οι Ναζ της. μως οι πρσφυγες μπορον να γνουν οι «Εβραοι μας» −αν το θλουν και αν το θλουμε. Μπορον δηλαδ να γνουν οι δικο μας «λληνες», «Ευρωπαοι», και «Θεσσαλονικες», ο νος δικς μας λλος, το νο κομμτι του δικο μας, καλτερου εαυτο. Και σως ττε, και η πλη μας να ξαναβρε το βηματισμ της. σως να χουμε γνει καλτεροι”.

Η επιτετραμμνη της Πρεσβεας του Ισραλ στην Ελλδα, Τμμυ Μπεν Χαμ,  ανφερε χαρακτηριστικ τι η φρση “Ποτ Ξαν” οφελει να εναι κτι παραπνω απ να απλ σνθημα, να αντιπροσωπεει δηλαδ την ανληψη ευθνης. “Πρπει να συνεχσουμε να δουλεουμε, πως κνει ο Δμαρχος και η Ισραηλιτικ Κοιντητα της πλης για να διατηρηθε η ιστορα και η μνμη αυτν των ανθρπων ζωνταν. Ωστσο, πρπει επσης να κοιτζουμε μπροστ και να μθουμε απ αυτ τα τρομερ γεγοντα και απ αυτος τους λγους γενναους που εργστηκαν για να σσουν εκενους που δικονταν. χουμε υποχρωση σε σους εναι αδναμοι, σε σους υποφρουν και σ’ αυτος που ψχνουν καταφγιο”.

Στο χαιρετισμ του ο Δμαρχος του Τελ Αβιβ - Γιφο, Ρον Χουλντα, πλης αδελφοποιημνης με τη Θεσσαλονκη, εκτμησε τι το κακ που σκτωσε ξι εκατομμρια Εβραους και πολλος λλους στα ναζιστικ στρατπεδα, εναι ακμη εδ και εναι απειλ για την παγκσμια ειρνη. “Το μνο που μπορε να εγγυηθε τι το ουσβιτς δεν θα επαναληφθε εναι ο συνεχμενος αγνας ενντια στο φασισμ, στο ρατσισμ και στο μσος προς τους ανθρπους που εναι διαφορετικο απ εμς. Αυτ κνετε εδ στη Θεσσαλονκη, κθε χρνο. Και γι’ αυτ εμαστε τσο ευγνμονες σε σας” επε ο κ.  Χουλντα, ο οποος μλησε με θερμ λγια για τη στση που τηρε απναντι στο Ολοκατωμα ο Δμαρχος Θεσσαλονκης. “Σμερα, η Θεσσαλονκη εναι μια πλη που αναλαμβνει την ευθνη για τις πρξεις του παρελθντος. Εναι μια πλη, ο Δμαρχος της οποας, ο Γιννης Μπουτρης, χει θσει υψηλς προδιαγραφς γενναιτητας και ηθικς. Αυτς εναι ο νθρωπος, που μπροστ στις ανερχμενες δυνμεις των φασιστν και των αντισημιτν, εμφανστηκε στην τελετ ορκομωσας του νου Δημοτικο Συμβουλου φορντας το κτρινο στρο που οι Εβραοι της Θεσσαλονκης εχαν υποχρεωθε να φορσουν κατ την ναζιστικ κατοχ”.
    
Η αναπληρτρια Πρτανης του Αριστοτελεου Πανεπιστημου Θεσσαλονκης, Αρινα Στογιαννδου, απ την πλευρ της αναφρθηκε στη νεοσστατη δρα Εβρακν Σπουδν της Φιλοσοφικς Σχολς, στην οποα το τελευταο εξμηνο διδσκονται μαθματα εβρακς ιστορας. “Με βαθει συνασθηση της ευθνης του απναντι στην ιστορα, το ΑΠΘ υπρξε συν-δημιουργς μαζ με το Δμο Θεσσαλονκης, της σημερινς Ημρας Μνμης. Αναγνωρζοντας την ευθνη μας απναντι στην αποκατσταση της μνμης και το χρος μας απναντι στους δολοφονηθντες Εβραους φοιτητς του Πανεπιστημου μας, θα συνεχσουμε να συμβλουμε στην προσπθεια. Ελπδα μας εναι οι νοι και οι νες μας να αποκτσουν κριτικ σκψη, δημοκρατικ φρνημα, ιστορικ γνση και προπαντς αυτογνωσα. Ιδιαιτρως την ιστορικ αυτ στιγμ που η πλη μας, η Ελλδα και η Ευρπη ολκληρη δοκιμζεται για τον ανθρωπισμ, τη δημοκρατα και τις καταστατικς της αρχς, οφελουμε να δσουμε να παρδειγμα θους, δημοκρατας και σεβασμο της ετερτητας” κατληξε η κ. Στογιαννδου.

 

Ο Πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, Δαυδ Σαλτιλ, στον χαιρετισμ του τνισε τι για την διαρκ καταπολμηση του ρατσισμο και της μισαλλοδοξας, πρπει να χουμε τη γνση και να εμαστε τοιμοι να μην υποπσουμε στο διο λθος της αδιαφορας, της υιοθτησης μιας στσης ουδτερης μιας και το θμα “δεν αφορ εμς – δεν μας αγγζει”. “Αν το κνουμε ττε εναι σαν να προσκαλομε λους σοι εναι διατεθειμνοι να επαναφρουν τον εφιλτη, με τη συνεργασα,  πως τη δεκαετα του 1940, ατμων πρθυμων να συνδρμουν την «Τελικ Λση»” επε ο κ. Σαλτιλ για να συμπληρσει τι αξες πως ο σεβασμς, η κατανηση, η συνπαρξη, η ελευθερα κφρασης, δεν πρπει να αρονται απ το φβο απναντι στο διαφορετικ,  απ την αδιαφορα, και το μσος. “Με αυτν τον τρπο, που μως προποθτει συνεχ εγργορση και παργει μακροπρθεσμα αποτελσματα, μπορομε βσιμα να ελπζουμε τι αυτ που συνβη 73 χρνια πριν, ταν θεμελιδεις ανθρπινες αξες, παραμερστηκαν, αγνοθηκαν …. σβησαν. … δεν θα επαναληφθε”.

Παρν στην εκδλωση Μνμης ταν και ο επικεφαλς του International March of the Living, Ααρν Ταμρ, ο οποος υπενθμισε τι σε  λγες εβδομδες, πολλς χιλιδες ανθρπων απ 50 χρες του κσμου θα μαζευτον στο μεγαλτερο νεκροταφεο του εβρακο λαο, στο ουσβιτς-Μπρκεναου, για να μνημονεσουν, να θυμηθον και να στελουν το ξεκθαρο και δυνατ μνυμα “Ποτ Ξαν!”. “Θα συνεχσουμε να κνουμε αυτ την πορεα και να θυμζουμε κθε χρνο και σε κθε ευκαιρα που χουμε: μπορε να ξανασυμβε αν λοι εμες, σε κθε γωνι της γης δεν επαγρυπνομε και δεν δνουμε την προσοχ που χρειζεται στα διφορα κινματα, οργανσεις και χρες ακμη, που παργουν το μσος, την μισαλλοδοξα και δεν σβονται τις βασικς αρχς και τα δικαιματα των λλων λαν και ανθρπων” ανφερε ο κ. Ταμρ.

Η εκδλωση ολοκληρθηκε με να σντομο δρμενο που παρουσασε το το τμμα Γ2 του 2ου Πειραματικο Γυμνασου Θεσσαλονκης, με εμψυχτρια τη φιλλογο Κλεονκη Δρογκα, καθς και με τη  χορωδα της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, η οποα ερμνευσε να απσπασμα απ τον Ψαλμ του Δαυδ.