06.08.2020
 

  

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΕΒΡΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Του Χρυσστομου Κοσμδη

Διπλ. Μηχανολγου-Ηλεκτρολγου ΕΜΠ

Την περασμνη Παρασκευ και Σββατο 4-5 Μαρτου, γινε  να διμερο σεμινριο με τον ττλο : Προσεγγζοντας το Ολοκατωμα στην κλμακα του τοπικο: Η Εβρακ Κοιντητα της Καβλας. Παρακολοθησα τις διαλξεις της πρτης ημρας. Διοργανωτς  ταν ο Σνδεσμος  Φιλολγων Νομο Καβλας  και το Τμμα  Ιστορας- Εθνολογας  του ΔΠΘ στους οποους αξζουν συγχαρητρια  για αυτ την διοργνωση.

Εναι αλθεια τι μχρι την εγκατσταση του Μνημεου των 1484 Ελλνων Καβαλιωτν Εβραων  που μαρτρησαν στα ναζιστικ κολαστρια, η μεταπολεμικ γενι δεν μασταν πληροφορημνοι για το μγεθος της  Εβρακς Κοιντητας που υπρχε στην Καβλα.

Μια γειτνισσ μου η κυρα Κτσα μου αφηγθηκε την στεν φιλα που εχε με την συνομλικ της εννιχρονη Ρεβκκα. Μια μρα ρθαν στην γειτονι της Παναγας οι Βολγαροι και μζεψαν την οικογνει της. Η Κτσα τρεχε απ πσω τους κλαγοντας και παρακαλντας να μην την αφσει μνη. ταν μαθε σε ποια καπναποθκη εχαν μαζψει λη την Κοιντητα, πγε απ ξω πολλς φορς και φναζε το νομ της. Κποια στιγμ βγκε η Ρεβκκα στο παρθυρο και της κονησε το χρι. Της εχαν κουρψει τα πλοσια μαλλι  πριν ξεκινσει το χωρς επιστροφ ταξδι της.

  Εμες θυμμαστε , τους ελχιστους που επζησαν  τον Μως Πεσσχ, με τον πληθωρικ του λγο να χαιρετιται με λους τους Καβαλιτες, τον καπνμπορο Σαμπετ Τσιμνο με τον μικρολη ττε γιο του Ααρν, συμμαθητ της αδελφς μου στο σχολεο της Αγας Βαρβρας , και την πντα χαμογελαστ Κλρα Λκε που μας χαιρετοσε ακμα και μσα απ το κατστημα οπτικν της.

ψαξα το βιβλο που εξδωσε η Δημαρχα Αθανασιδη, με τα ονματα και λοιπ στοιχεα  των Καβαλιωτν που επιστρατετηκαν στον πλεμο του 40.  Μτρησα 203 ονματα Εβραων που πολμησαν πλι πλι  με τους πατερδες μας για την υπερσπιση της κοινς μας πατρδας.  Μερικο απ αυτος θα τραυματσθηκαν, λλοι θα σκοτθηκαν. Το τραγικ μως για αυτος που δεν πεσαν πολεμντας, εναι τι  συγκαταλγονται στους 1484 μαζ με τις οικογνεις τους, οι οποοι συγκαταλγονται στους 70.000 συνολικ αφανισθντες απ λη την Ελλδα.

Θα περμενε κανες μετ τα τσα δειν που υπστησαν οι Εβραοι της Ελλδος και της Ευρπης , να εχε εξαλειφθε τελεως ο αντισημιτισμς. Πργμα που δεν γινε, αντιθτως βλπουμε απ καιρο εις καιρν να αναζωπυροται. Εναι εντελς παρανοκ να υπρχει στην Ελλδα αντισημιτισμς  69% , ταν ο μσος ρος στην Ευρπη εναι κτω του 23%.

Νομζω τι θα ταν να πολ σοβαρ πεδο ρευνας για τους Πανεπιστημιακος να ερευνσουν εις βθος τα ατια αυτο του αντισημιτισμο κατ το διβα των αινων, χωρς να χαριστον σε κανναν. Να βγλουν τα επιστημονικ τους συμπερσματα , πολλ απ τα οποα ββαια , για το νομον κοιν, εναι ορατ δια γυμνο οφθαλμο. Και η εξλειψη του αντισημιτισμο, - αυτο που ο Ζαν Πωλ Σαρτρ αποκαλε ψυχασθνεια -, θα πρπει να αρχσει απ τα σχολεα. Απ Παιδεας ρξασθε.

Ο αντισημιτισμς, δηλαδ κατ τον  Μπαμπινιτη,   το σνολο στσεων και ενεργειν που απορρουν απ την δογματικ θεμελιωμνη εχθρτητα κατ των εβρακν κοινοττων , η εχθρικ προδιθεση απναντι στο εβρακ στοιχεο   , τροφοδοτεται απ ντυπα και δυστυχς απ  επσημα ιερατικ χελη με τερατολογες, σατανολογες , και απειλν για το παρν και το επκεινα , τα οποα στο μεν νομον κοιν προκαλον τον ειρωνικ γλωτα, αλλ στον απλ χριστιαν ανθρωπκο φρουν τρμο και δημιουργον μσος. Πρα ββαια απ το λανθνον μσος που υπρχει στο DNA μας , το οποο τροποποιθηκε κατ το διβα των αινων με την αναη φροντδα εκκλησιαστικν παραγντων, στε και μνο η λξη Εβραος να  προκαλε αισθματα ανξια της λογικς και της ανθρπινης υποστσες μας.  Αισθματα τα οποα, κατλληλα υποδαυλιζμενα απ πολιτικος θρησκευτικος ηγτες,  εναι υπεθυνα για τους αν τους αινες αμελικτους διωγμος, και εγκληματικ πογκρμ με αποκορφωμα το Ολοκατωμα.

 Παρνθεση: Αυτ η εχθρτητα  οφελεται στην συσσρευση ιογενν μιμιδων – κατ  αντιστοιχα με τα γονδια -, πως τα περιγρφει ο Ρτσαρντ Ντκινς στο δισημο βιβλο του   Το εγωστικ γονδιο  .  Γενικ μιμδιο εναι οτιδποτε μπορε να μεταβιβσει ο νθρωπος μσω της μμησης, του γραπτο και προφορικο λγου και των σγχρονων μσων επικοινωνας. Παραδεγματα μιμιδων εναι η γλσσα, οι μθοι, οι παραδσεις, οι ιστορες τα πολιτικ και θρησκευτικ δγματα, οι ιδεολογες, οι προσευχς, οι λακς δεισιδαιμονες, προλψεις και προκαταλψεις. Η «αντιγραφ» του πληροφοριακο αυτο μιμιδου στη μνμη του νου ατμου καθιστ, με βιολογικος ρους, αυτ το τομο ναν ξενιστ (φορα) αυτο το μιμιδου. Τις περισστερες μλιστα φορς μπορομε να πομε τι ο νους αυτο του ανθρπου χει «μολυνθε» απ το συγκεκριμνο μιμδιο, κατ  αντιστοιχα με τη μλυνση που προκαλον οι βιολογικο ιο.  Τα εξω-τοξικ σνθετα μιμδια προκαλον συνθως επικνδυνες μιμιδιο-αλλεργες στους ξενιστς τους, Μια συνθης μιμιδιο-αλλεργα εναι ο υστερικς αντισημιτισμς. Κλενει η παρνθεση.

Για να  καταπολεμηθε ο  αντισημιτισμς- και κατ  επκταση ο νεοναζισμς- απαιτονται πολλς δεκδες χρνια και πολ μεγλες προσπθειες, διτι τα ιογεν αυτ μιμδια  ενσταλχθηκαν στις συνειδσεις των λαν με πρωτοφαν μεθοδικτητα κατ την διρκεια των αινων.

Την λη αυτ παραφροσνη, την περιγρφει το 1931 ο γγελος Σικελιανς ( βλ. Πεζς Λγος, Γ  , καρος 1981 ).    Εις ουδνα, λοιπν, των Ιστορικς επισταμνων διαφεγει η καταπληκτικ εκενη οξμωρος κατστασις, κατ την οποαν απ της ιδρσεως του Χριστιανισμο, τσον ο βυζαντινς, σον και ο δυτικς πολιτισμς, στηρζουν μεν τα ντα των επ της Παλαις Διαθκης- αποκλειστικο, λλωστε, πνευματικο και ιστορικο κτματος των Εβραων- προσβλπουν δε ιδεολογικς προς την εκπλρωσιν των εντολν της Νας, χωρς δι  αυτ να παραλεπουν να συμπληρνουν εκστοτε το μεταξ των δο Διαθηκν χσμα, οσκις εδθη ποτ εις τοτο ευκαιρα, με εν φανατικν μσος και να αμελικτον διωγμν  κατ του εβρακο λαο  .

Ο γγελος Σικελιανς εναι σαφς για τις διαχρονικς ευθνες της εκκλησας στην δημιουργα του αντισημιτισμο. Θα πρπει επομνως να συμβλει η δια και στην εξλειψ του. Ο τρσας και ισεται.  Μαζ με την Παιδεα φυσικ η  οποα εναι υπθεση των Πανεπιστημων και της Πολιτεας.

Το Σεμινριο που γινε, ας εναι η απαρχ της γενικτερης και διαρκος επιστημονικς ρευνας για την αποκατσταση της πραγματικς, - ιστορικς -,   αλθειας και την εξλειψη του αντισημιτισμο.

 

 

  Το ρθρο αυτ δημοσιετηκε στις εφημερδες ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ  και ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

της Καβλας στις 11-3-06