09.08.2020
 

  

Στις 20.4.2016 στο περιστλιο του κοινοβουλου ο Πρεδρος της Βουλς κ. Νικλαος Βοτσης στα πλασια μιας σεμνς τελετς μνμης και τιμς των θυμτων της ναζιστικς θηριωδας κανε τα αποκαλυπτρια στλης με τα ονματα των Ελλνων Εβραων βουλευτν θυμτων του Ολοκαυτματος.

Στο χαιρετισμ του  ο Πρεδρος της Βουλς κ. Ν. Βοτσης τνισε μεταξ λλων:

Εβδομντα πντε χρνια εναι αρκετ ως πρα πολλ για να δημιουργον ενοχς σε λους και σε λες εμς απ τις πτρυγες της Βουλς που εμαστε παρντες και παροσες. Γιατ εβδομντα πντε χρνια εναι μια πολ μεγλη ιστορικ παρνθεση, που θα πρεπε να εχε καλυφθε πολ πιο γκαιρα μσα απ την αυτονητη τιμ που πρεπε να εχε αποδοθε στους συναδλφους μας οι οποοι υπρξαν θματα της ναζιστικς θηριωδας…..

….Συνδελφο μας ταν ο Δανιλ Αλλαλοφ, ασφαλιστς το επγγελμα, που θανατθηκε στο ουσβιτς Μπρκεναου, ο Ζακ Βεντορα, δημοσιογρφος, που εξοντθηκε επσης στο ουσβιτς Μπρκεναου, ο Μισλ Καζς, τυπογρφος, που εκτελστηκε με λλους 27 Αναφιτες στις 30 Δεκεμβρου του ’42 στο Κκκινο Σπτι του συνοικισμο Δξας ως αντποινα για σαμποτζ στον σιδηροδρομικ σταθμ Γουμνισσας, ο Λεν Γκατνιο, που εξοντθηκε στο ουσβιτς Μπρκεναου, ο Μιντς Μπενσαντζ, δημοσιογρφος, που εξοντθηκε στο ουσβιτς, Ισακ Σιακκ, μπορος, που επσης εξοντθηκε στο ουσβιτς, Δαυδ Σουλμ, επαγγελματας, που εκτελστηκε ως αντποινα για υλικς ζημις σε αυτοκνητα και οπλισμ του ιταλικο στρατο, και ο Αλβρτος Τσενο, μπορος, που και αυτς εξοντθηκε στο ουσβιτς Μπρκεναου…

… η σημεριν παρουσα μας εδ και η στλη αυτ, η οποα θα μενει για πντα στο Ελληνικ Κοινοβολιο, εναι η ελχιστη τιμ που πρπει να αποδσουμε –επαναλαμβνω στω και πολ καθυστερημνα– για τη μεγλη αυτ θυσα. Και με την ευχ, με τη θληση λων μας, ποτ πια, ποτ ξαν, να μην υπρξουν ττοιες θηριωδες, να μην υπρξουν θματα για τα οποα θα χρειαστε μετ απ χρνια, λγα πολλ δεν παζει ρλο, να ανεγερονται στλες για να τιμηθον οι θυσες τους…..

Στην τελετ παρστη ο Πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης κ. Δαυδ Σαλτιλ και λλοι εκπρσωποι των Εβρακν Κοινοττων και οργανισμν.

Ακολοθησε η εκδλωση που διοργνωσε η Διακομματικ Κοινοβουλευτικ Επιτροπ για τη Διεκδκηση των Γερμανικν Οφειλν με θμα: «Ιστορικ Μνμη και Χρος Παρουσαση Βιβλων Ερευνν για τα κατοχικ εγκλματα πολμου και τις οφειλς».

 


Γραφεο Τπου της Βουλς των Ελλνων

Αθνα, 20 Απριλου 2016

Εκδλωση προς τιμν των Ελλνων Εβραων Βουλευτν θυμτων του Ολοκαυτματος

Τα αποκαλυπτρια στλης με τα ονματα των Ελλνων Εβραων βουλευτν θυμτων του Ολοκαυτματος κανε σμερα στο περιστλιο του κοινοβουλου ο Πρεδρος της Βουλς κ. Νικλαος Βοτσης στα πλασια εκδηλσεων μνμης και τιμς των θυμτων της ναζιστικς θηριωδας στη Βουλ των Ελλνων.

Πριν απ τα αποκαλυπτρια, στο χαιρετισμ του,  ο κ. Ν. Βοτσης τνισε:

«Κριε Πρεδρε των απογνων των Θυμτων του Ολοκαυτματος,

Κυρα Επιτετραμμνη της Πρεσβεας του Ισραλ στην Αθνα,

Κριε Πρεδρε του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου,

Κριε Πρεδρε του Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης,

Κριε Πρεδρε του Εβρακο Μουσεου,

Κυρες και κριοι συνδελφοι Βουλευτς απ’ λα τα κμματα της Βουλς πλην της Χρυσς Αυγς,

Εβδομντα πντε χρνια εναι αρκετ ως πρα πολλ για να δημιουργον ενοχς σε λους και σε λες εμς απ τις πτρυγες της Βουλς που εμαστε παρντες και παροσες. Γιατ εβδομντα πντε χρνια εναι μια πολ μεγλη ιστορικ παρνθεση, που θα πρεπε να εχε καλυφθε πολ πιο γκαιρα μσα απ την αυτονητη τιμ που πρεπε να εχε αποδοθε στους συναδλφους μας οι οποοι υπρξαν θματα της ναζιστικς θηριωδας.

ρα, βλποντας το μλλον και ανατρχοντας στο παρελθν, θα πρπει σμερα τουλχιστον να κνουμε μια τομ για μια λλη ιστορικ ματι, ενατνισης για το τι συνβη στη χρα και για το τι δεν πρπει να ξανασυμβε και στον τπο μας και σε ολκληρη την Ευρπη.

Διτι τα φαινμενα αυτ δεν ρχονται εξ ουρανο οτε απ κποιους κακος ανθρπους. ρχονται ως αποτλεσμα πολπλοκων, πολυπαραγοντικν, σνθετων διαδικασιν, διεργασιν, συμφερντων, συγκροσεων που φρνουν μεγλα φορτα, ιδεολογικ, θρησκευτικο φονταμενταλισμο, ζωτικο χρου και λα αυτ που ζησε η ανθρωπτητα. Και δεν πρπει να ξεχνμε, διτι ακριβς βρισκμαστε μπροστ σε πολ μεγλους κινδνους σε λη την Ευρπη και γιατ εναι φανερ, και στη χρα μας υπρχει αυτ το ασθημα υψηλ αναπτυγμνο, τι μνο η αλληλεγγη, η ανθρωποκεντρικ ματι, η συνοχ των κοινωνιν, η σχση ανμεσα στους λαος, η αγπη και η αλληλεγγη που λα αυτ τα συμπυκννει, μπορον να διαμορφνουν μεγλες περιδους ειρνης, ζως ευτυχισμνης για τους λαος και για τους ανθρπους, και τιμς για σους δωσαν παρδειγμα με τη θυσα τους, δωσαν τη ζω τους την δια.

Συνδελφο μας ταν ο Δανιλ Αλλαλοφ, ασφαλιστς το επγγελμα, που θανατθηκε στο ουσβιτς Μπρκεναου, ο Ζακ Βεντορα, δημοσιογρφος, που εξοντθηκε επσης στο ουσβιτς Μπρκεναου, ο Μισλ Καζς, τυπογρφος, που εκτελστηκε με λλους 27 Αναφιτες στις 30 Δεκεμβρου του ’42 στο Κκκινο Σπτι του συνοικισμο Δξας ως αντποινα για σαμποτζ στον σιδηροδρομικ σταθμ Γουμνισσας, ο Λεν Γκατνιο, που εξοντθηκε στο ουσβιτς Μπρκεναου, ο Μιντς Μπενσαντζ, δημοσιογρφος, που εξοντθηκε στο ουσβιτς, Ισακ Σιακκ, μπορος, που επσης εξοντθηκε στο ουσβιτς, Δαυδ Σουλμ, επαγγελματας, που εκτελστηκε ως αντποινα για υλικς ζημις σε αυτοκνητα και οπλισμ του ιταλικο στρατο, και ο Αλβρτος Τσενο, μπορος, που και αυτς εξοντθηκε στο ουσβιτς Μπρκεναου.

Γι’ αυτος και για λλους πολλος, οι οποοι κατ δεκδες χιλιδες στη χρα μας, και ιδιατερα στη Μακεδονα και τη Θεσσαλονκη, και κατ εκατοντδες χιλιδες και σως κποια εκατομμρια σε λη την Ευρπη, εξοντθηκαν, η σημεριν παρουσα μας εδ και η στλη αυτ, η οποα θα μενει για πντα στο Ελληνικ Κοινοβολιο, εναι η ελχιστη τιμ που πρπει να αποδσουμε –επαναλαμβνω στω και πολ καθυστερημνα– για τη μεγλη αυτ θυσα. Και με την ευχ, με τη θληση λων μας, ποτ πια, ποτ ξαν, να μην υπρξουν ττοιες θηριωδες, να μην υπρξουν θματα για τα οποα θα χρειαστε μετ απ χρνια, λγα πολλ δεν παζει ρλο, να ανεγερονται στλες για να τιμηθον οι θυσες τους.

ταν συνδελφο μας, εχαν εκλεγε απ τον ελληνικ λα, ταν συμπολτες μας, και πνω τους ασκθηκε η βαρβαρτητα, μαζ με λλους τους οποους εκπροσωποσαν ττε».

Στην εκδλωση παρευρθησαν οι κ.κ. Μκης Μτσας, πρεδρος του Εβρακο Μουσεου, Δαβδ Σαλτιλ, πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, Μνως Μωυσς, πρεδρος του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδας και Μριος Σοσης, πρεδρος του Συλλγου Απογνων Θυμτων του Ολοκαυτματος.

Το παρν στην εκδλωση  δωσε και  η επιτετραμμνη της Πρεσβεας του Ισραλ στην Ελλδα κ. Tammy Ben Haim.

Παραβρθηκαν εκπρσωποι του Προεδρεου και λων των κομμτων της Βουλς, πλην της Χρυσς Αυγς.


Φωτογραφες υψηλς ανλυσης

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5