19.04.2024
 

 

το βραβείο «Δαμασκηνός» για το Γιάννη Μπουτάρη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού American Friends of the Jewish Museum of Greece ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, θα τιμηθεί με το βραβείο «Δαμασκηνός». Η τελετή απονομής έχει προγραμματιστεί γίνει την 1η Ιουνίου 2016 και θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη.

Το βραβείο που είναι εμπνευσμένο από τις ενέργειες του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, αποδίδεται σε άτομα ως αναγνώριση της θαρραλέας στάσης τους απέναντι στον αντισημιτισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.

Το Συμβούλιο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης απέστειλε προς τον Δήμαρχο Μπουτάρη την παρακάτω συγχαρητήρια επιστολή.

 

Θεσσαλονίκη, 16/05/2016

 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

 

Παρακαλούμε δεχθείτε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την επικείμενη απονομή του βραβείου «Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός».

 

Θεωρούμε ότι η απόφαση για τη συγκεκριμένη απονομή έρχεται ως επιστέγασμα της διαρκούς σας προσπάθειας για την ανάδειξη της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, της μακράς προσφοράς και μείζονος σημασίας του Εβραϊκού πληθυσμού της στο πέρασμα των αιώνων αλλά και της απαρέγκλιτης στάσης σας ως προς την γενναιότητα με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το παρελθόν ώστε να τίθενται στέρεες οι βάσεις του μέλλοντος.

Η διαρκής συνεργασία μας και η ζέση με την οποία αντιμετωπίσατε την πρωτοβουλία της Κοινότητας μας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ελλάδα – Θεσσαλονίκη  επιβεβαιώνει το πόσο αναγκαία είναι σήμερα, όχι μόνο για την πόλη μας αλλά για την Ελλάδα, η δημιουργία του με δεδομένη την έξαρση που παρατηρείται σε φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσετε με την ίδια αποτελεσματικότητα το έργο σας, εμπνεόμενος από τις διαχρονικές αξίες που πρέσβευε καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του ο σεπτός Ιεράρχης Δαμασκηνός, αξίες τις οποίες προάσπισε με απαράμιλλη πίστη και θάρρος στα δύσκολα χρόνια της Ναζιστικής Κατοχής.

 

Με τιμή,

Για το Κοινοτικό Συμβούλιο

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                      α/α

                                                                       Ο ΤΑΜΙΑΣ

 ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ                                              ΠΙΓΧΑΣ ΠΑΡΕΝΤΕ