24.04.2024
 

 

Έφυγε από τη ζωή ο Elie Wiesel

 

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ακολούθως της ανακοίνωσης του θανάτου του Elie Wiesel απέστειλε το κάτωθι μήνυμα προς το Elie Wiesel Foundation for Humanity:

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, ακολούθως της είδησης του θανάτου  του βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης Elie Wiesel, εκφράζει τη θλίψη της και τα βαθύτατα και ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Επιζών των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου, που είχε βιώσει την ανθρωπότητα στη χειρότερή της εκδοχή, ο Elie Wiesel αναγνωρίστηκε, μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ως διακεκριμένος συγγραφέας, διαπρεπής καθηγητής και ακτιβιστής.

Θα μείνει στην ιστορία ως ακούραστος υπερασπιστής των καταπιεσμένων, ακατάβλητος μαχητής για την προάσπιση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένθερμος υποστηρικτής των πρωτοβουλιών που στόχο είχαν την εδραίωση της κατανόησης και της συνύπαρξης, την καταπολέμηση του μίσους και πάνω από όλα της αδιαφορίας.

Η απουσία της στεντόρειας φωνής του που αντιμετώπιζε τα πράγματα χωρίς φόβο και αποτελούσε πηγή έμπνευσης  θα είναι ιδιαίτερα αισθητή.

Ο τίτλος του Επίτιμου Μέλους της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, η εισαγωγή του στο βιβλίο του Ιακώβ Χανταλί «Από το Λευκό Πύργο στις πύλες του ¶ουσβιτς», καθώς και το χρυσό μετάλλιο της πόλης που του είχε απονεμηθεί, υπογραμμίζουν τους ξεχωριστούς δεσμούς που είχε ο Elie Wiesel με την πόλη της Θεσσαλονίκης και την Κοινότητά μας.

Αυτή τη δύσκολη ώρα η σκέψη μας και οι προσευχές μας στρέφονται στην οικογένειά του. Ας αναπαύσει ο Θεός την ψυχή του μεταξύ των Δικαίων του Εβραϊκού Έθνους και ας χαρίσει στους οικείους του την εξ ύψους παρηγορία.

 

Με τιμή,

Για την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Ο Πρόεδρος

ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ