27.04.2024
 

 

Οι κυρίες Αίγλη Μπρούσκου, Αλίκη Αρούχ και Αρετή Μακρή με τον Ντέιβιντ Μπαρζιλάι

Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016 σε μια συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσαν οι κυρίες της ΖΙV υπό την αιγίδα της Ι.Κ.Θ. ξετυλίχθηκε η ξεχωριστή ιστορία του Ντάριο.

Η πορεία ενός βρέφους, που σώθηκε από τους Ναζί, χάρη στην εμπλοκή διαφόρων προσώπων, αρχών και του ορφανοτροφείου ¶γιος Στυλιανός.

Όλα αυτά βγήκαν στο φως χάρη στην συντονισμένη ομαδική έρευνα που πραγματοποίησαν η Αίγλη Μπρούσκου, κοινωνική ανθρωπολόγος, η Αρετή Μακρή, ταξινόμος των Γ.Α.Κ. και η Αλίκη Αρούχ, υπεύθυνη των αρχείων της ΙΚΘ.

Στην παρουσίαση τους οι ερευνήτριες αναφέρθηκαν διεξοδικά στην οικογενειακή ιστορία του Ντάριο Μασσαράνο, που βαφτίστηκε Αχιλλέας Μωρατίδης και υιοθετήθηκε ως Ντέιβιντ Μπαρζιλάι (επίθετο της μητέρας του)

Παράλληλα με την ιστορία του Ντάριο το κοινό είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το αρχειακό υλικό που χρησιμοποιήθηκε, την μεθοδολογία που ακολούθησαν οι ερευνήτριες, τις επαφές που χρειάστηκε να κάνουν αλλά και τις συμπτώσεις που δε σταμάτησαν να τις γοητεύουν σε κάθε βήμα της  πορείας που έπαιρνε η έρευνά τους.

Κορυφαία στιγμή ο εντοπισμός και η επαφή τους με τον ίδιο τον Ντέιβιντ Μπαρζιλάι ο οποίος επέστρεψε στη γενέτειρα του, Θεσσαλονίκη, για λίγες μέρες προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τις ερευνήτριες.

Ο Πρόεδρος της κοινότητας κ. Ντέιβιντ Σαλτιέλ καλωσόρισε με μεγάλη θέρμη τον  Ντέιβιντ Μπαρζιλάι και τη σύζυγο του Sandra Zelikovic και τόνισε τη σπουδαιότητα των αρχείων και των ερευνών προκειμένου ν’ αναδεικνύεται η σπουδαία ιστορία της κοινότητας μας που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με αυτή της πόλης μας.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Ντάριο: http://www.kathimerini.gr/874129/article/epikairothta/ellada/einai-1943-kai-sas-xarizw-to-paidi-moy