29.03.2024
 

 

Συλλυπητήρια επιστολή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης προς την Πρέσβη του Ισραήλ με αφορμή την αναγγελία του θανάτου του Σιμόν Πέρες

 

Κυρία Irit Ben Abba

Πρέσβη του Ισραήλ

Πρεσβεία του Ισραήλ

Θεσσαλονίκη, 28/9/2016

 

Αξιότιμη κυρία Πρέσβη,

ακολούθως της θλιβερής αναγγελίας του θανάτου του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης και τέως Πρόεδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες απευθύνουμε προς την οικογένεια του και το Κράτος του Ισραήλ τα βαθύτατα και ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

 

Ο κόσμος θρηνεί την απώλεια μιας σημαντικής προσωπικότητας, ενός ανθρώπου με απαράμιλλες ηθικές αξίες που αντιλαμβάνονταν όσο λίγοι τη σημασία του να υπηρετείς τα κοινά. Ενός ηγέτη που κατάφερε για περισσότερο από έξι δεκαετίες να οραματιστεί και να εργαστεί για τη δημιουργία ενός κόσμου, που με πυλώνες τις αξίες της ειρήνης και της συμφιλίωσης, θα λειτουργεί προς όφελος όλης της ανθρωπότητας, όπως επέδειξε, όντας πρωτεργάτης στην υλοποίηση των Συμφωνιών του Όσλο.

 

 

 

Ο Σιμόν Πέρες, δεν ήταν απλώς κοντά στην Κοινότητά μας, συγκαταλέγονταν μεταξύ των επίτιμων μελών της. Ήταν ένας αγαπητός φίλος που είχε επισκεφθεί την πόλη «Μητέρα του Ισραήλ", πολλές φορές στο παρελθόν. Είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε από κοντά την αισιοδοξία του και την ανυποχώρητη αποφασιστικότητα που τον χαρακτήριζαν, ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, την πίστη του στο καλό που βρίσκεται στην καρδιά όλων των ανθρώπων.

Μακάρι η συνολική στάση του κατά τη διάρκεια της ζωής του και τα λόγια του «Για μένα, το να ονειρεύεσαι είναι απλά το να είσαι ρεαλιστής» να αποτελούν πηγές έμπνευσης και παράδειγμα για όλες τις μελλοντικές γενιές.

Είθε ο Θεός να προσφέρει στην οικογένεια και τους οικείους του την εξ’ ύψους παρηγορία και να αναπαύσει την ψυχή του, μεταξύ των Δικαίων του Εβραϊκού Έθνους.

 

Με τιμή,

Για την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

 

Ο Πρόεδρος

Δαυίδ Σαλτιέλ