09.08.2020
 

  

 

Στις 29.01.2017 πραγματοποιθηκε στο λιμνι της Θεσσαλονκης η εκδλωση για την Ημρα Μνμης των Ελλνων Εβραων Μαρτρων και Ηρων του Ολοκαυτματος. Το παρν στις εκδηλσεις μνμης δωσε πλθος κσμου. Μεταξ λλων παρστησαν ο αναπληρωτς υπουργς Εθνικς μυνας, Δημτρης Βτσας ως εκπρσωπος της Κυβρνησης, η Πρσβης του Ισραλ Ιρτ Μπεν-μπα, ο Περιφερειρχης Απστολος Τζιτζικστας, η Αντιπεριφεριρχης Μητροπολιτικς Εντητας Θεσσαλονκης Βολα Πατουλδου, ο δμαρχος Θεσσαλονκης, Γιννης Μπουτρης, ο Γενικς Πρξενος της Ρουμανας και εκπρσωπος της προεδρεουσας χρας του οργανισμο International Holocaust Remembrance Alliance (I.H.R.A.), Dr. Martin Ladislau Salamon, ο δμαρχος Νεπολης - Συκεν, Σμος Δανιηλδης, βουλευτς της ΝΔ, βουλευτς του ΣΥΡΙΖΑ και πλθος εκπροσπων των αρχν της πλης και του διπλωματικο σματος.

 

 

Κεντρικς ομιλητς στην εκδλωση ταν ο πρεδρος της Νας Δημοκρατας, Κυρικος Μητσοτκης, ο οποος κατ την φιξ του απευθυνμενος στον πρεδρο της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, κ. Δαυδ Σαλτιλ, εξφρασε την ειλικριν του χαρ που παρευρσκεται στην τελετ. Κατ την ναρξη της εκδλωσης, πραγματοποιθηκε επιμνημσυνη δηση  για τα θματα του Ολοκαυτματος.

Κατ την ομιλα του, ο Δημτρης Βτσας τνισε πως «εμαστε με τον νθρωπο και με τις αξες που εναι βση του πατριωτισμο». πως επε, «το Ολοκατωμα σχεδν εξντωσε στο σνολο του τον εβρακ πληθυσμ της πλης. Το 96% εστλη στο ουσβιτς. σοι επστρεψαν, βρκαν τα πργματα διαφορετικ, τα σπτια εχαν λεηλατηθε και οι περιουσες εχαν αλλξει χρια». Παρλληλα, ο κ. Βτσας επεσμανε πως «η νταξη των Εβραων στην κοινωνα της Θεσσαλονκης μετ τον πλεμο δεν ταν εκολη, αλλ δεν το βαλαν κτω και τα κατφεραν».

Και συνχισε: «Το 2004 ψηφστηκε παμψηφε η καθιρωση της Ημρας Μνμης για τους Εβραους. Τρα, λγω του ναζιστικο μορφματος της βουλς δεν θα γινταν κτι ττοιο». Για τις γερμανικς αποζημισεις, επε πως «εναι αυθπαρκτο θμα, δεν συμψηφζεται, δεν υπρχει παραγραφ». «Μσα σε αυτ την εκκρεμτητα συμπεριλαμβνονται και οι αποζημισεις των Ελλνων Εβραων», πρσθεσε.

«Εναι η περοδος που ο καθνας διαλγει πλευρ ανμεσα στον ρατσισμ και τις αρχς της δημοκρατας. Εναι πρκληση να μην αφσουμε το πρσωπο του ναζισμο να εμφανιστε. Αυτ τη λογικ χουμε στην καρδι μας και την καθημεριν μας πρακτικ!», κατληξε.

Η πρσβειρα του Ισραλ στην Ελλδα, κατ την ομιλα της δλωσε: «Η εβρακ κοιντητα της Θεσσαλονκης εναι απ τις αρχαιτερες. Το Ολοκατωμα εναι το πιο φριχτ γκλημα της ιστορας. Δεν χει υπρξει γκλημα που να συγκρνεται με το Ολοκατωμα στο μγεθος και τη φρικαλετητα του. Ποτ πια ξαν λοιπν λω εγ. Θλω να ευχαριστσω τους 329 λληνες Χριστιανος της Θεσσαλονκης που δισωσαν Εβραους. Η τελετ δεν εναι μνο σημαντικ για να αποδοθε φρος τιμς αλλ για να διδαχθομε».

Παρλληλα, η πρσβειρα κρουσε τον κδωνα του κινδνου μιλντας «για την επνοδο του αντισημιτισμο». πως επε, «ο αντισημιτισμς αναδεται παντο και χουν υπρξει αντισημιτικ επεισδια και στην Ελλδα, εν τα επεισδια στη Γερμανα αυξθηκαν κατ 200%. Οι χρες πρπει να ενσουν τις δυνμεις για την αντιμετπιση του φαινομνου. Στην Ελλδα υπρχει αντισημιτισμς και εκφρζεται και μσω της Χρυσς Αυγς που εναι τρτο κμμα. Η Ελλδα χει πολ δρμο να διαβε ακμα». Δεν παρλειψε ωστσο να αναφερθε στα θετικ βματα που χει κνει η χρα, πως τις προδους στην εκπαδευση νω στο θμα του Ολοκαυτματος αλλ και το γεγονς τι το ελληνικ κοινοβολιο συμπεριλαβε στη ρητορικ μσους και τις αντισημιτικς εκφρσεις.

Ο Περιφερειρχης Κεντρικς Μακεδονας, Απστολος Τζιτζικστας, μιλντας για το Ολοκατωμα, επε πως «50.000 Εβραοι της Θεσσαλονκης εστλησαν στα στρατπεδα, αφανστηκε σχεδν ολκληρη η κοιντητα». Πρσθεσε πως, ταν μια κοιντητα ζωνταν που δωσε στην πλη τον χαρακτρα της πολυπολιτισμικτητας ταν ταν δσκολο να αποκτηθε νας ττοιος χαρακτρας.

«Η μνμη του Ολοκαυτματος εναι μια μνμη που πλεψε με τις σιωπς, χρειζεται πολλ δουλει για να καταλβουμε τι το Ολοκατωμα μας αφορ λους. Τα τελευταα χρνια, ο νεοναζισμς αναδεται σε λον τον κσμο και ενισχεται απ συνθκες πως η φτχεια. Δεν εναι λγες οτε μικρς οι προκλσεις που εχουμε μπροστ μας», επεσμανε ο κ. Τζιτζικστας.

Στο διο πνεμα και σε ναν ντονα συγκινησιακ λγο, η αντιπεριφερειρχης της Μητροπολιτικς Εντητας Θεσσαλονκη Βολα Πατουλδου σημεωσε «κποιοι βοθησαν, εν κποιοι πρδωσαν τους Εβραους της πλης. Στον διο τπο ζουν και γγελοι και διβολοι. Το μθημα του ανθρωπισμο εναι η μνη μας ελπδα».

Αναφερμενη στον πρσφατο θνατο του πατρα της, επε πως αν ο θνατος ενς αγαπημνου προσπου πονει τσο πολ, ττε δεν μπορομε να φανταστομε τι ζσανε οι Εβραοι που χασαν τους δικος τους με ττοιον απνθρωπο τρπο.

Κατπιν, το λγο πρε ο δμαρχος Θεσσαλονκης, Γιννης Μπουτρης, κατ την ομιλα του, αναφρθηκε στη δημιουργα του Μουσεου του Ολοκαυτματος λγοντας «η Θεσσαλονκη δημιουργε το μουσεο για το Ολοκατωμα και να εκπαιδευτικ κντρο που θα αποτελσει τοπσημο. Μλιστα, για το Μουσεο του Ολοκαυτματος ανακονωσε τι αυτ θα ολοκληρωθε και θα παραδοθε το 2020. «Θα εναι να μουσεο ενντια στον ολοκληρωτισμ και θα αποτελσει μια απδειξη τι η Θεσσαλονκη χι μνο δεν ξχασε τους Εβραους, αλλ τους τιμ με τον καλτερο τρπο. Φτιχνουμε το Μουσεο χι μνο για την ιστορα της κοιντητας, φτιχνουμε το μουσεο για εμς», εν τνισε επσης τι «Σμερα η πλη ντρπεται για αυτ τη σιωπ, για τους δοσλογους και για τον ττε δμο που διλυσε το νεκροταφεο και ντρπεται και για τους πρυτνεις που χτισαν πνω εκε να πανεπιστμιο …. το Ολοκατωμα κλεψε το μλλον της πλης μας, η Θεσσαλονκη χωρς αυτ θα ταν σμερα μια λλη πλη».

(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΔΩ).

Ο Πρεδρος του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος και της Ισραηλιτικς κοιντητας Θεσσαλονκης, Δαυδ Σαλτιλ ανφερε τι σμερα, 72 χρνια μετ το τλος του πολμου, υπρχουν τσο ανησυχητικ σημεα που μιλμε ξαν για εξπλωση ναζισμο και αντισημιτισμο. «Οι σημερινς συνθκες, πως η φτχεια και η δυσπραγα, εναι οι συνθκες που εκμεταλλεονται σοι θλουν να παρουσισουν λσεις που βασζονται στον ρατσισμ, λσεις που σο περνει ο καιρς χουν μεγλη απχηση. Υποχρεομαστε να μην ξεχσουμε», επεσμανε.

Ο κ. Σαλτιλ τνισε μως τι εναι αισιδοξος, λγοντας πως υπρχει ελπδα. Ως παρδειγμα δωσε την δρα των εβρακν σπουδν στο ΑΠΘ αλλ και τις πρωτοβουλες του δημρχου για την ανδειξη της ιστορικς μνμης αναφορικ με το Ολοκατωμα και την εβρακ κοιντητα της πλης.

Απ την πλευρ του ο Πρεδρος της Νας Δημοκρατας, Κυρικος Μητσοτκης, στο πλασιο της κεντρικς ομιλας σημεωσε: «Το Ολοκατωμα, μως, εναι να γεγονς μοναδικ στην Ιστορα του κσμου. Ποτ στην ταραγμνη ιστορα της ανθρωπτητας, δεν εχαν δημιουργηθε εργοστσια με να και μνο σκοπ: Τη μαζικ δολοφονα ανθρπων με σο το δυνατν πιο αποτελεσματικ τρπο.»

«Στην Ελλδα, με καθυστρηση δεκαετιν, θεσπσαμε την 27η Ιανουαρου ως μρα μνμης των Ελλνων Εβραων μαρτρων και ηρων του Ολοκαυτματος. Δυστυχς, μως, ο βαθμς κατανησης της ελληνικς κοινωνας και ειδικ της νας γενις για το τι πραγματικ συνβη στο ουσβιτς, στο Μαντνεκ και στα λλα στρατπεδα συγκντρωσης και εξντωσης, δεν εναι ικανοποιητικς. Το Ολοκατωμα δεν εναι μια απλ υποσημεωση στην τραγικ ιστορα του Β Παγκσμιου Πολμου.»

«Σμερα, η συρρικνωμνη Εβρακ κοιντητα δεν κουβαλ μνο τις δικς της οδυνηρς μνμες. Βρσκεται αντιμτωπη και με την πραγματικτητα ενς αυξανμενου αντισημιτισμο. Δεν με φοβζει μνο το γεγονς τι αρνητς του Ολοκαυτματος κθονται με αυταρσκεια στα βουλευτικ δρανα. Αυτος τουλχιστον τους ξρουμε. Πιο πολ με φοβζει η απαξιωτικ ματι απναντι σε ποιον επιλγει να κυκλοφορε με κιπ. Οι ασυνρτητες θεωρες συνομωσας που διακινονται στα chat rooms του διαδικτου. Η αφοριστικ εξσωση μιας θεμιτς πιθανς διαφωνας με την εξωτερικ πολιτικ του Ισραλ με ναν ισοπεδωτικ αντισημιτισμ.»

Επσης αναφρθηκε στην ιστορα της θεας του πατρα του που πρε υπ την προστασα της μια Εβραιοπολα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΔΩ).

 

Μετ τις ομιλες και σε μια ιδιατερα φορτισμνη ατμσφαιρα, πραγματοποιθηκε η Απονομ του Ττλου του «Δικαου των Εθνν» στους απογνους του Γεωργου Σπυρδωνος Σταυρδη, για τη δισωση της οικογνειας Ιωσφ Μεναχμ Στρομτσα. Τον Ττλο παρλαβε η κρη του κ. Σταυρδη.

Στο βμα ανβηκε φανερ συγκινημνος ο Ιωσφ Στρομτσα, ο οποος μλησε για την ευεργετικ δρση του κ. Σταυρδη. Σμφωνα με την μαρτυρα του 88χρονου, ο Γεργιος Σταυρδης, ττε διοικητς της αστυνομας της Βροιας, συμβολεψε τον πατρα της οικογενεας Στρομτσα, που ταν και πρεδρος της ισραηλιτικς κοιντητας στη Βροια, να καταφγει στα βουν για να σωθε. Τον κ. Στρομτσα ακολοθησαν και λλες οικογνειες, συνολικ 150 τομα, και τσι κατφεραν να σωθον. Απ τα στρατπεδα στη Βροια δεν επστρεψε κανες.

ταν, λγω πολμου ο κ. Στρομτσα αναγκστηκε να αλλξει το νομ του, μετονομστηκε σε Πτρος Σταυρδης, ως νδειξη τιμς στον νθρωπο που σωσε τον διο και δεκδες λλους Εβραους.

Δετε ΕΔΩ το βντεο με την ομιλα του κ. Στρομτσα

Μετ τις ομιλες, ακολοθησε η τελετ κατθεσης στεφνων αλλ και τα εγκανια της κθεσης «Την Επαριον του Ολοκαυτματος» στο Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης.

Η κθεση αναφρεται στην αναβωση της εβρακς κοιντητας της Θεσσαλονκης την περοδο 1944-1946, η οποα πως περιγραψε ο πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης Δαυδ Σαλτιλ στην ομιλα του ταν πολ δσκολη για τους Εβραους που κατφεραν να επιζσουν των στρατοπδων και να επιστρψουν στην πατρδα τους, τη Θεσσαλονκη.

«Οι Εβραοι κλθηκαν να επιβισουν στην δια τους την πατρδα. ταν επστρεψαν, στη θση μιας συναγωγς υπρχε πλον μια ταβρνα, στις οικες τους πλον ζοσαν πρσφυγες βομβπληκτοι εν τα μρμαρα του εβρακο νεκροταφεου χρησιμοποιονταν ως δομικ υλικ», ανφερε χαρακτηριστικ ο κ. Σαλτιλ.

Στην κθεση ξεναγθηκε απ τον Δρ. Ευγγελο Χεκμογλου, φορο του Εβρακο Μουσεου Θεσσαλονκης, ο αναπληρωτς υπουργς Εθνικς μυνας, Δημτρης Βτσας.