20.04.2024
 

 

ÇÌÅÑÁ ÌÍÇÌÇÓ ÔÙÍ ÅËËÇÍÙÍ ÅÂÑÁÉÙÍ ÌÁÑÔÕÑÙÍ ÊÁÉ ÇÑÙÙÍ ÔÏÕ ÏËÏÊÁÕÔÙÌÁÔÏÓ – ÅÊÄÇËÙÓÅÉÓ ÌÍÇÌÇÓ ÓÔÇ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇ

 

 

Στις 29.01.2017 πραγματοποιÞθηκε στο λιμÜνι της Θεσσαλονßκης η εκδÞλωση για την ΗμÝρα ΜνÞμης των ΕλλÞνων Εβραßων Μαρτýρων και Ηρþων του Ολοκαυτþματος. Το παρüν στις εκδηλþσεις μνÞμης Ýδωσε πλÞθος κüσμου. Μεταξý Üλλων παρÝστησαν ο αναπληρωτÞς υπουργüς ΕθνικÞς ¶μυνας, ΔημÞτρης Βßτσας ως εκπρüσωπος της ΚυβÝρνησης, η ΠρÝσβης του ΙσραÞλ Ιρßτ Μπεν-¶μπα, ο ΠεριφερειÜρχης Απüστολος Τζιτζικþστας, η ΑντιπεριφεριÜρχης ΜητροπολιτικÞς Ενüτητας Θεσσαλονßκης Βοýλα Πατουλßδου, ο δÞμαρχος Θεσσαλονßκης, ΓιÜννης ΜπουτÜρης, ο Γενικüς Πρüξενος της Ρουμανßας και εκπρüσωπος της προεδρεýουσας χþρας του οργανισμοý International Holocaust Remembrance Alliance (I.H.R.A.), Dr. Martin Ladislau Salamon, ο δÞμαρχος ΝεÜπολης - Συκεþν, Σßμος Δανιηλßδης, βουλευτÝς της ΝΔ, βουλευτÝς του ΣΥΡΙΖΑ και πλÞθος εκπροσþπων των αρχþν της πüλης και του διπλωματικοý σþματος.

 

 

Κεντρικüς ομιλητÞς στην εκδÞλωση Þταν ο πρüεδρος της ΝÝας Δημοκρατßας, ΚυριÜκος ΜητσοτÜκης, ο οποßος κατÜ την ÜφιξÞ του απευθυνüμενος στον πρüεδρο της ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας Θεσσαλονßκης, κ. Δαυßδ ΣαλτιÝλ, εξÝφρασε την ειλικρινÞ του χαρÜ που παρευρßσκεται στην τελετÞ. ΚατÜ την Ýναρξη της εκδÞλωσης, πραγματοποιÞθηκε επιμνημüσυνη δÝηση  για τα θýματα του Ολοκαυτþματος.

ΚατÜ την ομιλßα του, ο ΔημÞτρης Βßτσας τüνισε πως «εßμαστε με τον Üνθρωπο και με τις αξßες που εßναι βÜση του πατριωτισμοý». ¼πως εßπε, «το Ολοκαýτωμα σχεδüν εξüντωσε στο σýνολο του τον εβραúκü πληθυσμü της πüλης. Το 96% εστÜλη στο ¶ουσβιτς. ¼σοι επÝστρεψαν, βρÞκαν τα πρÜγματα διαφορετικÜ, τα σπßτια εßχαν λεηλατηθεß και οι περιουσßες εßχαν αλλÜξει χÝρια». ΠαρÜλληλα, ο κ. Βßτσας επεσÞμανε πως «η Ýνταξη των Εβραßων στην κοινωνßα της Θεσσαλονßκης μετÜ τον πüλεμο δεν Þταν εýκολη, αλλÜ δεν το Ýβαλαν κÜτω και τα κατÜφεραν».

Και συνÝχισε: «Το 2004 ψηφßστηκε παμψηφεß η καθιÝρωση της ΗμÝρας ΜνÞμης για τους Εβραßους. Τþρα, λüγω του ναζιστικοý μορφþματος της βουλÞς δεν θα γινüταν κÜτι τÝτοιο». Για τις γερμανικÝς αποζημιþσεις, εßπε πως «εßναι αυθýπαρκτο θÝμα, δεν συμψηφßζεται, δεν υπÜρχει παραγραφÞ». «ΜÝσα σε αυτÞ την εκκρεμüτητα συμπεριλαμβÜνονται και οι αποζημιþσεις των ΕλλÞνων Εβραßων», πρüσθεσε.

«Εßναι η περßοδος που ο καθÝνας διαλÝγει πλευρÜ ανÜμεσα στον ρατσισμü και τις αρχÝς της δημοκρατßας. Εßναι πρüκληση να μην αφÞσουμε το πρüσωπο του ναζισμοý να εμφανιστεß. ΑυτÞ τη λογικÞ Ýχουμε στην καρδιÜ μας και την καθημερινÞ μας πρακτικÞ!», κατÝληξε.

Η πρÝσβειρα του ΙσραÞλ στην ΕλλÜδα, κατÜ την ομιλßα της δÞλωσε: «Η εβραúκÞ κοινüτητα της Θεσσαλονßκης εßναι απü τις αρχαιüτερες. Το Ολοκαýτωμα εßναι το πιο φριχτü Ýγκλημα της ιστορßας. Δεν Ýχει υπÜρξει Ýγκλημα που να συγκρßνεται με το Ολοκαýτωμα στο μÝγεθος και τη φρικαλεüτητα του. ΠοτÝ πια ξανÜ λοιπüν λÝω εγþ. ΘÝλω να ευχαριστÞσω τους 329 ¸λληνες Χριστιανοýς της Θεσσαλονßκης που διÝσωσαν Εβραßους. Η τελετÞ δεν εßναι μüνο σημαντικÞ για να αποδοθεß φüρος τιμÞς αλλÜ για να διδαχθοýμε».

ΠαρÜλληλα, η πρÝσβειρα Ýκρουσε τον κþδωνα του κινδýνου μιλþντας «για την επÜνοδο του αντισημιτισμοý». ¼πως εßπε, «ο αντισημιτισμüς αναδýεται παντοý και Ýχουν υπÜρξει αντισημιτικÜ επεισüδια και στην ΕλλÜδα, ενþ τα επεισüδια στη Γερμανßα αυξÞθηκαν κατÜ 200%. Οι χþρες πρÝπει να ενþσουν τις δυνÜμεις για την αντιμετþπιση του φαινομÝνου. Στην ΕλλÜδα υπÜρχει αντισημιτισμüς και εκφρÜζεται και μÝσω της ΧρυσÞς ΑυγÞς που εßναι τρßτο κüμμα. Η ΕλλÜδα Ýχει πολý δρüμο να διαβεß ακüμα». Δεν παρÝλειψε ωστüσο να αναφερθεß στα θετικÜ βÞματα που Ýχει κÜνει η χþρα, üπως τις προüδους στην εκπαßδευση Üνω στο θÝμα του Ολοκαυτþματος αλλÜ και το γεγονüς üτι το ελληνικü κοινοβοýλιο συμπεριÝλαβε στη ρητορικÞ μßσους και τις αντισημιτικÝς εκφρÜσεις.

Ο ΠεριφερειÜρχης ΚεντρικÞς Μακεδονßας, Απüστολος Τζιτζικþστας, μιλþντας για το Ολοκαýτωμα, εßπε πως «50.000 Εβραßοι της Θεσσαλονßκης εστÜλησαν στα στρατüπεδα, αφανßστηκε σχεδüν ολüκληρη η κοινüτητα». Πρüσθεσε πως, Þταν μια κοινüτητα ζωντανÞ που Ýδωσε στην πüλη τον χαρακτÞρα της πολυπολιτισμικüτητας üταν Þταν δýσκολο να αποκτηθεß Ýνας τÝτοιος χαρακτÞρας.

«Η μνÞμη του Ολοκαυτþματος εßναι μια μνÞμη που πÜλεψε με τις σιωπÝς, χρειÜζεται πολλÞ δουλειÜ για να καταλÜβουμε üτι το Ολοκαýτωμα μας αφορÜ üλους. Τα τελευταßα χρüνια, ο νεοναζισμüς αναδýεται σε üλον τον κüσμο και ενισχýεται απü συνθÞκες üπως η φτþχεια. Δεν εßναι λßγες οýτε μικρÝς οι προκλÞσεις που εχουμε μπροστÜ μας», επεσÞμανε ο κ. Τζιτζικþστας.

Στο ßδιο πνεýμα και σε Ýναν Ýντονα συγκινησιακü λüγο, η αντιπεριφερειÜρχης της ΜητροπολιτικÞς Ενüτητας Θεσσαλονßκη Βοýλα Πατουλßδου σημεßωσε «κÜποιοι βοÞθησαν, ενþ κÜποιοι πρüδωσαν τους Εβραßους της πüλης. Στον ßδιο τüπο ζουν και Üγγελοι και διÜβολοι. Το μÜθημα του ανθρωπισμοý εßναι η μüνη μας ελπßδα».

Αναφερüμενη στον πρüσφατο θÜνατο του πατÝρα της, εßπε πως αν ο θÜνατος ενüς αγαπημÝνου προσþπου πονÜει τüσο πολý, τüτε δεν μποροýμε να φανταστοýμε τι ζÞσανε οι Εβραßοι που Ýχασαν τους δικοýς τους με τÝτοιον απÜνθρωπο τρüπο.

Κατüπιν, το λüγο πÞρε ο δÞμαρχος Θεσσαλονßκης, ΓιÜννης ΜπουτÜρης, κατÜ την ομιλßα του, αναφÝρθηκε στη δημιουργßα του Μουσεßου του Ολοκαυτþματος λÝγοντας «η Θεσσαλονßκη δημιουργεß το μουσεßο για το Ολοκαýτωμα και Ýνα εκπαιδευτικü κÝντρο που θα αποτελÝσει τοπüσημο. ΜÜλιστα, για το Μουσεßο του Ολοκαυτþματος ανακοßνωσε üτι αυτü θα ολοκληρωθεß και θα παραδοθεß το 2020. «Θα εßναι Ýνα μουσεßο ενÜντια στον ολοκληρωτισμü και θα αποτελÝσει μια απüδειξη üτι η Θεσσαλονßκη üχι μüνο δεν ξÝχασε τους Εβραßους, αλλÜ τους τιμÜ με τον καλýτερο τρüπο. ΦτιÜχνουμε το Μουσεßο üχι μüνο για την ιστορßα της κοινüτητας, φτιÜχνουμε το μουσεßο για εμÜς», ενþ τüνισε επßσης üτι «ΣÞμερα η πüλη ντρÝπεται για αυτÞ τη σιωπÞ, για τους δοσßλογους και για τον τüτε δÞμο που διÝλυσε το νεκροταφεßο και ντρÝπεται και για τους πρυτÜνεις που Ýχτισαν πÜνω εκεß Ýνα πανεπιστÞμιο …. το Ολοκαýτωμα Ýκλεψε το μÝλλον της πüλης μας, η Θεσσαλονßκη χωρßς αυτü θα Þταν σÞμερα μια Üλλη πüλη».

(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΔΩ).

Ο Πρüεδρος του Κεντρικοý Ισραηλιτικοý Συμβουλßου ΕλλÜδος και της ΙσραηλιτικÞς κοινüτητας Θεσσαλονßκης, Δαυßδ ΣαλτιÝλ ανÝφερε üτι σÞμερα, 72 χρüνια μετÜ το τÝλος του πολÝμου, υπÜρχουν τüσο ανησυχητικÜ σημεßα που μιλÜμε ξανÜ για εξÜπλωση ναζισμοý και αντισημιτισμοý. «Οι σημερινÝς συνθÞκες, üπως η φτþχεια και η δυσπραγßα, εßναι οι συνθÞκες που εκμεταλλεýονται üσοι θÝλουν να παρουσιÜσουν λýσεις που βασßζονται στον ρατσισμü, λýσεις που üσο περνÜει ο καιρüς Ýχουν μεγÜλη απÞχηση. Υποχρεοýμαστε να μην ξεχÜσουμε», επεσÞμανε.

Ο κ. ΣαλτιÝλ τüνισε üμως üτι εßναι αισιüδοξος, λÝγοντας πως υπÜρχει ελπßδα. Ως παρÜδειγμα Ýδωσε την Ýδρα των εβραúκþν σπουδþν στο ΑΠΘ αλλÜ και τις πρωτοβουλßες του δημÜρχου για την ανÜδειξη της ιστορικÞς μνÞμης αναφορικÜ με το Ολοκαýτωμα και την εβραúκÞ κοινüτητα της πüλης.

Απü την πλευρÜ του ο Πρüεδρος της ΝÝας Δημοκρατßας, ΚυριÜκος ΜητσοτÜκης, στο πλαßσιο της κεντρικÞς ομιλßας σημεßωσε: «Το Ολοκαýτωμα, üμως, εßναι Ýνα γεγονüς μοναδικü στην Ιστορßα του κüσμου. ΠοτÝ στην ταραγμÝνη ιστορßα της ανθρωπüτητας, δεν εßχαν δημιουργηθεß εργοστÜσια με Ýνα και μüνο σκοπü: Τη μαζικÞ δολοφονßα ανθρþπων με üσο το δυνατüν πιο αποτελεσματικü τρüπο.»

«Στην ΕλλÜδα, με καθυστÝρηση δεκαετιþν, θεσπßσαμε την 27η Ιανουαρßου ως μÝρα μνÞμης των ΕλλÞνων Εβραßων μαρτýρων και ηρþων του Ολοκαυτþματος. Δυστυχþς, üμως, ο βαθμüς κατανüησης της ελληνικÞς κοινωνßας και ειδικÜ της νÝας γενιÜς για το τι πραγματικÜ συνÝβη στο ¶ουσβιτς, στο ΜαúντÜνεκ και στα Üλλα στρατüπεδα συγκÝντρωσης και εξüντωσης, δεν εßναι ικανοποιητικüς. Το Ολοκαýτωμα δεν εßναι μια απλÞ υποσημεßωση στην τραγικÞ ιστορßα του Β´ Παγκüσμιου ΠολÝμου.»

«ΣÞμερα, η συρρικνωμÝνη ΕβραúκÞ κοινüτητα δεν κουβαλÜ μüνο τις δικÝς της οδυνηρÝς μνÞμες. Βρßσκεται αντιμÝτωπη και με την πραγματικüτητα ενüς αυξανüμενου αντισημιτισμοý. Δεν με φοβßζει μüνο το γεγονüς üτι αρνητÝς του Ολοκαυτþματος κÜθονται με αυταρÝσκεια στα βουλευτικÜ Ýδρανα. Αυτοýς τουλÜχιστον τους ξÝρουμε. Πιο πολý με φοβßζει η απαξιωτικÞ ματιÜ απÝναντι σε üποιον επιλÝγει να κυκλοφορεß με κιπÜ. Οι ασυνÜρτητες θεωρßες συνομωσßας που διακινοýνται στα chat rooms του διαδικτýου. Η αφοριστικÞ εξßσωση μιας θεμιτÞς πιθανþς διαφωνßας με την εξωτερικÞ πολιτικÞ του ΙσραÞλ με Ýναν ισοπεδωτικü αντισημιτισμü.»

Επßσης αναφÝρθηκε στην ιστορßα της θεßας του πατÝρα του που πÞρε υπü την προστασßα της μια Εβραιοποýλα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΔΩ).

 

ΜετÜ τις ομιλßες και σε μια ιδιαßτερα φορτισμÝνη ατμüσφαιρα, πραγματοποιÞθηκε η ΑπονομÞ του Τßτλου του «Δικαßου των Εθνþν» στους απογüνους του Γεωργßου Σπυρßδωνος Σταυρßδη, για τη διÜσωση της οικογÝνειας ΙωσÞφ ΜεναχÝμ Στροýμτσα. Τον Τßτλο παρÝλαβε η κüρη του κ. Σταυρßδη.

Στο βÞμα ανÝβηκε φανερÜ συγκινημÝνος ο ΙωσÞφ Στροýμτσα, ο οποßος μßλησε για την ευεργετικÞ δρÜση του κ. Σταυρßδη. Σýμφωνα με την μαρτυρßα του 88χρονου, ο Γεþργιος Σταυρßδης, τüτε διοικητÞς της αστυνομßας της ΒÝροιας, συμβοýλεψε τον πατÝρα της οικογενεßας Στροýμτσα, που Þταν και πρüεδρος της ισραηλιτικÞς κοινüτητας στη ΒÝροια, να καταφýγει στα βουνÜ για να σωθεß. Τον κ. Στροýμτσα ακολοýθησαν και Üλλες οικογÝνειες, συνολικÜ 150 Üτομα, και Ýτσι κατÜφεραν να σωθοýν. Απü τα στρατüπεδα στη ΒÝροια δεν επÝστρεψε κανεßς.

¼ταν, λüγω πολÝμου ο κ. Στροýμτσα αναγκÜστηκε να αλλÜξει το üνομÜ του, μετονομÜστηκε σε ΠÝτρος Σταυρßδης, ως Ýνδειξη τιμÞς στον Üνθρωπο που Ýσωσε τον ßδιο και δεκÜδες Üλλους Εβραßους.

Δεßτε ΕΔΩ το βßντεο με την ομιλßα του κ. Στροýμτσα

ΜετÜ τις ομιλßες, ακολοýθησε η τελετÞ κατÜθεσης στεφÜνων αλλÜ και τα εγκαßνια της Ýκθεσης «Την Επαýριον του Ολοκαυτþματος» στο Εβραúκü Μουσεßο Θεσσαλονßκης.

Η Ýκθεση αναφÝρεται στην αναβßωση της εβραúκÞς κοινüτητας της Θεσσαλονßκης την περßοδο 1944-1946, η οποßα üπως περιÝγραψε ο πρüεδρος της ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας Θεσσαλονßκης Δαυßδ ΣαλτιÝλ στην ομιλßα του Þταν πολý δýσκολη για τους Εβραßους που κατÜφεραν να επιζÞσουν των στρατοπÝδων και να επιστρÝψουν στην πατρßδα τους, τη Θεσσαλονßκη.

«Οι Εβραßοι κλÞθηκαν να επιβιþσουν στην ßδια τους την πατρßδα. ¼ταν επÝστρεψαν, στη θÝση μιας συναγωγÞς υπÞρχε πλÝον μια ταβÝρνα, στις οικßες τους πλÝον ζοýσαν πρüσφυγες Þ βομβüπληκτοι ενþ τα μÜρμαρα του εβραúκοý νεκροταφεßου χρησιμοποιοýνταν ως δομικÜ υλικÜ», ανÝφερε χαρακτηριστικÜ ο κ. ΣαλτιÝλ.

Στην Ýκθεση ξεναγÞθηκε απü τον Δρ. ΕυÜγγελο Χεκßμογλου, Ýφορο του Εβραúκοý Μουσεßου Θεσσαλονßκης, ο αναπληρωτÞς υπουργüς ΕθνικÞς ¶μυνας, ΔημÞτρης Βßτσας.