09.08.2020
 

 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

 

Στις 16.2.2017 εκπρσωποι της ηγεσας του Ελληνικο Εβρασμο και συγκεκριμνα ο πρεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ κ. Δαυδ Σαλτιλ, ο Β αντιπρεδρος του ΚΙΣΕ κ. Βκτωρ Ι. Ελιζερ και ο γενικς γραμματας του ΚΙΣΕ κ. Μωυσς Ελισφ συναντθηκαν με τον υπουργ Παιδεας καθηγητ κ. Κστα Γαβργλου και τον γενικ γραμματα του υπουργεου Παιδεας κ. Γιργο Καλατζ.

Κατ τη συνντηση συζητθηκαν θματα κοινο ενδιαφροντος, πως η ανγερση του Μουσεου Ολοκαυτματος και Εκπαιδευτικο Κντρου για τα Ανθρπινα Δικαιματα στη Θεσσαλονκη, το οποο θα συμβλει σημαντικ στη διατρηση της μνμης του Ολοκαυτματος, θα δσει να θηση στα εκπαιδευτικ προγρμματα και θα ανανεσει το ενδιαφρον της εκπαιδευτικς κοιντητας και του κοινο, ο αντισημιτισμς και οι τρποι αντιμετπισς του, τα εκπαιδευτικ προγρμματα του υπουργεου Παιδεας με θμα την ιστορα του Ολοκαυτματος, καθς και η επιστροφ των Αρχεων της Ι.Κ. Θεσσαλονκης απ τη Ρωσα.

 

 


 

Aντισημιτισμς, το αποτρπαιο πρσωπ του στην Ελλδα


13.02.2017, Πηγ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Στις 27 Ιανουαρου του 1945, τα σοβιετικ στρατεματα φτασαν ως απελευθερωτς στο στρατπεδο του Αουσβιτς στην Πολωνα. Βρκαν 7.000 κρατουμνους, πολλο στο ριο ανμεσα στη ζω και στον θνατο, καθς και τνους απ γυναικεα μαλλι, οδοντικ σφραγσματα χωρς τον χρυσ και παιδικ ροχα. Εκε ταν και λες οι απτς αποδεξεις για τον τρπο με τον οποον οργανθηκε με βιομηχανικ αρτιτητα ο μαζικς αφανισμς ξι συνολικ εκατομμυρων Ευρωπαων Εβραων, ανμεσα στους οποους και να εκατομμριο παιδι.

Απ το 2002, το Συμβολιο της Ευρπης επλεξε την 27η Ιανουαρου ως την Ημρα Μνμης των Εβραων Μαρτρων και η ελληνικ Βουλ με ομφωνη απφασ της  το 2004 επσης επλεξε την ημερομηνα αυτ για να μνημονεει τους Ελληνες Εβραους που πεσαν θματα του ναζιστικο ζυγο. Κατ τη διρκεια του Β Παγκοσμου Πολμου, η χρα μας χασε το 87% του εβρακο της πληθυσμο, πληρνοντας βαρτατο φρο αματος.

Θα περμενε κανες τι η Ελλδα που συμμετεχε σθεναρ στην αντσταση, θα κρατοσε ζωνταν τη μνμη των θηριωδιν. Και μως χι. Μια ρευνα που εκπνησε το Πανεπιστμιο Μακεδονας στα τλη του περασμνου Δεκεμβρου, σε δεγμα 1.000 ατμων, μας φρνει αντιμτωπους με μια σοκαριστικ αλθεια: στην ερτηση αν ταν θετικ εξλιξη (sic) η εξντωση των Ελλνων Εβραων, περπου το 40% των ερωτηθντων απαντ τι ταν θετικ, σχεδν θετικ ουδτερη, εν στην ερτηση εν πρπει να αφσουμε πσω μας το Ολοκατωμα, πλι να 25% απαντ θετικ. Αξζει να τονσει κανες τι τα ποσοστ των νων ανθρπων που εξφρασαν ττοιες απψεις ταν πολ μεγλα.

Λγες ημρες μετ τη δημοσιοποηση της ρευνας, η  «Κ» συνντησε τον πρεδρο της Ισραηλιτικς Κοιντητας Αθηνν Μνο Μωυσ, καθς και τον πρεδρο της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης (και επικεφαλς του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος) Δαυδ Σαλτιλ, οι οποοι μλησαν για το αποτρπαιο πρσωπο του αντισημιτισμο, που φανεται να ενισχεται στη χρα μας αλλ και στην Ευρπη. Η πρτη ερτηση εναι αυτονητη: Αρκον οι εκδηλσεις που διοργαννονται για την Ημρα Μνμης για να μην πσει στη λθη το πιο φρικιαστικ γκλημα του Β Παγκοσμου Πολμου, ταν στην ελληνικ δευτεροβθμια εκπαδευση εναι ελχιστες οι ρες διδασκαλας για το θμα αυτ; Πολλ εξαρτνται απ το φιλτιμο του εκπαιδευτικο, που πρπει ο διος να καλψει κεν και παραλεψεις της διδακτας λης.

  «Η Ημρα Μνμης δεν εναι αρκετ» λει ο Δαυδ Σαλτιλ. «Με επκεντρο μως αυτν εξακτιννονται λλες δρσεις, πως λ.χ. τα προγρμματα του Εβρακο Μουσεου που στοχεουν στην επιμρφωση των δασκλων καθς και ο μαθητικς διαγωνισμς με θμα το Ολοκατωμα, μσα απ τον οποο δεκδες Ελληνπουλα επισκπτονται το Αουσβιτς». Ο Μνος Μωυσς προσθτει τι τα τελευταα χρνια χει υπρξει μια ευαισθητοποηση πραν των ορων της εβρακς κοιντητας και τσι η επτειος των Εβραων Ελλνων Μαρτρων συνδυζεται με εκδσεις, εκθσεις, ρθρα και δημοσιεσεις, γεγονς που αποδεικνει τι υπρχει να ευρτερο πλγμα αλλ και να ενισχυμνο ενδιαφρον σε μια μερδα του κσμου. «Μπορε η κατανηση να μην απλνεται αλλ τουλχιστον βαθανει», υπογραμμζουν.

Η συζτηση με τους δο προδρους γινε λγες ημρες μετ τη δημσια συγγνμη του Αδωνι Γεωργιδη για την πρτερη στση του στο ζτημα της ανοχς μιας ρατσιστικς και αντισημιτικς συμπεριφορς. Τη χαιρτισαν ως θαρραλα πρξη, μιας και οι πολιτικο δνουν τον τνο σε μια μικρ μεγλη κοινωνα. Ο Δαυδ Σαλτιλ μλησε τον αγνα που κανε ο Γιννης Μπουτρης κατ τη δημαρχα του για να ρθει στο φως το εβρακ παρελθν μιας πλης που εχε κερδσει το προσωνμιο «Madre de Israel» και που χασε χιλιδες απ τους κατοκους της στον θλαμο αερων: «Ηταν ο νθρωπος που βγαλε τη Θεσσαλονκη απ ναν μικρκοσμο, δεχνοντς της την δια την Ιστορα της» υπογραμμζει στην «Κ». «Ο Μπουτρης που εχε την ευαισθησα αλλ και την ευφυα να κνει λο αυτν τον αγνα, δεν φερε μνον την αλθεια στην επιφνεια αλλ και βοθησε την πλη σε εππεδο προβολς και διεθνος αναγνρισης. Γιατ, πρπει να πομε, τι υπρχε μεγλο ασθημα ενοχς στη συμπρωτεουσα και πως το παρελθν της συχν κρυβταν» συμπληρνει ο Μνος Μωυσς.

«Πσοι Ελληνες ταν βλεπαν τους Εβραους να εκτοπζονται δεν τους θεωροσαν συμπατριτες τους; Πσοι ξρουν τι μερικο απ τους πρτους Θεσσαλονικες που πγαν στο Αουσβιτς ταν εκενοι που εχαν πολεμσει ως στρατιτες στο Αλβανικ Μτωπο;» λει ο Σαλτιλ που φερε τα οστ του Μορδοχι Φριζ απ την Αλβανα συνεχζοντας: «Ποιος ξρει λ.χ. πως προπολεμικ ταν νας Εβραος φευγε απ την Ελλδα χανε την υπηκοτητ του; Χρειστηκε να γνουν ειδικς εκκλσεις για να ξαναπρουν οι επιζσαντες και οι απγονο τους την ελληνικ υπηκοτητα. Δυστυχς πολλ πργματα ακμα δεν εναι τσο γνωστ για τον τρπο που βλεπε η πολιτεα τους Εβραους τις προηγομενες δεκαετες…».

Η συλλογικ ενοχ υπρχει; «Τα τελευταα χρνια υπρχει μια προσπθεια να φανε πως σσσωμη η ελληνικ κοινωνα προσπθησε να προστατεσει τους Εβραους και εναι γεγονς τι πολλο βοθησαν. Ετε εξχουσες προσωπικτητες σαν τον δμαρχο και τον Μητροπολτη Ζακνθου τον Αρχιεπσκοπο Δαμασκην και τον Αγγελο Εβερτ ετε απλο νθρωποι που βαλαν την ζω τους σε κνδυνο. Υπρχαν μως και δωσλογοι και υφαρπαγς περιουσιν και περιπτσεις που κυριρχησε η σιωπ. Πολλς κοιντητες σβστηκαν απ τον χρτη πως των Ιωανννων της Κρκυρας, λλες διασθηκαν» λει ο πρεδρος της κοιντητας Αθηνν. «Σμερα ο κσμος εναι διατεθειμνος να ακοσει αυτ που συνβησαν» τονζει ο Δαυδ Σαλτιλ: «Η Θεσσαλονκη εχε 50.000 Εβραους προπολεμικ. Χθηκε το 97% απ αυτος. Πιστεω τι το Μουσεο Ολοκαυτματος που θα δημιουργηθε στην πλη τα επμενα χρνια θα μας βοηθσει να ξαναδομε την Ιστορα της απ την αρχ».

Η πολιτικ του Ισραλ

Για τους δο προδρους, νας απ τους λγους που κνει ορισμνους Ελληνες να χουν εχθρικ στση προς τους συμπολτες τους που εναι Εβραοι στο θρσκευμα, εναι τι τους ταυτζουν με την πολιτικ του κρτους του Ισραλ. Αυτ ταν εντοντερο στο παρελθν, ιδιατερα στη δεκαετα του ’80, εν τρα εναι πολ πιο πιο, καθς οι στρατηγικς και διπλωματικς σχσεις των δο χωρν περνον να νθηση. Τι οδηγε λοιπν στην ενσχυση μιας αντισημιτικς συμπεριφορς στη χρα μας; Μπως φταει αυτ που λεγε κποτε ο κ. Μπουτρης τι οι Ελληνες δεν εναι αντισημτες αλλ καλοπροαρετα ζηλιρηδες επειδ βλπουν την ομνοια μεταξ των Εβραων και την επιτυχα τους στον οικονομικ τομα; «Δεν νομζω τι εμες οι Εβραοι χουμε ειδικ γονδια επιτυχας. Η αναγνριση ορισμνων δεξιοττων εναι αυτ που ακογεται συνχεια απ τρτους, αλλ δυστυχς συμβλλει στη δημιουργα στερεοτπων τα οποα στρφονται μετ εναντον μας» λει ο Μνος Μωυσς. Αλλη μια ερτηση στην πρσφατη ρευνα αφοροσε τους λγους εξντωσης των Εβραων, που να ποσοστ των συμμετεχντων διατεινταν τι «ταν πλοσιοι και προκαλοσαν με τη συμπεριφορ τους».

Συνεχζει: «Πολ συχν ακομε αντισημιτικ σχλια μαζ με την παρανεση να μην τα παρεξηγομε, διτι δεν λγονται με κακ πρθεση αλλ τσι μαθαν οι νθρωποι απ τους γονες τους παπποδες τους και το αναπαργουν μηχανικ και αθα. Οταν κανες δεν τα καταδικζει – ετε εκφρονται απ τους διπλανος μας σε μια παρα ετε απ ναν πολιτικ ναν επιχειρηματα, δυστυχς δηλητηριζουν μια κοινωνα και φυτεουν ναν σπρο που κποια στιγμ τρφει δυσρεστα φαινμενα ιδιατερα σε φσεις κρσης πως αυτ που ζομε στην Ελλδα. Οι λξεις και οι διατυπσεις χουν μεγλη σημασα. Ας ξεκινσουμε στω απ αυτς...».