14.08.2020
 

 

... - (1943-45)

 

Η Κρατικ Ορχστρα Θεσσαλονκης τιμ τη μνμη των Θεσσαλονικων Εβραων που χασαν τη ζω τους στα στρατπεδα συγκντρωσης κατ τον Β’ Παγκσμιο Πλεμο, με μα ιστορικ συναυλα στο Μναχο, που πραγματοποιεται με την υποστριξη του Γενικο Προξενεου της Ομοσπονδιακς Δημοκρατας της Γερμανας στη Θεσσαλονκη, με πρους του Ελληνογερμανικο ταμεου για το μλλον, τελε υπ την αιγδα του Υπουργεου Εξωτερικν της Ελληνικς Δημοκρατας και γνεται σε συνεργασα με την Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης.
Τον Μρτιο του 1943 ξεκνησε απ τη Θεσσαλονκη το πρτο απ τα συνολικ 19 τρνα, που μετφεραν 46.091 Εβραους Θεσσαλονικες στα στρατπεδα συγκντρωσης. Μισ χιλιετα σεφαρδτικης κληρονομις μας ακμζουσας κοιντητας της πλης, κυριολεκτικ αφανστηκε μσα σε λγα χρνια. Η Κ.Ο.Θ. τιμ τη μνμη σων δεν επστρεψαν ποτ με να ιδιαιτρως ενδιαφρον πργραμμα κορυφαων Ελλνων και Εβραων δημιουργν. Η μουσικ λλωστε υπρξε η παρηγορητικ σντροφος των μλις 1.950 επιζντων που γρισαν απ την κλαση, τραγουδντας στη διαδρομ «Περμεν με Θεσσαλονκη».

Παρασκευ 10 Μαρτου 2017, ρα 20:00
Herkulessaal, Μναχο

Διεθυνση ορχστρας: Γεργιος Βρνος
Σοπρνο: Μαρα Κωστρκη
Βιλα: Χαρ Σειρ
Ακορντεν: Κωνσταντνος Ρπτης
Συμμετχει η Μικτ Χορωδα Θεσσαλονκης (διδασκαλα: Μαρη Κωνσταντινδου)

Πργραμμα:
Gustav Mahler: Συμφωνα Νο.5, Adagietto
Betty Olivero: ‘Neharo’t, Neharo’t’, κοντσρτο για βιλα, ακορντεν και ορχστρα
Δημτρης Μητρπουλος: Ταφ
Γιννης Κωνσταντινδης: Δωδεκανησιακ σουτα αρ.1
Μκης Θεοδωρκης: Συμφωνα αρ.3, μρος γ’

Τιμς εισιτηρων:
Πλατεα         30 €
Εξστης            20 €


Προπληση εισιτηρων:
Muenchen Ticket
www.muenchenticket.de
Τηλ. 0049 89 54818181


•    Με την υποστριξη του Γενικο Προξενεου της Ομοσπονδιακς Δημοκρατας της Γερμανας στη Θεσσαλονκη
•    Υπ την αιγδα του Υπουργεου Εξωτερικν της Ελληνικς Δημοκρατας
•    Σε συνεργασα με την Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης

 

Το βντεο της συνντευξης τπου:

https://youtu.be/NQP666TQX28

Λγα λγια για το πργραμμα:

Ο Γκοσταβ Μλερ υπρξε γνος γερμανφωνης οικογνειας Εβραων Ασκενζι και ταν το δετερο απ τα συνολικ 12 παιδι τους. Γεννθηκε στην Βοημα και σε μικρ ηλικα μετακμισε οικογενειακς στην Μοραβα. Το μεγλο του παρπονο ταν πως ζησε μια ζω ως ‘τρις πατρις’, σμφωνα με τη δικ του κφραση: ταν νας Βοημς στην Αυστρα, νας Αυστριακς στην Γερμανα και νας Εβραος σε λο τον υπλοιπο κσμο. Η Πμπτη Συμφωνα εναι το πρτο μεγλο ργο της στερης περιδου του και εναι πλοσια σε ντονα και αντιφατικ μεταξ τους συναισθματα.  Το πασγνωστο 4ο μρος της συμφωνας αποτελε να ερωτικ τραγοδι, αφιερωμνο στη σζυγ του λμα. Ο μελωδικς διλογος των εγχρδων με την ρπα καθηλνει, εν ο Μλερ αφνει σε κποια σημεα να αιωρεται και το ερτημα για το αν πρκειται τελικ για τραγοδι της αγπης του θαντου, ιδως με τις νξεις στον Βγκνερ και τα αναπντητα ερωτματα που αφνει στο τλος.

Το Neharo’t Neharo’t εναι να υπροχο ργο της σγχρονης Ισραηλινς δημιουργο Μπτυ Ολιβρο, το οποο αποτελε ουσιαστικ να αφιρωμα σε λες τις γυνακες και τα παιδι που ζουν σε πολεμικς ζνες. ταν η συνθτης γραφε το ργο τον Ιολιο του 2006, το Ισραλ βρισκταν  στη μση ενς βαιου πολμου με την Χεζμπολχ. Βαθι συγκινημνη απ τις τρομακτικς εικνες των θυμτων και των δο πλευρν διλεξε θρνους των μητρων, χηρν και αδελφν που εχαν χσει αγαπημνα πρσωπα, ως σημεο αναφορς για τη σνθεσ της. Ο ττλος Neharo’t Neharo’t σημανει στα Εβρακ ‘ποτμια ποτμια’ και παραπμπει στα ποτμια δακρων που χουν χυθε απ γυνακες στη θλψη τους. Ο ττλος μως δνει και μα αχτδα ελπδας, αφο η ρζα της εβρακς λξης ‘nahar’ (ποτμι) μοιζει με τη λξη ‘nehara’ που σημανει ‘ακτνα φωτς’.

Το συμφωνικ ποημα Ταφ του Δημτρη Μητρπουλου γρφτηκε τον Απρλιο του 1915 και αποτελε μα εκδλωση της βαθις πστης του συνθτη. Το ργο αρχικ προορζονταν να αποτελσει το Β’ μρος της Συμφωνας του Χριστο, η οποα μως δεν ολοκληρθηκε τελικ. Ο Μητρπουλος παραθτει στο εξφυλλο της παρτιτορας να απσπασμα απ το κατ Ματθαον Ευαγγλιο (κζ’59) και να μρος ενς ποιματος του Victor Hugo. Η Ταφ σμφωνα με το συνθτη «δεν εναι τποτα λλο παρ μια προσευχ, νας θρνος που βγανει απ τα βθη της ψυχς μου για εκενον που υπφερε για μας, για εκενον που λοι πρπει ν’ αγαπον και να λατρεουν!».
Ο Γιννης Κωνσταντινδης γεννθηκε στη Σμρνη και σποδασε πινο και θεωρητικ στην Αντατη Σχολ του Βερολνου. Η πλοσια εργογραφα του χει να χαρακτρα γνσια ελληνικ, εμποτισμνο απ το δημοτικ τραγοδι, εν χαρακτηριστικ εναι πως γραφε και ως Κστας Γιαννδης τη λεγμενη ‘ελαφρ μουσικ’. χει γρψει πλθος ργων με αναφορς στους ρυθμος και τις μελωδες των Δωδεκανσων, εκ των οποων δο δωδεκανησιακς σουτες για ορχστρα. Η πρτη Δωδεκανησιακ Σουτα γρφτηκε το 1948 και εναι αφιερωμνη στον Ελβετ μουσικολγο Samuel Baud-Bovy, αφο τα θματ της εναι παρμνα απ τους δυο τμους της συλλογς του «Τραγοδια των Δωδεκανσων», μα εκπληκτικ μελτη των χορν και των τραγουδιν των συγκεκριμνων ακριτικν νησιν.
Η 3η Συμφωνα του Μκη Θεοδωρκη αποτελε να υπροχο μωσακ μελωδιν και θεματικ βασζεται στο ποημα του Σολωμο ‘Τρελ Μνα’, με αναφορς και στην ‘Πλη’ του Καβφη. Ο συνθτης την γραφε απ το 1942 μχρι την πρτη εκδοχ της δεκαετας του 80’, εν συνχισε να προσθτει υλικ μχρι και τη δετερη εκδοχ της δεκαετας του 90’. Στο Γ’ μρος, που λειτουργε σαν ιντερλοδιο, ο Θεοδωρκης επεξεργζεται βυζαντινος μνους της Μεγλης Παρασκευς, εν χαρακτηριστικ του ργου εναι η υπμνηση των χων της καμπνας της Αγας Σοφας. Πρκειται αναμφισβτητα για να απ τα κορυφαα και πλον γνωστ ελληνικ συμφωνικ ργα, με το οποο ο δημιουργς θλησε να παραδσει σε ολκληρο τον κσμο ‘να μουσικ μνημεο που να εκφρζει το βαθτερο χαρακτρα της σγχρονης ελληνικτητας’.

«Σκοντφταμε μσα στο σκοτδι πνω σε μεγλες πτρες και πφταμε σε βαθις λακκοβες πηγανοντας δεμνοι προς το στρατπεδο... Κποιες φορς κοταξα προς τον ουραν τα αστρια που ξεθριαζαν στο ροζ χρμα ενς μουντο πρωινο και στο μυαλ μου εχα την εικνα της γυνακας μου. Ττε για πρτη φορ εδα την αλθεια: τι η αγπη εναι ο τελικς και υψηλτερος σκοπς στον οποο πρπει να προσβλπει ο νθρωπος ».
 
Viktor Frankl, Αυστριακς νευρολγος και ψυχατρος, επιζν του Ολοκαυτματος
Διεθυνση Ορχστρας: Γεργιος Βρνος
Σοπρνο: Μαρα Κωστρκη
Βιλα: Χαρ Σειρ
Ακορντεν: Κωνσταντνος Ρπτης
Χορωδα: Μικτ Χορωδα Θεσσαλονκης Διδασκαλα: Μαρη Κωνσταντινδου
Παραγωγ: Κρατικ Ορχστρα Θεσσαλονκης
Με την υποστριξη: Γενικ Προξενεο της Γερμανας στη Θεσσαλονκη
Υπ την αιγδα: Υπουργεο Εξωτερικν της Ελλδας
Συνεργασα: Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης