06.08.2020
 

 

1940-1950.

στο Μακεδονικ Μουσεο Σγχρονης Τχνης

 

Παρατενεται ως τις 23 Απριλου 2017 η κθεση Διαιρεμνες μνμες 1940-1950. Η απσταση ανμεσα στην ιστορα και το βωμα στο Μακεδονικ Μουσεο Σγχρονης Τχνης.

Η κθεση διοργαννεται απ το Goethe-Institut Thessaloniki, το Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης, το Μακεδονικ Μουσεο Σγχρονης Τχνης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολνου και εγκαινιστηκε στις 4 Δεκεμβρου 2017.


 

Πργραμμα Παρλληλων Εκδηλσεων

Πμπτη 9 Μαρτου, ρα 18.00. Ξενγηση σε ολκληρο τον εκθεσιακ κκλο (διρκεια περπου δο ρες). Η ξενγηση θα γνει απ τους επιμελητς των εκθσεων (Θολη Μισιρλγλου εκ μρους του Μ.Μ.Σ.Τ. και Ε. Χεκμογλου εκ μρους του Ε.Μ.Θ.)

 

Σββατο 1 Απριλου, ρα 18.00.  Συναυλα μεσαιωνικς/σεφαραδτικης μουσικς  με σγχρονα εβρακ τραγοδια, με τη Χορωδα Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και το μουσικ σνολο Codex-Κδιξ σολστ η Μαριντζελα Χατζησταματου διευθνει ο Κωστς Παπζογλου, διρκειας μας ρας.

 

Πμπτη 6 Απριλου, ρα 18.00. Ξενγηση σε ολκληρο τον εκθεσιακ κκλο (διρκεια περπου δο ρες). Η ξενγηση θα γνει απ τους επιμελητς των εκθσεων (Θολη Μισιρλγλου εκ μρους του Μ.Μ.Σ.Τ. και Ε. Χεκμογλου εκ μρους του Ε.Μ.Θ.)


Γνμονας της κθεσης εναι η πολιτιστικ και εικαστικ πραγματικτητα και οι διφορες εκφρσεις της κατ την περοδο της Κατοχς και του Εμφυλου Πολμου στην Ελλδα. Η κθεση φρνει αντιμτωπες τις αφηγσεις μσα απ ργα πνευματικν ανθρπων και καλλιτεχνν με τις κυραρχες ιδεολογικς αναπαραστσεις, σημεινοντας, επσης, σημαντικ ιστορικ θματα που σε μεγλο βαθμ παραμνουν εκκρεμ, πως η μετλλαξη της ελληνικς κοινωνας μσα και απ την περπτωση των Εβραων της Θεσσαλονκης.

Η επιλογ των εκθεμτων, ως προς τη συμβολ του Μακεδονικο Μουσεου Σγχρονης Τχνης,  καλπτει να ευρ φσμα ργων (ζωγραφικ, σχδια, χαρακτικ, φωτογραφα, γλυπτικ, αφσες, γελοιογραφα, βντεο, φιλμς, λευκματα), τεκμηρων (γγραφα ιδιωτικν και δημσιων αρχεων, εκδσεις, αντικεμενα, επιστολς, ντοκιμαντρ) και εκφρσεων (λογοτεχνικ κεμενα, μαρτυρες κτλ), τσο ως μεσες μαρτυρες και συμμετοχ στα γεγοντα, σο και ως διαφοροποιημνες αφηγσεις μσα στο χρνο. Με τον τρπο αυτ επιχειρε σε να βαθμ  να φωτσει  πτυχς της διαπραγμτευσης της μνμης, της γνσης και της ιστορας στην ευρωπακ πραγματικτητα της περιδου αυτς. Εστιζοντας στη συνθεττητα της ιστορας και τις διαφοροποισεις των βιωμτων και της μνμης, ρχεται αντιμτωπη τσο με τη συναισθηματικ δισταση των βιωμτων των ανθρπων σο και με την ψυχρ τυποποηση των ιδεολογημτων. Η κθεση συνολικ επιχειρε να μεταφρει, για το κοιν που σως δεν ξρει την εποχ την ιστορα, συγκινσεις και εμπειρες που μετουσινουν με νους τρπους τα βιματα κθε διαφορετικς εποχς κοινωνας.

Η δημιουργα απ το 1940 ως το 1950, τσι πως συγκεντρνεται σμερα στην κθεση, δειγματοληπτικ, αποτελε να μρος μνο απ την τερστια καλλιτεχνικ παραγωγ. Παρλο το μεγλο αριθμ ργων που χουν χαθε καταστραφε, παρουσιζει ναν πλοτο και μια βαθτατα προσωπικ κραυγ του ανθρπου, τσο μπροστ στη φρκη του πολμου, σο και μπροστ στο θαμα της φσης και της ζως. Η στση των καλλιτεχνν και των πνευματικν ανθρπων, χωρς να χαρζεται ποτ στον κατακτητ, στον βασανιστ, στον σφετεριστ, στον εκμεταλλευτ, χωρς να ενδδει ποτ στη χυδαιτητα και το ασχος που αποτελον καθημεριν βιματα των ανθρπων σ’ λη αυτ τη δεκαετα, διατηρε ανοιχτ να παρθυρο φωτς μσα στη γενικ συσκτιση και αποδχεται με μεγλη γενναιοδωρα και τον πιο δσκολο διλογο, προκειμνου να ξορκσει το μσος, τη μισαλλοδοξα και το θνατο που κυριαρχον.

Οι εξορες, το Βουν, η φυγ, οι μετακομσεις, ο εκπατρισμς, η απομνωση δεν τους εμποδζουν να αρνονται τον πλεμο και τη βα και να κρατον ανοιχτ το διλογο ανμεσ τους, παρλες τις διαφορς τους. Στα περιοδικ, στις εκδσεις, στις εκθσεις, στις εκδηλσεις, στο θατρο, στις συγκεντρσεις, σ’ λη αυτ την περοδο συναντ κανες τις πιο φιλξενες, τολμηρς, ανθρπινες και ευρηματικς στσεις αντστασης, χι μνο ως δρση πολιτικ, αλλ κυρως ως στση ζως και ως πρωταρχικ ρο της τχνης.

Η συμβολ του Εβρακο Μουσεου περιλαμβνει ανκδοτα ιστορικ τεκμρια (γγραφα, φωτογραφες, μαρτυρες), σε τσσερα μρη: Το πρτο μρος αφορ τη δεκαετα του 1930 και αναφρεται στις δημογραφικς και γεωγραφικς αλλαγς που επηρασαν τον εβρακ πληθυσμ της Θεσσαλονκης, στον τοπικ αντισημιτισμ, την εκλογικ και πολιτικ συμπεριφορ του εβρακο πληθυσμο, καθς και στην επιχειρηματικ και οικοδομικ δραστηριτητ του. Το δετερο μρος παρουσιζει να τεκμρια για τις εξελξεις στη Θεσσαλονκη κατ τη γερμανικ κατοχ: Την υψηλτερη θνησιμτητα που πληξε τους Εβραους της Θεσσαλονκης στην περοδο του λιμο, τον λεγχο της Ισραηλιτικς Κοιντητας απ τις γερμανικς αρχς, τον τοπικ δοσιλογισμ, την αποδμηση του εβρακο νεκροταφεου καθς και την καταναγκαστικ εργασα που επιβλθηκε στους Εβραους της Θεσσαλονκης και τα λτρα για την εξαγορ της. Το τρτο μρος παρουσιζει τεκμρια για χρονικ του εκτοπισμο των εβραων της Θεσσαλονκης στα στρατπεδα του θαντου, την οριοθτηση των γκτο, το διαμετακομιστικ στρατπεδο Μπαρν Χιρς, την λεηλασα των εβρακν περιουσιν καθς και τη «διαγραφ» των εβραων απ τα τοπικ μητρα. Το τταρτο μρος περιλαμβνει φωτογραφες επιζντων και συνεντεξεις απ εβραους της Θεσσαλονκης γεννημνους μετ το 1941.

Η παρουσαση της κθεσης εξελσσεται με μεγλη επιτυχα και, δεδομνου του μεγθους της παραγωγς, αλλ και του διαρκος αιτματος σχολικν και λλων ομδων για επισκψεις, παρατενεται η παρουσαση της ως τις 23 Απριλου 2017.

χοντας συμπληρσει δη τρεις μνες επιτυχημνης πορεας, θα πραγματοποιηθον και για το επμενο χρονικ διστημα ειδικς εκδηλσεις, ξεναγσεις για το κοιν και μουσειοεκπαιδευτικ προγρμματα για τα σχολεα και λλα εκπαιδευτικ ιδρματα.

Πργραμμα Παρλληλων Εκδηλσεων

Πμπτη 9 Μαρτου, ρα 18.00. Ξενγηση σε ολκληρο τον εκθεσιακ κκλο (διρκεια περπου δο ρες). Η ξενγηση θα γνει απ τους επιμελητς των εκθσεων (Θολη Μισιρλγλου εκ μρους του Μ.Μ.Σ.Τ. και Ε. Χεκμογλου εκ μρους του Ε.Μ.Θ.)

 

Τετρτη 15 Μαρτου, ρα 18.00. Προβολ της ταινας «Οι Εβραοι της Θεσσαλονκης», διρκειας 60 λεπτν (παραγωγ ΕΡΤ ©1997, σκηνοθεσα Δημτρη Σοφιανπουλου, σενριο Βασλη Βασιλικο).  Στην ταινα εμφανζονται (με αλφαβητικ σειρ) οι εξς:  Ροδλφος Αμαρλιο, στερ Γκατνιο, Ππο Γκατνιο, Ιωσφ Ζακρ, Λνα Καπν Περαχι, Οβαδας Κον, Αριχ (Arieh) Κρετζ, ρικα Κονιο-Αμαρλιο, Χινς Κονιο, Μπιενβενδα Μνο, Αρμνδος Μοδινο, Κρλος Μορδχ, Φωφ Μορδχ, Βικτρια Μπενοζλιο, Μως Μπουρλ, Αλμπρτος Ναρ, Σρα Ναχμα, Λεν Περαχι, Ανδρας Σεφιχ, Δαυδ Σιν, Ικωβος Στρομσα, Σαολ Χαζν, Δαυδ Γκαμπριλ Χαμ, Σαμπετι Χανοκα, Ικωβος Χανταλ.

 

Σββατο 1 Απριλου, ρα 18.00.  Συναυλα μεσαιωνικς/σεφαραδτικης μουσικς  με σγχρονα εβρακ τραγοδια, με τη Χορωδα Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και το μουσικ σνολο Codex-Κδιξ σολστ η Μαριντζελα Χατζησταματου διευθνει ο Κωστς Παπζογλου, διρκειας μας ρας.

 

Πμπτη 6 Απριλου, ρα 18.00. Ξενγηση σε ολκληρο τον εκθεσιακ κκλο (διρκεια περπου δο ρες). Η ξενγηση θα γνει απ τους επιμελητς των εκθσεων (Θολη Μισιρλγλου εκ μρους του Μ.Μ.Σ.Τ. και Ε. Χεκμογλου εκ μρους του Ε.Μ.Θ.)

 

Πργραμμα Ξεναγσεων

Οι ξεναγσεις για το κοιν της περιοδικς κθεσης πραγματοποιονται κθε Πμπτη στις 18.00 και κθε Κυριακ στις 12.00. Διρκεια ξενγησης: 110 λεπτ

Επσης, θα πραγματοποιηθον δο ειδικς ξεναγσεις απ τους επιμελητς της κθεσης την Πμπτη 9 Μαρτου και την Πμπτη 6 Απριλου, στις 19.00.

Για τη συμμετοχ στις ξεναγσεις δεν χρειζεται προεγγραφ, αρκε το εισιτριο εισδου.

Μουσειοεκπαιδευτικ Προγρμματα

Με αφορμ την περιοδικ κθεση «ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Ανμεσα στην Ιστορα και το Βωμα» το Μακεδονικ Μουσεο Σγχρονης Τχνης διοργαννει τα εξς εκπαιδευτικ προγρμματα:

  • ΜΝΗΜΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. Το πργραμμα απευθνεται σε παιδι Δ, Ε και ΣΤ’ Δημοτικο. |Διρκεια προγρμματος: 85 λεπτ

Aπ   το  «παρνομο» λεκωμα του  1945 «Για τη χιλικριβη τη λευτερι» με ξυλογραφες  των  Α. Τσσου,  Γ. Βελησσαρδη και Λ. Μαγγιρου , τα   σκτσα, τη ζωγραφικ και τις γελοιογραφες  στα λευκματα των  Φ. Δημητριδη, Φ. Κραμποτ  και Ρωμανο μχρι την ταινα της δεκαετας του 50 του  Γ. Τλας «Το Ξυπλυτο Τγμα» και το ργο  του Β. Κανιρη απ τη  σειρ «Φρος τιμς στους τοχους της Αθνας» του 59’ οι μαθητς ανακαλπτουν την ννοια της Αντστασης και τους τρπους που αποτυπνεται απ τους καλλιτχνες ως δρση πολιτικ και ως στση ζως. Στην πρσα του εργαστηρου «εκδδουν» το δικ τους «παρνομο» λεκωμα βινοντας  στην πρξη την ανεξτηλη γραφ της χαρακτικς στη μτρα και τελικ στο χρνο.

 

  • ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΕΥΚΩΜΑ. Απευθνεται σε μαθητς απ την Α Γυμνασου μχρι και την Α Λυκεου. | Διρκεια προγρμματος: 75 λεπτ

Πντε λευκματα, αναρθμητες μικρς αφηγσεις. Φωτογραφες της Β. Παπαιωννου, χαρακτικ του Αντ. Καν, ζωγραφικ του Fr. Carabott, σκτσα και γελοιογραφικ στυρα των γελοιογραφα των Φ. Δημητριδη και Κ. Ρωμανο, συναντνται για να μιλσουν για τα μεγλα γεγοντα της ιστορας και τον αντκτυπο τους στη μικρ κλμακα της προσωπικς ζως και της καθημεριντητας στους δσκολους καιρος του πολμου.

 

  • «ΠΡΟΣ ΤI ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΣΕ ΑΜΟΙΡΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ;». Απευθνεται σε μαθητς απ την Α μχρι και τη Γ Λυκεου. | Διρκεια προγρμματος: 75 λεπτ

Απ την παλλακ ταφ του Κ. Παλαμ και τις πτρες που φιλοτχνησε ο Γ. Ρτσος στην εξορα, μχρι τις συγκλονιστικς μαρτυρες του χαρκτη Γ. Φαρσακδη, και το εμβληματικ ποημα και τον ομνυμο πνακα του Ν. Εγγονπουλου για τον Εμφλιο, οι συμμετχοντες στο πργραμμααναλαμβνουν να διερευνσουν ψεις του διαλγου ανμεσα στην τχνηκαι τη φρκη του πολμου και να αναρωτηθον για τη στση του καλλιτχνη και του πνευματικο ανθρπου στις ακραες συνθκες του πολμου, της αντστασης, της εξορας και του εμφλιου σπαραγμο.

Η συμμετοχ μιας σχολικς ομδας σε λα τα εκπαιδευτικ προγρμματα του Μακεδονικο Μουσεου Σγχρονης Τχνης πραγματοποιεται κατπιν τηλεφωνικς συνεννησης. Κστος συμμετοχς αν μαθητ για λα τα προγρμματα: 2€

 

Περισστερες πληροφορες:

Τμμα Μουσειοπαιδαγωγικν Προγραμμτων του Μ.Μ.Σ.Τ.

για την Πρωτοβθμια Εκπαδευση με:  τη Βλλυ Πολυζολη, Παιδαγωγ-Μουσειολγο, MEd

για τη Δευτεροβθμια εκπαδευση με:  τη Χριστνα Μαβνη, Αρχαιολγο-Μουσειολγο

Τ: 2310 240002 | F: 2310281567  | E-mail: mmca.education@gmail.com

FB: http://www.facebook.com/MmcaEducationalPrograms

 

Παρταση κθεσης ως 23 Απριλου 2017

 

Μακεδονικ Μουσεο Σγχρονης Τχνης Εγνατα 154 (εντς ΔΕΘ-HELEXPO), 54636 Θεσσαλονκη

 

Μρες & ρες λειτουργας: Πμπτη 10:00-22:00, Παρασκευ 10:00-19:00, Σββατο 10:00-18:00, Κυριακ 11:00-15:00.

Εισιτρια: 4€ γενικ εσοδος, 2€ φοιτητς, 2€ ομδες σχολικς, 3€ ομδες ενηλκων. Ισχουν ατλειες (κρτα πολιτισμο, εκπαιδευτικο, νεργοι, πολτεκνοι και νω των 65, κ.α.)

 

 

Η κθεση υλοποιεται με χρηματοδτηση του «Ελληνογερμανικο Ταμεου για το Μλλον»