14.08.2020
 

 

Συναυλία προς τιμήν της Μνήμης των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

 

Στις 10.3.2017 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με τη συναυλία της στη Herkulessaal του Μονάχου τίμησε, σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μουσικής της Ευρώπης, τους Εβραίους Θεσσαλονικείς που βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στα κολαστήρια των Ναζί.

Η συναυλία εξελίχθηκε, καθ’ όλη τη διάρκειά της, μέσα σε έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, με πλούσιες συγκινήσεις που προσέφεραν τα σπουδαία έργα των Μάλερ και της (παρούσας στη συναυλία) Ολιβέρο στο πρώτο μέρος, καθώς και των Μητρόπουλου, Κωνσταντινίδη και Θεοδωράκη στο δεύτερο, καταλήγοντας σε μία αποθέωση στο τέλος, η οποία μετατράπηκε σε ένα καθολικό standing ovation, μετά το bis με μουσική από την ταινία ‘Η Λίστα του Σίντλερ’.

Με αυτό τον εντυπωσιακό τρόπο επιβράβευσε το κοινό του Μονάχου τους μουσικούς της ορχήστρας, τον καλλιτεχνικό διευθυντή της και μαέστρο της συναυλίας Γεώργιο Βράνο, τους σολίστες Μαρία Κωστράκη (σοπράνο), Χαρά Σειρά (βιόλα), Κωνσταντίνο Ράπτη (ακορντεόν), καθώς και τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης με την Μαίρη Κωνσταντινίδου, για την υπέροχη αυτή μουσική βραδιά που τους χάρισαν.

 

 
Την εκδήλωση προλόγισαν ο Dr. Markus Ederer, Υφυπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου. Τη συναυλία τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ¶νω Βαυαρίας κ. Andrea Degl, o Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Dr. Walter Stechel, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στο Μόναχο κ. Anthony Miranda, ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στο Μόναχο κ. Dan Shaham, ο Πρόεδρος της Israelitische Kultusgemeinde Μονάχου και ¶νω Βαυαρίας κ. Ariel Kligman, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, η Διευθύντρια του KZ-Gedenkstätte Dachau Dr. Gabriele Hammermann, ο Πρωτοπρεβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Μονάχου Dr. Karl Huber, ο Πρόεδρος του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Albrecht Broemme και ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Μονάχου κ. Rudolf Scharf.

Την παρουσίαση της τελετής έναρξης έκανε η κ. Φανή Αθέρα.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με πόρους από το Γερμανο-Ελληνικό Ταμείο για το Μέλλον, τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και έγινε σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.