14.08.2020
 

 

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τη βεβήλωση μνημείων

Τις βεβηλώσεις του Μνημείου Ολοκαυτώματος και του Λευκού Πύργου, όπως και τον εμπρησμό του διατηρητέου κτιρίου της κατάληψης `Libertatia`, καταδίκασε ομόφωνα με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Στο ψήφισμα αναφέρεται: `Η βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος σε μια πόλη που έχασε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τη συντριπτική πλειοψηφία των Εβραίων συμπολιτών μας είναι μια απολύτως καταδικαστέα πράξη, η οποία καταδεικνύει γι άλλη μια φορά τη μισαλλοδοξία και τη βιαιότητα της ιδεολογίας των νεοναζιστών και των φασιστικών ιδεών. Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με κάθε μέσο της δημοκρατικής πολιτείας και με μηδενική ανοχή`.

 

Επίσης, χαρακτηρίζεται `λυπηρό και καταδικαστέο γεγονός ο εμπρησμός του νεοκλασικού κτηρίου επί της Λεωφόρου Στρατού από ακραία στοιχεία`, ενώ το δημοτικό συμβούλιο `καταδικάζει με απόλυτο τρόπο τη βεβήλωση του μνημείου του Λευκού Πύργου από ακραία στοιχεία`.

 

Την πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος έκανε ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ `Πρακτορείο 104,9 FM` υπογράμμισε την υποχρέωση του δημοτικού συμβουλίου `να καταδικάζει τα φαινόμενα της μισαλλοδοξίας. Τη συνειδητή επιλογή κάποιων να βεβηλώσουν το Μνημείο Ολοκαυτώματος, γιατί με τον τρόπο αυτό πιστεύουν ότι σηματοδοτούν την έναρξη μιας ρατσιστικής βίας, την εκδήλωση αντισημιτικών αισθημάτων και ταυτοχρόνως να καταδεικνύουν ότι αυτοί θα είναι οι καθοδηγητές του ναζιστικού μορφώματος στη χώρα`.

 

 `Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να είναι εκεί για να δείχνει το δρόμο. Τον δημοκρατικό δρόμο του διαλόγου, της σύγκρουσης, της πειθούς αλλά όχι της βίας` πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

 

 


 

 

Μήνυμα του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και δηλώσεις του Βουλευτή Σάμου και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ κ. Δημήτρη Σεβαστάκη για το βανδαλισμό του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

 

Σε μήνυμα κατά των εγκλημάτων μίσους και συγκεκριμένα του βανδαλισμού του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη πιθανότατα από οπαδούς της Χρυσής Αυγής την Κυριακή, προέβη μέσω Twitter ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

 

`Συγχαρητήρια στον Δαυίδ Σάλτιελ, στον δήμαρχο Μπουτάρη και τον ΠτΔ Παυλόπουλο για την πρόοδο του Μουσείο και Εκπαιδευτικού Κέντρου Ολοκαυτώματος. Είναι ζήτημα κρίσιμης σημασίας να εκπαιδεύσουμε και να βοηθήσουμε να αποτραπούν εγκλήματα μίσους, όπως ο αξιοθρήνητος βανδαλισμός του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη από τη Χρυσή Αυγή την Κυριακή`, αναφέρει συγκεκριμένα η κοινοποίηση του Αμερικανού πρέσβη στο Twitter.

 

Geoffrey Pyatt@USAmbGreece

 

Congratulations to David Saltiel, Mayor Boutaris, President Pavlopoulos for progress on Holocaust Museum & Educational Center. It is of critical importance to educate & help prevent hate crimes like deplorable vandalism of Thessaloniki’s Holocaust Memorial by Golden Dawn Sunday.

 

Τοποθέτηση για το πρόσφατο απαράδεκτο περιστατικό βεβήλωσης του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη έκανε και ο Βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του καναλιού ΣΚΑΙ.

 

Το βίντεο με την δήλωση του κ. Σεβαστάκη είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο.


http://download.skai.gr/201801/video/pol20180124.mp4