14.08.2020
 

  

Αθνα, 29 Ιανουαρου 2018

 

Ο Πρεδρος της Βουλς των Ελλνων, κ. Νικλαος Βοτσης, νοιξε με την ομιλα του, την εκδλωση για την Ημρα Μνμης των Ελλνων Εβραων Μαρτρων και Ηρων του Ολοκαυτματος, που πραγματοποιθηκε σμερα, στο Περιστλιο της Βουλς, μπροστ στη Μαρμρινη Στλη με τα χαραγμνα ονματα των Ελλνων Εβραων βουλευτν, θυμτων του Ολοκαυτματος. Ομιλες επσης απηθυναν, μσα σε ντονα φορτισμνο συγκινησιακ κλμα, η Πρεδρος της κοινοβουλευτικς Ομδας Φιλας Ισραλ–Ελλδας κυρα Ayelet Nahmias-Verbin, η οποα συνοδεει τον Πρεδρο του Ισραλ, κ. Reuven Rivlin, στην επσημη επσκεψ του στη χρα μας και ο Πρεδρος του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδας κ. Δαυδ Σαλτιλ.

 

«Γνωρζετε τι το ολοκατωμα εναι ελληνικ λξη» επισμανε ο Πρεδρος της Βουλς αναφερμενος «στην πρωτοβουλα που χουμε αναλβει τα τελευταα χρνια, μσα σε  δσκολους καιρος διεθνς, να ρθουν στην επιφνεια  θματα τα οποα, με τον να τον λλο τρπο, εχαν μενει στις γκρζες σελδες της Ιστορας». Ο κ. Βοτσης υπενθμισε πως «ομφωνα, τα τελευταα χρνια, χουμε προχωρσει σε μια σειρ απ ενργειες. Πριν απ λγες μρες στη Θεσσαλονκη υποδεχθκαμε μια σημαντικ κδοση για το  ουσβιτς, του δημοσιογρφου Γιργου Πηλιχο, εν αριο ο Πρεδρος της Δημοκρατας του Ισραλ, κ. Reuven Rivlin, μαζ με τον λληνα Πρωθυπουργ, κ. Αλξη Τσπρα, θα εγκαινισουν στη Θεσσαλονκη τη θεμελωση του μεγλου μνημεου προς τιμν των δεκδων χιλιδων συμπολιτν μας, αγωνιστν, οι οποοι οδηγθηκαν βαια απ τη Θεσσαλονκη στα στρατπεδα  συγκντρωσης και ελχιστοι απ αυτος γρισαν». 

Ο Πρεδρος της Βουλς τνισε πως εδ, στο Περιστλιο της Βουλς,  οι μαθητς και λοι σοι ξεναγονται στο Κοινοβολιο βλπουν κθε μρα αυτ την τιμητικ πλκα με τα ονματα των Εβραων βουλευτν που εξοντθηκαν απ τους ναζ. «Σμερα τιμμε τη μνμη των συναδλφων που ταν θματα του Ολοκαυτματος: των Αλλαλοφ Δανιλ, Βεντορα Ζακ, Καζς Μισλ, Γκατνιο Λεν, Μπενσαντζ Μιντς, Σιακκ Ισακ, Σουλμ Δαυδ και Τσενο Αλβρτου. Αν θα εχαν τον τρπο αυτο οι επγονο τους να γνωρζουν αυτ την τελετ που κνουμε εδ σμερα και τις προσπθειες που καταβλλονται απ λες τις πλευρς, τουλχιστον θα εχαν την ελχιστη ικανοποηση τι ο σπρος της θυσας τους δεν πγε χαμνος» τνισε ο κ. Βοτσης.

πως ανφερε, «μνο το 2017 οι επισκψεις στη Βουλ ταν 113.000 και εναι αφορμ –στω και πολ καθυστερημνα– εδ και δο χρνια, λος αυτς ο κσμος και κυρως οι νοι να καταγρψουν στη  συνεδησ τους τι σημανει Ολοκατωμα, τι σημανει ναζισμς, τι σημανει απνθρωπη οπτικ για το παρν και το μλλον του αινα μας».

Ο κ. Βοτσης υπογρμμισε πως «εναι δυστυχα, καθς προχωρμε δη αρκετ χρνια μσα στον 21ο  αινα, να υπρχουν επιλσμονες των αξιν του ανθρωπισμο, οι οποες ιστορικ καταβαραθρθηκαν μσα στο ουσβιτς και τα λλα στρατπεδα συγκντρωσης. Επιλσμονες που φτνουν μχρι τις ηγτιδες πολιτικς τξεις σε ευρωπακς χρες και αλλο και εναι ανεκτικο στην ιδεολογα που οδγησε σε αυτν την τραγωδα. Διτι προφανς δεν ταν ργο ενς ανδρς μιας ηγτιδας τξης αυτ τα στρατπεδα. ταν αποτλεσμα μιας συστηματικς προσπθειας που γινε για τουλχιστον μια δεκαετα, τσι στε να γνει ανεκτικ η συνεδηση των υπολοπων στο γκλημα που εχε προαποφασιστε και πρε τη μορφ της ‘‘τελικς λσης’’, στην τελικ πια φση της τραγωδας. Αυτς εναι ο ναζισμς».

«Και στην Ελλδα χουμε ττοια φαινμενα. Πριν απ μια εβδομδα, σε να μεγλο συλλαλητριο στη Θεσσαλονκη, βρθηκαν αυτο οι οποοι πγαν στο μνημεο του Ολοκαυτματος και φησαν τη σφραγδα τους. Εναι παρν αυτς ο κνδυνος και παροσα η ανγκη να εργαζμαστε εναντον αυτς της ιδεολογας. Και εδ και στην Ευρπη και παντο» κατληξε ο Πρεδρος της Βουλς.

«Πνω απ 74 χρνια χουν περσει απ ττε που οι λληνες Εβραοι βρθηκαν αντιμτωποι με τη φρκη κι εγ στκομαι σμερα εδ, ενπιν σας, καταβλλοντας προσπθεια να μην κλψω εξ ονματος των ελληνικν οικογενειν που κατφεραν να επιβισουν» τνισε στην ομιλα της η κυρα Ayelet Nahmias-Verbin, η οποα χει και ελληνικ καταγωγ. Η Πρεδρος της κοινοβουλευτικς Ομδας Φιλας Ισραλ–Ελλδας ευχαρστησε την ελληνικ Βουλ και τον Πρεδρ της, κ. Νικλαο Βοτση, «για τη διαρκ φιλα τους προς το Ισραλ και την ισραηλιν Βουλ, καθς και την ιστορα των Ελλνων Εβραων». πως υπογρμμισε, «πριν απ λγα χρνια δεν ταν δυνατν να δει κανες πρξεις πως αυτ που επιλξατε να κνετε εσες εδ, στην εσοδο του δημοκρατικο οκου του θνους σας, αλλ εσες επιλξατε να εναγκαλιστετε την αμοιβαα μας ιστορα, με στχο οι επμενες γενις να μπορον να σταθον μαζ και να λειτουργσουν ως δικλεδες ασφαλεας, στε ττοια φριχτ γεγοντα να μην ξανασυμβον ποτ, οτε εδ, οτε στη Γερμανα, οτε στην Πολωνα, οτε στην Ευρπη, οτε πουθεν αλλο στον κσμο».

Απ την πλευρ του ο Πρεδρος του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδας, κ. Δαυδ Σαλτιλ, τνισε: «Η Ελλδα, με απφαση του ελληνικο Κοινοβουλου το 2004, θρηνε τα παιδι της, τους 67.000 λληνες Εβραους που δολοφονθηκαν στο Ολοκατωμα. Σμερα, εδ, στο ελληνικ Κοινοβολιο, το προπργιο των δημοκρατικν αξιν, μπροστ στην αναθηματικ στλη που η Βουλ, με πρωτοβουλα του Προδρου της, τοποθτησε προς τιμν των Ελλνων Εβραων βουλευτν, η τελετ αυτ λαμβνει ιδιατερο χαρακτρα και εκπμπει να σαφς μνυμα: συμβολζει την αποφασιστικτητα της πολιτεας να βγει μπροστ και να δηλσει τι διαχωρισμο και διακρσεις, φυλετικ μσος και φανατισμο δεν γνονται ανεκτ απ την ελληνικ κοινωνα».

Ο κ. Σαλτιλ αναφρθηκε στις θλιβερς ενργειες «οπαδν του σκοταδισμο που βεβλωσαν το μνημεο Ολοκαυτματος στη Θεσσαλονκη» αλλ και σε αντστοιχες περιπτσεις βεβηλσεων στην Κομοτην και τον Βλο και τνισε πως «πρωτοβουλες, πως η σημεριν της Βουλς των Ελλνων, αλλ και εκπαιδευτικς δρσεις πως αυτς του Υπουργεου Παιδεας, καθς και το υπ ανγερση Μουσεο Ολοκαυτματος στη Θεσσαλονκη εναι το μνο μας πλο ενντια σε κθε προσπθεια παραγραφς της ιστορας, σε κθε προσπθεια αναβωσης του ναζισμο».

Ο Πρεδρος του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδας κανε αναφορ στο θμα της επιστροφς του προπολεμικο αρχεου της ισραηλιτικς κοιντητας Θεσσαλονκης, που αυτ τη στιγμ βρσκεται στη Μσχα, ζτημα το οποο, πως επε, «εναι μεγλης σημασας για την εβρακ κοιντητα της Ελλδος» και ευχαρστησε για τη στριξ τους τον Πρεδρο της Βουλς και την ελληνικ κυβρνηση. πως προανγγειλε, το πολτιμο αυτ υλικ θα φυλαχθε στο νο Μουσεο Ολοκαυτματος στη Θεσσαλονκη.

Η εκδλωση πραγματοποιθηκε παρουσα εκπροσπων της Ισραηλιτικς Κοιντητας Αθνας, Θεσσαλονκης, Λρισας και Βλου, του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου, του Εβρακο Μουσεου Ελλδας, του Οργανισμο Αποκαταστσεως και Περιθλψεως Ισραηλιτν Ελλδας και της Πρεσβεας του Ισραλ. Το παρν δωσαν, επσης, ο Υφυπουργς Εξωτερικν κ. Γιννης Αμανατδης, ο Υφυπουργς Εξωτερικν κ. Τρενς Κουκ, ο Υφυπουργς Μεταναστευτικς Πολιτικς, κ. Γιννης Μπαλφας, οι Αντιπρεδροι της Βουλς κ.κ. Σπυρδων Λυκοδης και Μριος Γεωργιδης, ο Πρεδρος της κοινοβουλευτικς Ομδας Φιλας Ελλδας–Ισραλ κ. Δημτρης Σεβαστκης, ο Ειδικς Γραμματας της Βουλς κ. Κωνσταντνος Βασιλκης, καθς και πολλο βουλευτς και ευρωβουλευτς.

Αργτερα σμερα θα πραγματοποιηθε συνντηση του προεδρεου της κοινοβουλευτικς Ομδας Φιλας Ελλδας-Ισραλ με την Πρεδρο της αντστοιχης Ομδας Φιλας του ισραηλινο κοινοβουλου κυρα Ayelet Nahmias-Verbin.

Ο Πρεδρος της Βουλς κ. Βοτσης παρστη στην επσημη υποδοχ του Προδρου του Ισραλ στο Προεδρικ Μγαρο, εν θα παρακαθσει και στο επσημο δεπνο που δοθε προς τιμν του.

Εξλλου, η Βουλ θα εκπροσωπηθε στην Ημρα Μνμης Ελλνων Εβραων Μαρτρων και Ηρων του Ολοκαυτματος, σμερα στις 7 μ.μ. στο Κντρο Πολιτισμο Ελληνικς Κσμος, απ τον Ειδικ Γραμματα της κ. Βασιλκη.