13.08.2020
 

 

Θησαυρός των Χρονικών ΚΙΣ

Το βιβλίο-ευρετήριο `Θησαυρός των Χρονικών ΚΙΣ` του Βίκτωρα Βενουζίου παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη (7.5.2018)Σηματοδοτώντας τα 40 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού `ΧΡΟΝΙΚΑ του ΚΙΣ`, 1977 – 2017 η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης διοργανώνει την παρουσίαση του Βιβλίου-Ευρετηρίου του Βίκτωρα Βενουζίου με τίτλο `ΘΗΣΑΥΡΟΣ των ΧΡΟΝΙΚΩΝ του ΚΙΣ` που εκδόθηκε από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ).

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018, ώρα 19.00, αίθουσα `Ιτσχάκ Ράμπιν` (Βασ. Ηρακλείου 26, 8ος όροφος)

Παραθέτουμε το πρόγραμμα της εκδήλωσης

 

Χαιρετισμός: Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

 

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετέχουν:

Βασίλης Ριτζαλέος, Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ

Ιακώβ Μπενμαγιόρ, Ιστορικός μελετητής, πτυχιούχος Εβραϊκού Πανεπιστημίου Ιερουσαλήμ

Ιωάννης Χασιώτης, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ

Βίκτωρ Βενουζίου, Συντ. Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ / Τ.Ε.

 

Προλογίζει και συντονίζει: Ρένα Μόλχο, Ιστορικός

 

Την εκδήλωση πλαισιώνουν:

Αγγελική Καθαρίου, Μεσόφωνος

Κωστής Παπάζογλου, Μουσική διεύθυνση – Πιάνο

Μαρίνη Πεϊκίδου, Βιόλα

 

Λίγα λόγια το περιοδικό `Χρονικά`:

 

Στο περιοδικό `Χρονικά` δημοσιεύονται άρθρα και μελέτες διαπρεπών συγγραφέων και πανεπιστημιακών δασκάλων όπου  καταγράφεται η ιστορία των 49 Εβραϊκών κοινοτήτων που λειτούργησαν στον Ελλαδικό χώρο από το 300 π.Χ και γενικότερα σημαντικό μέρος της ιστορίας του Εβραϊκού λαού.

 

Την περίοδο 1977-2017 εκδόθηκαν 242 περιοδικά στα οποία καταχωρούνται 3231 άρθρα και μελέτες των παραπάνω συγγραφέων.

 

Λόγω του μεγάλου όγκου των περιοδικών ήταν πολύ δύσκολη – αν όχι αδύνατη -   η άμεση πρόσβαση σε αυτά, τα οποία υπήρχαν, ολοκληρωμένα, μόνο στα αρχεία του ΚΙΣΕ.

 

Ένας πολύ περιορισμένος αριθμός των τευχών υπήρχε διάσπαρτος στις ατομικές βιβλιοθήκες  των ερευνητών ή και των απλών αναγνωστών.

 

Το κενό αυτό ήλθε να καλύψει το Βιβλίο-Ευρετήριο του  Βίκτωρα Βενουζίου με το οποίο οι πάντες πλέον μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο σύνολο των 242 τευχών με ένα απλό, γρήγορο, χρηστικό και πρωτότυπο τρόπο από το σπίτι τους ή το  χώρο εργασίας τους, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις και ταλαιπωρίες.