09.08.2020
 

  

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης καταδικζει απερφραστα και  εκφρζει την αγανκτηση της για την προκλητικ αντισημιτικ ενργεια του βανδαλισμο του Εβρακο νεκροταφεου της Αθνας.

 

Ο αντισημιτισμς και η μισαλλοδοξα δεν χουν θση στην ελληνικ κοινωνα, η οποα σσσωμη πρπει να στηρξει το κλεσμα της Ισραηλιτικς Κοιντητας Αθηνν στη σιωπηρ διαμαρτυρα που οργαννει την Κυριακ 13.5.2018, και ρα 12 το μεσημρι, στον Εβρακ τομα του Τρτου Νεκροταφεου, στη Νκαια, κατ του αντισημιτισμο και κατ της προσβολς της πανανθρπινης αξας του σεβασμο των νεκρν. 

 

Εμαστε πεπεισμνοι τι η Πολιτεα θα λβει λα τα αναγκαα εκενα μτρα στε βραχυπρθεσμα να στιγματσει και να κολσει την πρξη και μακροπρθεσμα να επιτχει την εξλειψη παρμοιων φαινομνων και να ξεριζσει ττοιες αντιλψεις ακμη και απ τους ελχιστους θιαστες τους.

 

Θεσσαλονκη, 7.5.2018

Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης

 

 


 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΒΡΑΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Το Κεντρικ Ισραηλιτικ Συμβολιο Ελλδος εκφρζει τον αποτροπιασμ σσσωμου του Ελληνικο Εβρασμο για τον βανδαλισμ του Εβρακο νεκροταφεου της Αθνας.

Δεν εναι απλ να ακμα περιστατικ αντισημιτισμο. Δεν αποτελε μνον ασβεια προς τη μνμη των νεκρν  αδελφν μας, προσβλλει την ηθικ αξα του σεβασμο των νεκρν που πρεσβεουν και υιοθετον οι τρεις μονοθεστικς θρησκεες και ο διος ο πολιτισμς μας. Εν παραμενουμε απαθες θεατς  των αποτρπαιων πρξεων που εκπορεονται απ τους οπαδος του μσους και του φανατισμο,  θα εναι σαν να ανογουμε εμες, ξαν, τις πρτες στη βαρβαρτητα, επιτρποντας την επιστροφ στην πιο σκοτειν περοδο της ανθρπινης ιστορας. Στην περοδο που τα ανθρπινα ντα χασαν την ανθρπινη υπστασ τους.

 

Ο αντισημιτισμς δεν εναι παρ το σμπτωμα εκενης της σκοτεινς περιδου, που εμαστε ββαιοι τι η μεγλη πλειοψηφα των Ελλνων δεν θλει να βισει ξαν.

Καλομε τις Aρχς του τπου, τους κοινωνικος φορες και τους εκπροσπους των Γραμμτων, της Τχνης και του Πολιτισμο, να δσουν να δυναμικ παρν, δπλα στην εβρακ κοιντητα, δηλνοντας τη σθεναρ αντδρασ τους στον αντισημιτισμ.

Αθνα, 7.5.2018
Κεντρικ Ισραηλιτικ Συμβολιο Ελλδος
 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΡΑΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ

Το Σββατο, την πιο ιερ μρα στην Ιουδακ θρησκεα, επιβλλεται και συνηθζουμε να απχουμε απ καθημερινς δραστηριτητες και ββαια και απ ανακοινσεις. Στο πλασιο αυτς της σχεδν απλυτης αυστηρτητας τρησης της αργας του Σαββτου, υπρχουν και εξαιρσεις που χουν να κνουν κυρως με την αντιμετπιση της απειλς μιας ζως ενς μεγλου πνου.

Ττοιος εναι και ο πνος που μας προκλεσε, σμερα ημρα Σββατο 5 Μαου 2018, η αποκλυψη ενς νο κματος βανδαλισμν στο Εβρακ Τμμα του Γ’ Νεκροταφεου στη Νκαια.

γνωστοι εισλθαν στη διρκεια της νχτας στο Νεκροταφεο μας και κατστρεψαν εννι αναμνηστικος μαρμρινους ορθοσττες κλωτσντας τους με μανα με αποτλεσμα να αποκολληθον απ τις βσεις τους και να θρυμματιστον με την πρσκρουση στο δαφος. Αυτς οι μαρμρινες πλκες χρησιμοποιονται για τη σμανση των τομων του Νεκροταφεου μας και εναι αφιερωμνες στη μνμη νεκρν απ τις οικογνεις τους.

Η εικνα εναι αποκρουστικ και η απογοτευσ μας μεγλη. Δεν εναι η πρτη φορ που αντικρζουμε το αποτλεσμα μιας πρξης βεβλωσης στο Νεκροταφεο μας, εναι μως η πρτη φορ που διαπιστνουμε τι η πρξη γινε οργανωμνα και με σχδιο σε τμμα του Νεκροταφεου που δεν εναι ορατ απ τις μορες κατοικες και με απστευτη μανα. Η θα των αποτελεσμτων αυτς της ανερης πρξης, μας προκαλε βαθι θλψη και θυμ.

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Αθηνν θα ασκσει λα τα νμιμα μσα που διαθτει, δη δε χουν γνει και τα πρτα βματα απ τις αστυνομικς αρχς της περιοχς που μεσα προσλθαν στο χρο για τη συλλογ των στοιχεων.
Πρα μως απ το Νμο, κνουμε κκληση στους θεσμος της συντεταγμνης Πολιτεας, στη Δικαιοσνη, στις Θρησκευτικς και Πνευματικς αρχς της χρας και στην Κοινωνα των Πολιτν, να καταδικσουν απερφραστα και χωρς καμι επιφλαξη τη βεβλωση αυτ και να σταθον με απλυτα μηδενικ ανοχ ενντιοι σε ττοια φαινμενα βας και μισαλλοδοξας. Δεν υπρχει χειρτερη νδειξη ηθικς κατπτωσης μιας Κοινωνας απ την βεβλωση ενς Νεκροταφεου και την ασβεια απναντι στους νεκρος.

Δεν πρκειται μνο για πρξη που αφορ την Κοιντητ μας και καταγρφεται ως να απ τα πιο βαια και σημαντικ αντισημιτικ γεγοντα των τελευταων ετν στην Ελλδα, αλλ για ενργεια που πλττει βναυσα το σνολο της Κοινωνας, τις αξες και τις αρχς ενς ευνομομενου Κρτους.

Και για τους λγους αυτος ζητμε απ τους πντες να εξαντλσουν κθε προσπθεια στε ποτ να μην επαναληφθε σε βρος οποιουδποτε.
 
ΒΕΒΗΛΩΣΗ του ΕΒΡΑΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ – Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ

ΔΗΛΩΣΗ του Γενικο Γραμματα Θρησκευμτων ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ:  `Τι εδους νθρωποι εναι εκενοι που μισον νεκρος; Ποιος και γιατ νιθει τι ενοχλεται απ νεκρος; Ο αντισημιτισμς δειξε να απ τα πρσωπτου. Ας μην μενουμε αδιφοροι απναντι σε μια πρξη που στρφεται ενντια σε μια βαθι ανθρπινη ανγκη, τον σεβασμ των νεκρν. Ο βανδαλισμς του εβρακο νεκροταφεου πρπει να εναι για μας μια αιτα, νας λγος για να εντενουμε ακμα περισστερο τις προσπθειες μας, στε το δηλητριο του αντισημιτισμο να μενει μακρι απ την κοινωνα μας`.

Δλωση της Γεν. Γραμματως Ανθρωπνων Δικαιωμτων ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ:  Εκφρζουμε απερφραστα τον αποτροπιασμ μας για την βεβλωση εβρακν τφων στο 3ο Νεκροταφεο Νκαιας. Η παροσα κυβρνηση χει δεξει μπρακτα τι μα εναι η θση της απναντι στο ρατσισμ και τη ρατσιστικ βα: μηδενικ ανοχ. Ττοια περιστατικ μσους, πως και αυτ που διαδραματστηκαν πρσφατα στη Μυτιλνη, αφορον κθε πολτη, καθς βλλουν κατ της ανθρπινης αξιοπρπειας και πλττουν την κοινωνα στο σνολ της. Στεκμαστε απναντι στο ρατσισμ και στο πλι της εβρακς κοιντητας και καλομε λους τους πολτες και τις συλλογικτητες κθε μορφς να κνουν το διο.


Απ το Γραφεο Τπου της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: `Η Να Δημοκρατα καταδικζει απερφραστα τους χθεσινος βανδαλισμος στο Εβρακ Τμμα του 3ου Νεκροταφεου στη Νκαια.Η χθεσιν βεβλωση δεν πρκειται, δυστυχς, για μεμονωμνο γεγονς, αφο τα τελευταα χρνια χει καταγραφε σειρ βανδαλισμν σε εβρακος τφους και μνημεα για τα θματα του Ολοκαυτματος. Εναι ευθνη της αστυνομας και του Υπουργεου Προστασας του Πολτη να διαλευκνει μεσα την υπθεση και να οδηγσει τους υπατιους στη Δικαιοσνη. Εναι ευθνη λων μας να σταθομε αποφασιστικ απναντι σε κθε κφραση αντισημιτισμο απ που και αν αυτ προρχεται`.


Για τους βανδαλισμος ο Δμαρχος Αθηναων ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ γραψε στο Twitter: `Καταδικζω τους χθεσινοβραδινος βανδαλισμος στον χρο του Εβρακο Νεκροταφεου της Αθνας. Εκφρζω την αγανκτηση λων των πολιτν, καθς ττοια γεγοντα δεν χουν θση στην Αθνα, σε μια πλη ελεθερη και ανοιχτ. Η Αθνα δεν τρομοκρατεται`.