24.04.2024
 

 

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ. Μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε ΑΛΜΠΕΡΤΟΥ ΝΑΡ

 

Και επισήμως από χθες, 23.8.2018 η οδός Αθανασίου Χρυσοχόου στη Θεσσαλονίκη μετονομάστηκε σε οδό Αλμπέρτου Ναρ. Η μετονομασία αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης εδώ κι αρκετό καιρό όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης επικύρωσε τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Ο στρατιωτικός Αθ. Χρυσοχόου ήταν δωσίλογος επί Κατοχής, ενώ είχε καταθέσει υπέρ του Μ. Μέρτεν το 1959 κατά τη δίκη του ναζί εγκληματία πολέμου που θεωρήθηκε ως ο βασικός οργανωτής του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και της μεταφοράς 45.000 Εβραίων στο Αουσβιτς.

Ο Αθ. Χρυσοχόου ήταν επιτελάρχης του Γ. Τσολάκογλου και, όταν αυτός ανέλαβε δωσίλογος πρωθυπουργός, διορίστηκε γενικός επιθεωρητής νομαρχιών Μακεδονίας και Θράκης, ενώ προήχθη σε γενικό διοικητή Μακεδονίας από τον δωσίλογο πρωθυπουργό I. Ράλλη. Μετά την απελευθέρωση συνελήφθη από τον ΕΛΑΣ, απελευθερώθηκε μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για δωσιλογισμό το 1948. Στη συνέχεια ανέπτυξε έντονη αντικομμουνιστική προπαγανδιστική δράση και το 1958 ήταν υποψήφιος βουλευτής με την EPE. Το 1971, το διορισμένο από την χούντα δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης έδωσε το όνομά του σε δρόμο της πόλης.

Ο Αλμπέρος Ναρ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από επιζώντες του Ολοκαυτώματος και υπήρξε λογοτέχνης και ερευνητής της Ιστορίας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε προηγηθεί διαμάχη σχετικά με τη μετονομασία και το αν ο Αθ. Χρυσοχόου βρισκόταν σε επαφή με την εξόριστη κυβέρνηση της Ελλάδας κατά την Κατοχή.

ΠΗΓΗ: Εφημ. ΑΥΓΗ, 24.8.2018