14.08.2020
 

 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ένα ακόμη βήμα προς την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη έγινε χθες, 7.8.2018, καθώς με απόφασή του ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενέκρινε την χρηματοδότηση κατασκευής του. Στην επιστολή του προς το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ επαναλαμβάνει τη βούληση της κυβέρνησης για έμπρακτη υποστήριξη στην ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος και κάνει γνωστό πως στον προϋπολογισμό του 2019 θα προβλεφθεί ποσό ως το 1/4 του προϋπολογισμού του έργου (υπολογίζεται σε 23 εκ. ευρώ). Να σημειωθεί πως ήδη η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη χρηματοδότηση του έργου με 10 εκ. ευρώ και ανάλογο ποσό θα διαθέσει και το Ίδρυμα Νιάρχος. Ο χώρος που ανεγερθεί το Μουσείο αλλά και για το Μητροπολιτικό Πάρκο που θα κατασκευαστεί δίπλα είναι παραχώρηση της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Πηγή: Ιστοσελίδα myportal.gr, 8.8.2018

 


 

ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ Ι.Κ.Θ. & ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, `σε συνέχεια επαφών του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, με Υπουργούς της Ελληνικής Κυβέρνησης αναφορικά με τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στον χώρο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή του στις 7/8/2018, γνωστοποίησε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα συνδράμει τις εργασίες ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος με επιχορήγηση μέχρι και το ένα τέταρτο του συνολικού κόστους κατασκευής του έργου`.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, `ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωνε για την πρωτοβουλία της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος ότι η ολοκλήρωση του έργου αυτού θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, ως φόρος τιμής στους Εβραίους που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ως όχημα διατήρησης της συλλογικής μνήμης και ως πολιτιστικό αγαθό καθαυτό`.  

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ χαρακτήρισε θετική κάθε υποστήριξη στην προσπάθεια δημιουργίας του μουσείου και τόνισε ότι με βάση τα τρέχοντα δεδομένα εκτιμάται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θα χρηματοδοτήσει το έργο με 10 εκατομμύρια ευρώ ενώ άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη σημασία της υποστήριξης της κυβέρνησης στο έργο της ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. `Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που θα αναδείξει την ιστορία της Θεσσαλονίκης και θα αποτελέσει κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα` τόνισε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, η επισκεψιμότητα του μουσείου ανά έτος θα ξεπερνά τα 100.000 άτομα. Γύρω από το μουσείο θα δημιουργηθεί πάρκο μνήμης και μητροπολιτικό πάρκο στο χώρο του εμπορικού σιδηροδρομικού σταθμού, τα οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αναβάθμιση της εισόδου της δυτικής Θεσσαλονίκης. Γενικά η περιοχή έχει ισχυρούς συμβολισμούς καθώς βρίσκεται κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, απ΄ όπου, στη Γερμανική Κατοχή, τα τρένα μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με τη ΓΑΙΟΣΕ, οι μελέτες για τη δημιουργία του πάρκου μνήμης θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το έργο της φύτευσης περίπου 6.000 ελαιόδεντρων σε έκταση 27 στρεμμάτων, στη μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που έχασαν τις ζωές τους στα ναζιστικά στρατόπεδα.

Το κτίριο που θα αναγερθεί θα είναι κυκλικό, θα έχει έξι ορόφους, θα κατασκευαστεί από μέταλλο και γυαλί και το ύψος του θα φτάνει τα 32 μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, 9.8.2018