14.08.2020
 

 

Βραβεία Αριστείας

Η Εκδήλωση Απονομής Βραβείων Αριστείας του ΑΠΘ  θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά, από τις Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ ως ηθική αναγνώριση προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (διδάσκοντες, διδασκoμένους, προσωπικό και αποφοίτους) που έχουν διαπρέψει σε διάφορους τομείς.

 

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής.

Η Απονομή Βραβείων Αριστείας είναι το τελικό στάδιο μιας πολύμηνης εργασίας της Επιτροπής Αριστείας του ΑΠΘ, που ως στόχο έχει την ανάδειξη των εξαιρετικών δράσεων στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και την προβολή των καλών πρακτικών και των άριστων επιδόσεων όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

Kεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο διεθνούς φήμης εικαστικός και Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, Κώστας Βαρώτσος, μέλος της Επιτροπής Αριστείας, με θέμα: «Ένα έργο – Μια περιπέτεια».

Στην Εκδήλωση Απονομής Βραβείων Αριστείας θα τιμηθούν Καθηγητές, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, φοιτητές, φοιτητικές ομάδες και απόφοιτοι, αναδεικνύοντας το σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο που επιτελείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τα κριτήρια της Επιτροπής Αριστείας.

Μεταξύ των τιμώμενων θα είναι και το μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δρ. Αλβέρτος Μπουρλάς, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer (ΗΠΑ), διδάκτορας και απόφοιτος του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

  • Χαιρετισμός του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα
  • Ομιλία του Εικαστικού, Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, ΚώσταΒαρώτσου, με θέμα: «Ένα έργο - Μια περιπέτεια»
  • Εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Αριστείας του ΑΠΘ, Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ , Γεωργίου Καραγιαννίδη, με θέμα: «Τα Βραβεία Αριστείας 2018 του ΑΠΘ»
  • Απονομή Βραβείων Αριστείας 2018.

 

Επισυνάπτεται η λίστα των Βραβείων Αριστείας 2018 

 

Μια έκθεση και μια διάλεξη για τον ξεριζωμό


H Έλλη Κοκκίνη - Καπλάνη, ιστορικός και κριτικός τέχνης, ο Λάζαρος Σεφιχά, Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ισραηλητικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Μέγας, πολιτικός μηχανικός, συγγραφέας και συλλέκτης, θα είναι οι κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης «Ξεριζωμοί-Deracinements» που θα γίνει την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.  Η Έκθεση «Ξεριζωμοί» σχεδιάστηκε με αφορμή το διαχρονικό διαχρονικό πρόβλημα των ξεριζωμών των λαών και τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, οι διάφορες γενοκτονίες λαών, οι πρόσφυγες στη χώρα μας -και όχι μόνο-αποτελούν σημεία αναφοράς στα έργα των Rosa Sepple, Aimee Birnbaum και Γιώργου Πολίτη.

 

Οι τρεις εικαστικοί σκύβουν πάνω από την κοινωνία και με το πινέλο τους μας ανοίγουν την πόρτα σε έναν κόσμο που σίγουρα οφείλουμε να μπούμε χωρίς ενδοιασμούς και προκαταλήψεις.

 

Στη διάρκεια της διάλεξης θα γίνει αναφορά στην ιστορία της Βίλλας Μορδώχ και στον εβραϊκό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης. Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ θα απευθύνει χαιρετισμό ενώ, ο Γιάννης Μέγας εκπροσωπώντας τους Γιατρούς του Κόσμου θα μιλήσει για την συγκεκριμένη οργάνωση, πάντα με φόντο τους ξεριζωμούς των λαών.