13.08.2020
 

 

:

Συνντευξη Τπου με  αφορμ τις εκδηλσεις μνμης για τα θματα του Ολοκαυτματος της Θεσσαλονκης, υπ τον ττλο «Ποτ Ξαν. 76 χρνια απ την αναχρηση του πρτου συρμο για το στρατπεδο ουσβιτς-Μπρκεναου», πραγματοποιθηκε σμερα, Πμπτη 7 Μαρτου 2019, στην αθουσα της Συγκλτου του ΑΠΘ.

Τις εκδηλσεις που θα πραγματοποιηθον απ τις 13 ως τις 17 Μαρτου 2019 συνδιοργαννουν ο Δμος Θεσσαλονκης, η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης, το Αριστοτλειο Πανεπιστμιο (ΑΠΘ) και το Πανεπιστμιο Μακεδονας (ΠαΜακ).

Ο Δμαρχος, Γιννης Μπουτρης, στην τοποθτησ του, αναφερμενος στην διοργνωση της Πορεας Μνμης υπογρμμισε την πρωτοβουλα του Δμου, που βασστηκε στην  ιδα του καθηγητ Εβρακς Ιστορας και συγγραφα, Ιακβ Σιμπ, για την  ανδειξη της Εβρακς παρουσας και τη συμβολ της στην ταυττητα της πλης. «Τιμομε αυτ που λγεται παντο, τι η Θεσσαλονκη εναι η ‘’Ιερουσαλμ των Βαλκανων’’ ‘’Μητρα του Ισραλ’’. Με το σκεπτικ ‘’Ποτ Ξαν’’ και ‘’Δεν Ξεχν’’ η αρχικ πρωτοβουλα του Δμου για την Πορεα Μνμης φερε μια στρατηγικ συνεργασα με την Ισραηλιτικ Κοιντητα και τα πανεπιστμια της πλης, εν επεκτθηκε σε σχολεα και στις Δημοτικς Κοιντητες.

Η Θεσσαλονκη πρασε μια σκοτειν και σιωπηλ περοδο σχετικ με τα ττε γεγοντα και πρπει αυτ η μνμη, χι απλ να μενει ζωνταν, αλλ να ωφεληθομε ως πλη απ αυτ την παρουσα που εξαφανστηκε με εγκληματικς ενργειες. Φτος εναι η τελευταα χρονι που αυτ η Διοκηση οργαννει σε συνεργασα με τα Πανεπιστμια και την Ισραηλιτικ Κοιντητα την Πορεα Μνμης και τις δρσεις γρω απ αυτν. Ελπζω και πιστεω τι αυτο που θα διαδεχθον την παροσα Διοκηση, θα συνεχσουν να στηρζουν αυτ τη δρση» τνισε ο Γιννης Μπουτρης.

Ο Δμαρχος αναφρθηκε ακμη στη μεγλη συμμετοχ του κσμου στην Πορεα Μνμης, λγοντας: «Μεγλη προσλευση χουμε και απ χρες της Ευρπης, πως η Γαλλα και η Γερμανα και χι απαρατητα Εβραων», εν σον αφορ στον βανδαλισμ του εβρακο μνημεου στο ΑΠΘ επισμανε τι αυτ αποκαθσταται και ο Δμος θα αναλβει τον ηλεκτροφωτισμ του. «100 φορς να το βανδαλσουν, 110 φορς θα το ξαναφτιξουμε» τνισε χαρακτηριστικ.

Σε ειδικ αναφορ του στην ανακατασκευ της Πλατεας Ελευθερας, ο Δμαρχος Θεσσαλονκης, διευκρνισε: «ως το τλος της χρονις θα χουμε ανακατασκευασμνη την Πλατεα Ελευθερας ως Πλατεα Μνμης και αυτ θα εναι να ακμη συμβολικ και σημαντικ βμα για την παρουσα των Εβραων στην πλη για να τιμομε την μνμη τους».

Τλος, ο Γιννης Μπουτρης, κανε λγο για την κδοση σχετικο Βασιλικο Διατγματος απ το Βλγιο που αφορ στη νομιμοποηση του Ιδρματος του Μουσεου Ολοκαυτματος. «Με το διταγμα αυτ ανογει ο δρμος για την ολοκλρωση των χρονοβρων και γραφειοκρατικν διαδικασιν, προκειμνου γρω στον Σεπτμβριο  να αρχσει η κατασκευ του Μουσεου».

Στη συνχεια το λγο πρε ο Πρτανης του ΑΠΘ, Καθηγητς Περικλς Α. Μτκας, που ανφερε: «Το Αριστοτλειο Πανεπιστμιο Θεσσαλονκης συμμετχει απ την πρτη χρονι ενεργ στη διοργνωση των εκδηλσεων στη μνμη των δεκδων χιλιδων θυμτων της Θεσσαλονκης και λης της Ελλδας, των Εβραων συμπολιτν μας, με σειρ δρσεων. Σμερα θα αποτσουμε φρο τιμς  στις φοιττριες και τους φοιτητς μας, 76 τομα, που μαρτρησαν, χθηκαν των οποων η τχη αγνοεται. Το ργο του Ξεν Σαχνη που σμερα θα αποκαλυφθε, συμβολζει ακμη μα προσπθεια αυτογνωσας, μα ακμη προσπθεια αποκατστασης της αλθειας και της απδοσης τιμς στα θματα και τους απογνους τους, μια ακμη προσπθεια διατρησης της μνμης, στε να μην επαναληφθον τα λθη του παρελθντος».

Ο Πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, Δαυδ Σαλτιλ, κανε λγο για μια εκδλωση – θεσμ, τον οποο χει αγκαλισει η πλη. «Θλω να πιστεω τι οποιαδποτε διοκηση στον Δμο στο Πανεπιστμιο θα συνεχσει αυτν την Πορεα Μνμης. Για μνα, σαν Εβραο, εναι πραγματικ συγκινητικ. Πριν 76 χρνια, 50.000 νθρωποι, Εβραοι Θεσσαλονικες, καναν την δια πορεα και φυγαν, χθηκαν, γιατ εκε που πγαν, δεν υπρχε επιστροφ. Σμερα εμες κνουμε αυτ την δια πορεα για να τους τιμσουμε και εναι πραγματικ συγκινητικ τι συμμετχει στις εκδηλσεις λη η πλη και στλνει το μνυμα ποτ να μην ξαναγνει αυτ το γκλημα», τνισε ο κ. Σαλτιλ.

«Με αυτ την Πορεα και με τα λγια μας πρπει να διδξουμε τους νους τα γεγοντα, να μθουν τι γινε, να μπορον να κρνουν. λες αυτς οι εκδηλσεις καταλγουν στην παιδεα, η οποα εναι απαρατητη και εναι πραγματικ σημαντικ τι σμερα συμμετχουν σε αυτς τις εκδηλσεις τα εκπαιδευτικ μας ιδρματα» σχολασε ο διος και κατληξε: «Πιστεουμε ακρδαντα τι ρλος τους εναι να μεταλαμπαδεουν αυτ τα γεγοντα, αυτς τις σχημες εμπειρες στους νους, στε να εναι θωρακισμνοι σε μηνματα μισαλλοδοξας, ρατσισμο και αντισημιτισμο, τα οποα δυστυχς σμερα βλπουμε πολ πιο ντονα σε λη την Ευρπη».

Ο Αντιπρτανης Διοικητικν Υποθσεων, Ακαδημακν Υποθσεων και Φοιτητικς Μριμνας, Καθηγητς Δημτριος Κυρκιλς, αναφερμενος στις εκδηλσεις μνμης της πλης επισμανε: «Η συμμετοχ του Πανεπιστημου Μακεδονας σε αυτς τις εκδηλσεις αναδεικνει την ανγκη, χι μνο να μην επαναληφθον και στο μλλον ττοιες τραγωδες, αλλ κυρως να υπρχει αντσταση στους ανμους του ρατσισμο, που εμφανζονται και πλι, χι μνο στη χρα μας αλλ σε λη την Ευρπη.

Εναι εποχς κατ τις οποες ο ρατσισμς και ο μη σεβασμς του διαφορετικο αποκτον και πλι να momentum. Στο Πανεπιστμιο Μακεδονας χουμε πλρη συνασθηση των υποχρεσεν μας ως αντατο εκπαιδευτικ δρυμα, να απαντομε στις προκλσεις της κοινωνας, αλλ η απντησ μας αυτ να εναι στη βση των αξιν του διαλγου, της συνεργασας, των σων ευκαιριν, της ανοιχτς κοινωνας» τνισε ο κ. Κυρκιλς, επισημανοντας τι στο Τμμα Βαλκανικν, Σλαβικν και Ανατολικν Σπουδν του Πανεπιστημου διδσκεται η εβρακ γλσσα.

Η Σμβουλος της 1ης Δημοτικς Κοιντητας, Ελνη Χοντολδου, αναφρθηκε στο πργραμμα των δρσεων το οποο διαμορφνεται ως εξς:

    Τετρτη 13 Μαρτου 2019, στις 17.00 και 18.00 – Εβρακο Περπατοι σε ιστορικ μνημεα της πλης με αφετηρα το Εβρακ Μουσεο. Τις ομδες στις οποες θα συμμετχουν ως 30 τομα θα ξεναγσουν ο Ιστορικς, Επκουρος Καθηγητς της δρας Εβρακν Σπουδν του ΑΠΘ, Γιργος Αντωνου και το μλος ΕΔΙΠ του Τμματος Κινηματογρφου του ΑΠΘ, Δημτρης Γουλς.
    Τετρτη 13 Μαρτου 2019, στις 18.00, στην αθουσα Δημοτικο Συμβουλου (Βασ. Γεωργου Α1, 1ος ροφος) –Προβολ της ελληνικς ταινας  «Φιλι εις τα παιδι» σε σκηνοθεσα του Βασλη Λουλ, για τους εκπαιδευμενους των σχολεων Δετερης Ευκαιρας.
    Παρασκευ 15 Μαρτου 2019, στις 18.00, στην αθουσα Δημοτικο Συμβουλου (Βασ. Γεωργου Α 1, 1ος ροφος) – Ομιλα  του Καθηγητ Devin Naar με θμα: «Thessaloniki’s Jews and the Boundaries of the Greek Nation – Οι Εβραοι  της Θεσσαλονκης και τα ρια του ελληνικο θνους» (με την υποστριξη του Γενικο Προξενεου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονκη). Η ομιλα θα γνει στα αγγλικ με παρλληλη διερμηνεα στα ελληνικ.
    Κυριακ 17 Μαρτου 2019, Πορεα Μνμης, στις 11.30 – Αφετηρα η Πλατεα Ελευθερας. Κατληξη Πορεας και Τελετ στον Παλι Σιδηροδρομικ Σταθμ. Στην εκδλωση θα πρει μρος η υψφωνος, Μαριντζελα Χατζησταματου και μαθητς του Εβρακο Σχολεου Θεσσαλονκης που θα ερμηνεσουν δο τραγοδια, εν απ κοινο με παιδι απ την περιοχ της Ξηροκρνης θα φυτψουν συμβολικ μια ελι.

Στην Πορεα Μνμης θα τιμηθον απ τον Δμαρχο Θεσσαλονκης, Γιννη Μπουτρη και τον Πρεδρο της Ισραηλιτικς Κοιντητας, Δαυδ Σαλτιλ, ο Αχιλα Κουκοβνο και ο Χιντς Κονιο, που υπρξαν κρατομενοι σε στρατπεδα. Ολοκληρνοντας την παρουσαση του προγρμματος, η Ελνη Χοντολδου, ευχαρστησε τις εκδσεις «Επκεντρο» για την επιμλεια των εντπων που συνοδεουν τη διοργνωση.

Μετ το πρας της συνντευξης Τπου, ακολοθησε η τελετ αποκαλυπτηρων του ργου που εναι αφιερωμνο στη μνμη των Εβραων φοιτητν του ΑΠΘ, που χθηκαν στο Ολοκατωμα, στην εσοδο (φουαγι) της Αθουσας Τελετν του ΑΠΘ.

Το ργο φιλοτχνησε ο Καθηγητς του Τμματος Εικαστικν και Εφαρμοσμνων Τεχνν της Σχολς Καλν Τεχνν του ΑΠΘ και εικαστικς, Ξενς Σαχνης.

Ο Δμαρχος, Γιννης Μπουτρης, στο πλασιο της τελετς, δλωσε: «ταν αναλβαμε τη διοκηση του Δμου, εχαμε το σκεπτικ τι δεν μπορες να χτσεις το μλλον σου, αν δεν ξρεις το παρελθν σου. Στο παρελθν της Θεσσαλονκης ταν ιδιατερα ντονη η εβρακ παρουσα, η οποα επηρασε και την δια την ταυττητα της πλης. Αυτ η ταυττητα διαλθηκε με το Ολοκατωμα, το οποο ταν να γκλημα κατ της πλης».

Στη συνχεια, απονεμθηκαν  στην προπτυχιακ φοιττρια, Μαρα Πανταζ, και στην υποψφια Διδκτορα, Πολυξνη Ελευθερου, για πρτη φορ, οι υποτροφες «Ανδρας Σεφιχ» και  «Αλμπρτος Ναρ» αντστοιχα, οι οποες χορηγονται απ την Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης (ΙΣΡ) μσω της δρας Εβρακν Σπουδν του ΑΠΘ.

Φωτογραφες: εδ