10.08.2020
 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΣΚΙΛ

Διοργάνωση: ΟΜΜΘ - ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

28 Σεπτεμβρίου 2019
Σαβ 21:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)

 

 

Η Στέλλα Χασκίλ, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1918, είναι μία από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες της Ελλάδας, η οποία σιγά σιγά «ανακαλύπτεται» ξανά. Ξεκίνησε την καριέρα της πριν από τον πόλεμο και παρά την εβραϊκή της καταγωγή κατόρθωσε να συνεχίσει τις εμφανίσεις της καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής, χρησιμοποιώντας μόνο το μικρό της όνομα. Μετά την απελευθέρωση έζησε στην Αθήνα. Πέθανε το 1954 σε ηλικία μόλις 36 ετών.

Οι μεγαλύτεροι συνθέτες του λαϊκού και του ρεμπέτικου έγραψαν τραγούδια για αυτήν, μεταξύ των οποίων οι Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Μανώλης Χιώτης, Μάρκος Βαμβακάρης. Ηχογράφησε περισσότερα από 130 τραγούδια που έχουν μείνει κλασικά, όπως τα Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι, Ακρογιαλιές δειλινά, Αράπικο λουλούδι, Κάποια μάνα αναστενάζει, Μέσ’ στη χασάπικη αγορά, Πάλιωσε το σακάκι μου.

Ο Tomer Katz, «πρεσβευτής» της ελληνικής ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής στο Ισραήλ, έκανε πριν από έναν χρόνο με την μπάντα του "Perach Adom" στην Ιερουσαλήμ μία παράσταση-αφιέρωμα στη Στέλλα Χασκίλ. Τώρα την παρουσιάζει και στη γενέτειρά της τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με εξαιρετικούς ντόπιους μουσικούς του ρεμπέτικου.


Η παράσταση περιλαμβάνει το υπέροχο ρεπερτόριο της Στέλλας Χασκίλ όπως επίσης τη συγκινητική και εν πολλοίς άγνωστη ιστορία της ζωής της.

Tomer Katz, Μπουζούκι, φωνή
Ζωή Τσινιάρη, Φωνή
Κωνσταντίνος Γκούβας, Μπουζούκι, φωνή
Μανώλης Πορφυράκης, Κιθάρα, φωνή
Ηλίας Κρομμύδας Ακορντεόν, φωνή
Συμμετέχει: Βίκυ Χαλκιά, Φωνή

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

10€, 5€ (μειωμένο)
Έναρξη προπώλησης: 29/8

 

 


 

Συναυλία μουσικής με ρεπερτόριο από  την Ισπανική Αναγέννηση και την πλούσια Σεφαραδίτικη παράδοση

 

 

Luz y Sombra ή αλλιώς φως και σκιά είναι ο τίτλος της πρώτης συναυλίας της εκπαιδευτικής χρονιάς του Δημοτικού Ωδείου του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η σοπράνο Ye’ela Avital, σε συνεργασία με την Doret Florentin (φλάουτα με ράμφος), τον Gideon Brettler (μπαρόκ κιθάρα) και την Davina Florentin (κρουστά) όλους μέλη του συνόλου παλαιάς μουσικής Mezzo, θα παρουσιάσει μουσική από την Ισπανική Αναγέννηση και την πλούσια Σεφαραδίτικη παράδοση. Λαϊκά και λόγια τραγούδια μπλέκονται με οργανικά έργα των συνθετών της Ιβηρικής  χερσονήσου, όλα ερμηνευμένα σε όργανα εποχής.

Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί στη πανέμορφη Βίλα Πετρίδη, στην οδό Αναγεννήσεως 10, όπου εδώ και καιρό αποτελεί έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς και φιλόξενους χώρους εκδηλώσεων της πόλης. Έναρξη στις 8.30μμ, με ελεύθερη είσοδο, την Κυριακή στις 29 Σεπτεμβρίου. Οι πόρτες ανοίγουν στις 8.10μμ.