10.08.2020
 

 
Στις 27.10.2019, ο Πρεδρος της Δημοκρατας κ. Προκπιος Παυλπουλος τλεσε τα εγκανια της νας πτρυγας του Εβρακο Μουσεου Θεσσαλονκης.  

Παρντες στην εκδλωση ταν -μεταξ λλων- ο υφυπουργς Εσωτερικν (Μακεδονας-Θρκης) Θεδωρος Καρογλου, ο περιφερειρχης Κεντρικς Μακεδονας Απστολος Τζιτζικστας, ο δμαρχος Θεσσαλονκης, Κωνσταντνος Ζρβας, οι βουλευτς της ΝΔ, Σταρος Καλαφτης, Κστας Γκιουλκας, Στρτος Σιμπουλος, οι βουλευτς του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκρτης Φμελλος και Αλξανδρος Τριανταφυλλδης, ο πρσβης του Ισραλ στην Ελλδα, Γισι Αμρνι, ο Πρτανης του ΑΠΘ Νικλαος Παπαωννου, εκπρσωποι των λλων διπλωματικν αρχν, θρησκευτικν, στρατιωτικν, ακαδημακν αρχν και φορων.

Ο Πρεδρος του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος και της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης κ. Δαυδ Σαλτιλ τνισε τη σημασα της παρουσας του Προδρου της Δημοκρατας και τον ευχαρστησε για τη συμβολ του στην καταπολμηση του αντισημιτισμο, μσα σε να διεθνς περιβλλον που τενει να ξεχσει τις θηριωδες του παρελθντος.

 

 

 

Αναφρθηκε στη σημασα του Εβρακο Μουσεου για την διαρκ υπμνηση της μακραωνης εβρακς παρουσας στη Θεσσαλονκη.  Επε χαρακτηριστικ, η επκταση και ο εκσυγχρονισμς του Μουσεου εναι βματα για την πληρστερη παρουσαση της μακρχρονης εβρακς παρδοσης στην πλη, εν εξφρασε την ευγνωμοσνη του σε λους σοι συνδραμαν την προσπθεια της κοιντητας να επεκτενει το Μουσεο και συγκεκριμνα το δρυμα Σταρος Νιρχος, τους αεμνηστους Μωρς και Μαρκα Πελοσφ και το Michael Marks Charitable Trust. Κλενοντας ο κ. Σαλτιλ αναφρθηκε και στο μεγλο ργο του Μουσεου Ολοκαυτματος στη Θεσσαλονκη, λγοντας «οι κοινς προσπθειες λων, του κρτους, της αυτοδιοκησης, των τοπικν και ξνων ιδρυμτων, θα επιτρψουν να ολοκληρωθε το επμενο βμα, ο επμενος ορατς στχος μας, που θα εναι η δημιουργα ενς μεγλου πρτυπου Μουσεου Ολοκαυτματος για τις 28 εβρακς κοιντητες της Ελλδας».

Στην αντιφνηση του ο Πρεδρος της Δημοκρατας τνισε «ο κνδυνος των νοσταλγν του ναζισμο και του φασισμο ξαναπροβλει στην πειρ μας. Αυτ το Μουσεο, επιτελε αυτν τον ρλο εν τνισε πως δεν πρπει να υπρξει σε καμι περπτωση εφησυχασμς καθς «οι φωνς υποστριξης ενς, κρως διαβρωτικο, ιστορικο αναθεωρητισμο ακογονται, σμερα, λο και πιο δυνατς. Οικοδομον πνω στην γνοια και την αδιαφορα αρκετν Ευρωπαων συμπολιτν μας το στρεβλ, και κρως επικνδυνο, πολιτικ τους αφγημα, με το οποο επιχειρον να αμφισβητσουν την, εντοτοις, αδιψευστη ιστορικ πραγματικτητα της διπραξης του εγκλματος του Ολοκαυτματος των Εβραων απ τους ναζ».

Ο κ. Παυλπουλος εξφρασε τη βαθι του θλψη «γιατ εναι ανγκη ακμα και σμερα να κνουμε αγνες για να μπορσουμε να κρατσουμε ζωνταν τη μνμη του Ολοκαυτματος για να μην ξαναζσουμε ποτ ττοιους εφιλτες». «Ως μλη της Παγκσμιας Κοιντητας, οφελουμε να θυμμαστε, για χρη της διας της Ανθρωπτητας, τι το Ολοκατωμα υπρξε το ειδεχθστερο γκλημα εναντον της, καθς προσβαλε την ανθρπινη παρξη στον πυρνα της, απαξινοντας πλρως την αξα του Ανθρπου, τοι της ζως, της ελευθερας και της αξιοπρπεις του. Επομνως, δεν πρπει να επαναληφθε, ποτ ξαν, με κθε κστος», ανφερε χαρακτηριστικ ο κ. Παυλπουλος και υπογρμμισε πως το αυγ του φιδιο ακμα εκκολπτεται. «Οφελουμε λοι να θυμμαστε τι ταν η συνεδηση και η μνμη αρχζουν να βρσκονται σε κατσταση λθαργου ττε απ εκε και πρα εναι ββαιο, ιδως στις εποχς που ζομε τι τα νειρα που θα βλπουμε θα εναι εφιλτες» συνχισε ο Πρεδρος της Δημοκρατας και πρσθεσε: «Πρπει να κρατμε λοιπν τη συνεδηση σε εγργορση, μσα απ αυτος τους χρους, κυρως μως μσα απ αυτ που πρπει να λμε στις επμενες γενις».

«Δεν πρπει να θεωρομε τι οι εφιλτες του Β Παγκσμιου Πολμου χουν οριστικ τελεισει, σο δεν χουν εκλεψει οι συνθκες, που μπορε να οδηγσουν στην επανεμφνισ τους, υπογρμμισε ο κ. Παυλπουλος, εξηγντας τι αναφρεται κατ’ εξοχν στην ανεξλεγκτη διερυνση των ανισοττων και στην υποχρηση του Κοινωνικο Κρτους Δικαου, την οποα εκμεταλλεονται, για την ανπτυξη της δικς τους δυναμικς, τα ναζιστικ και φασιστικ μορφματα που χουν επανεμφανισθε στην Ευρπη» υπογρμμισε ακμη, δηλνοντας αρκετ προβληματισμνος.

Ακολοθως και πριν την ξενγηση του Προδρου της Δημοκρατας στη να πτρυγα και ευρτερα στο Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης ο Πρεδρος κ. Σαλτιλ πρσφερε στον κ. Παυλπουλο, σε αναγνριση της προσφορς του, πως τνισε, στην καταπολμηση του αντισημιτισμο και της μισαλλοδοξας, την  αποτπωση της πρσοψης του Εβρακο Μουσεου Θεσσαλονκης.  

Η εκδλωση νοιξε με ναν ψαλμ κι να σεφαραδτικο τραγοδι απ το κουαρττο εγχρδων «Concerto» με την υψφωνο Μαριντζελα Χατζησταματου, υπ την καθοδγηση του μαστρου Κωστ Παπζογλου.

Ολκληρη η αντιφνηση του Προδρου της Δημοκρατας, κ. Προκοπου Παυλοπολου εναι διαθσιμη εδ.

 

 

 

 

 


 

H oμιλα του Προδρου του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδος και της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, κ. Δαυδ Σαλτιλ :
 
Εξοχτατε Κριε Πρεδρε,
Εκλεκτο προσκεκλημνοι,

Εκφρζω τις ευχαριστες της ισραηλιτικς κοιντητας της Θεσσαλονκης, αλλ και των εβραων της Ελλδας εν γνει, για την τιμ που μας κνετε να βρσκεστε σμερα μαζ μας.

Αισθανμαστε την παρουσα σας ως μα ακμη συμβολ της ελληνικς πολιτεας και δικ σας προσωπικ  για την αντιμετπιση του αντισημιτισμο, μσα σε να διεθνς περιβλλον που τενει να ξεχσει τις θηριωδες του παρελθντος.

Το Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης αντανακλ την λαμπρ ιστορα της εβρακς κοιντητας αυτς της πλης που ξεκιν τουλχιστον πριν απ δο χιλιδες χρνια.

Οι επισκπτες του Μουσεου συνειδητοποιον τι, για αινες ολκληρους, η πλειοντητα των κατοκων της Θεσσαλονκης ταν εβραοι. τι η πλη ζοσε στο ρυθμ της εβρακς θρησκεας και παρδοσης, υπ την καθοδγηση φωτισμνων ραβνων διεθνος κρους, που κληροδτησαν ανυπρβλητο πνευματικ ργο. τι οι σημαντικτεροι μποροι, υφαντς και επιστμονες, οι σημαντικτεροι λγιοι και ποιητς, ταν εβραοι. τι το θρυλικ εμπριο της Θεσσαλονκης, που ανδειξε το λιμνι της σε να απ τα κορυφαα της Μεσογεου, γιγαντθηκε χρη στα μπρτσα και τις πλτες χιλιδων αννυμων εβραων μεταφορων, που η ιστορικ τους παρδοση οδγησε στη Federacion laboradera και γννησε το κνημα για τα δικαιματα των εργαζομνων στην Ελλδα.

Εναι, ταυτχρονα το Μουσεο μας, το παρθυρο μσα απ το οποο δεκδες χιλιδες λληνες και ξνοι βλπουν πς, μετ την απελευθρωση της Θεσσαλονκης και παρ το δυσμενς πολιτικ κλμα της εποχς, η να γενι των εβραων -που μεγλωσε στο ελληνικ πλον περιβλλον- απκτησε ελληνικ ψυχ, πολμησε στο αλβανικ μτωπο, μαζ με τους εβραους της παλις Ελλδας και συμμετεχε στην Αντσταση, εκφρζοντας την αγπη για την να της πατρδα, για να φτσει στην τραγικ κατληξη του Ολοκαυτματος, που αφνισε τον εβρασμ στη Θεσσαλονκη.

Η επκταση του Εβρακο Μουσεου, η δετερη στα εκοσι χρνια λειτουργας του, καθς και ο συνεχς εμπλουτισμς των εκθεμτων του, εναι βματα για την πληρστερη παρουσαση της μακρχρονης εβρακς παρδοσης και ιστορας σε μια πλη, στην οποα η γενοκτονα –εκτς απ τους ανθρπους- απλειψε υλικ στοιχεα, κειμλια και μνμες.

Εμαστε ευγνμονες σε λους σοι συνδραμαν την προσπθεια της κοιντητς μας να επεκτενει το Μουσεο της: Το δρυμα Σταρος Νιρχος, τους αεμνηστους Μωρς και Μαρκα Πελοσφ, και το Michael Marks Charitable Trust. Χρη σε αυτος και σε λλους παλαιτερους δωρητς, κατορθσαμε να δημιουργσουμε να μουσεο, που μσα σε δεκαοκτ χρνια φτασε να εναι το μεγαλτερο μη κρατικ μουσεο στη Θεσσαλονκη.

Ελπζουμε τι οι κοινς προσπθειες λων, του κρτους, της αυτοδιοκησης, των τοπικν και ξνων ιδρυμτων, θα επιτρψουν να ολοκληρωθε το επμενο βμα, ο επμενος ορατς στχος μας, που θα εναι η δημιουργα ενς μεγλου πρτυπου Μουσεου Ολοκαυτματος για τις 28 εβρακς κοιντητες της Ελλδας.

Εξοχτατε,
Επιτρψτε μου να σας προσφρω, εκ μρους της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και του Ελληνικο Εβρασμο, την αποτπωση της πρσοψης του Μουσεου, σε αναγνριση της προσφορς σας στην καταπολμηση του αντισημιτισμο και της μισαλλοδοξας.