10.08.2020
 

  

Βανδαλισμς του Μνημεου Ολοκαυτματος στην Αθνα

 

Ο πρεδρος του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδας Δ. Σαλτιλ μιλει στην DW για τον αντισημιτισμ, τη τρομοκρατα και τις σχσεις με τη σγχρονη Γερμανα. Πσο βαρανει σμερα το παρελθν;

 

Στο Βερολνο βρθηκε πρσφατα ο Δαυδ Σαλτιλ, πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδας (ΚΙΣ). Αφορμ ταν η ομιλα του για την ιστορα των ελλνων Εβραων, τον αντισημιτισμ και τη συλλογικ μνμη, σε εκδλωση του Κντρου Νου Ελληνισμο (CeMoG) του Ελεθερου Πανεπιστημου στο Βερολνο. Στο πλασιο της επσκεψης του στη γερμανικ πρωτεουσα, ο Δαυδ Σαλτιλ παραχρησε συνντευξη στην Deutsche Welle.

 

 

Τρομοκρατικ χτπημα και προληπτικ μτρα

 


Πως μπορε να αποτραπε μια τρομοκρατικ επθεση πως στη συναγωγ στη Χλε;

Πως μπορε να αποτραπε μια τρομοκρατικ επθεση πως στη συναγωγ στη Χλε;

 

Νωπ εναι ακμη η μνμη στη Γερμανα για την τρομοκρατικ επθεση πριν απ δο μνες στην πλη Χλε που οπλισμνος νδρας επεδωξε να μπει σε συναγωγ την ρα της Θεας Λειτουργας. Ανλογα χτυπματα σε εβρακ κτρια αν τον κσμο οδγησαν τα περασμνα χρνια στο θνατο δεκδων ανθρπων. Η πραγματοποηση μιας σχετικς τρομοκρατικς επθεσης στην Ελλδα δεν μπορε να αποκλεισθε. Μλις τον Ιανουριο γνωστοι κατστρεψαν το μνημεο του παλιο εβρακο νεκροταφεου στο πρκο του Αριστοτελεου Πανεπιστημου Θεσσαλονκης (ΑΠΘ). Τα τρομοκρατικ χτυπματα δεν εναι "μοιραα" υποστηρζει ο Δαυδ Σαλτιλ. «να σωστ κρτος δεν πρπει να προσεχεται να μη συμβε, πρπει να παρνει μτρα» τονζει. 

 

Το θμα προληπτικν μτρων θεσε αντιπροσωπεα του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδας (ΚΙΣ) στον υπουργ Προστασας του Πολτη Μιχλη Χρυσοχοδη που τον επισκφθηκε αφτου ανλαβε τα να του καθκοντα. «Την δια στιγμ», διαβεβαινει ο κ.Σαλτιλ, «δωσε εντολ να δημιουργηθε μια ομδα στην οποα θα υπγονται τα εβρακ θματα (ασφλεια) και επσης δωσε εντολ να φυλσσονται συναγωγς, σχολεα, κοινοτικ γραφεα κτλ επ 24ρου βσεως στε να μη συμβε κτι που μετ θα μετανισουν». Πντως, σχετικ ατημα της συναγωγς στη Χλε για παρουσα αστυνομικν, τουλχιστον τις ρες λειτουργας, εχε απορριφθε.

 

 

Δαυδ Σαλτιλ, πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδας (ΚΙΣ)

Δαυδ Σαλτιλ, πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδας (ΚΙΣ)

 

 

Αντισημιτισμς στην Ελλδα

 

Στην Ελλδα τα τελευταα τσσερα χρνια σημειθηκαν περισστεροι απ 30 βανδαλισμο εβρακν μνημεων, νεκροταφεων και συναγωγν. Τα κνητρα των δραστν ταν σαφς αντισημιτικ, επισημανει ο κ.Σαλτιλ. Οπωσδποτε εναι θετικ τι ο βασικς πολιτικς φορας του αντισημιτισμο στην Ελλδα, η Χρυσ Αυγ, μεινε εκτς Βουλς. Ωστσο αυτ δεν σημανει οπωσδποτε συρρκνωση της αντισημιτικς ιδεολογας. Επικαλομενος σχετικ ρευνα ο Δ.Σαλτιλ κνει λγο για να ποσοστ 20% των Ελλνων που χουν μια συγκροτημνη αντισημιτικ αντληψη. Το τελευταο διστημα η διδοση αυτς της ιδεολογας παρνει μσω του διαδικτου ανησυχητικς διαστσεις: «Γρφει ο νας, απαντ ο λλος, το κοινοποιε κπου λλου. Κατ αυτ τον τρπο μια κουβντα κποιου ακροδεξιο πολλαπλασιζεται και γνεται δεδομνο. Συγκροτονται τσι ομδες που δεν εναι δεξις, κεντρες κτλ αλλ που εννονται γρω απ τον αντισημιτισμ. Αυτ εναι τραγικ».

 

Γεγονς εναι τι μετ τον Δετερο Παγκσμιο Πλεμο το θμα αντισημιτισμς δεν αποτελοσε αντικεμενο συζτησης στην ελληνικ κοιν γνμη. Σχετικ αργ ρχισαν να θτουν το θμα και οι διοι οι Εβραοι. Τις τελευταες δυο δεκαετες η κατσταση αλλζει. Χρη στις επμονες πολυετες προσπθειες τους καθιερνεται η 27η Ιανουαρου ως «Ημρα Μνμης των Ελλνων Εβραων Μαρτρων και Ηρων του Ολοκαυτματος» με ομφωνη απφαση της Βουλς. Το 2005 η Ελλδα γνεται μλος της Διεθνος Συμμαχας για τη Μνμη του Ολοκαυτματος (ΙΗΡΑ). Το Ολοκατωμα αρχζει να διδσκεται στα σχολεα, στο ΑΠΘ ιδρεται δρα Εβρακν Σπουδν εν το 2021 αναμνεται να εγκαινιασθε το Μουσεο του Ολοκαυτματος στη Θεσσαλονκη.

 

 

Ο Οικουμενικς Πατριρχης Βαρθολομαος και ο τ. πρεδρος της Βουλς Νκος Βοτσης στην «Πορεα των Ζντων» στο ουσβιτς τον Μιο

Ο Οικουμενικς Πατριρχης Βαρθολομαος και ο τ. πρεδρος της Βουλς Νκος Βοτσης στην «Πορεα των Ζντων» στο ουσβιτς τον Μιο

 

Οι εκστοτε Προδροι της Δημοκρατας και Πρωθυπουργο τηρον σμφωνα με τον Δαυδ Σαλτιλ μια ξεκθαρη στση «υπρ της πταξης του αντισημιτισμο και του ρατσισμο – χι στα λγια αλλ στην πρξη.» Ενδεικτικ αυτς της στσης εναι για τον πρεδρο του ΚΙΣ τι στις 27 Ιανουαρου 2020, την Ημρα Μνμης του Ολοκαυτματος, που συμπληρνονται τα 75 χρνια απ την απελευθρωση του ουσβιτς και λλων στρατοπδων εξντωσης απ τον Κκκινο Στρατ, τσο ο Προκπης Παυλπουλος σο και ο Κυρικος Μητσοτκης θα συμμετχουν σε δο κεντρικς εκδηλσεις: «Ο Πρεδρος της Δημοκρατας θα παραβρσκεται στην εκδλωση που γνεται στο μνημεο Yad Vashem στα Ιεροσλυμα. Ο Πρωθυπουργς, τον οποο και θα συνοδεσω, θα εναι στο ουσβιτς για να τιμσει αυτ την ημρα. Αυτ δεν γινντουσαν παλι» υπογραμμζει. 

 

 

Διεκδικσεις απ τη Γερμανα


Φρανκ-Βλτερ Στανμγερ και Δαυδ Σαλτιλ στη Συναγωγ Μοναστηριωτν κατ την τελετ ανακρυξης σε επτιμο μλος της εβρακς κοιντητας

Φρανκ-Βλτερ Στανμγερ και Δαυδ Σαλτιλ στη Συναγωγ Μοναστηριωτν κατ την τελετ ανακρυξης σε επτιμο μλος της εβρακς κοιντητας

 

Ως πρεδρος της εβρακς κοιντητας Θεσσαλονκης και στη συνχεια και του ΚΙΣ ο Δαυδ Σαλτιλ ανπτυξε σταδιακ να διλογο με το επσημο γερμανικ κρτος, ο οποος διεξγεται στο μεταξ σε καλ κλμα. Ενδεικτικ στοιχεο αυτς της σχσης εναι η ανδειξη το Δεκμβριο 2016 του ττε γερμανο υπουργο Εξωτερικν και σημερινο Προδρου της Δημοκρατας Φρανκ-Βλτερ Στανμγερ σε επτιμο μλος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης. Η δικριση αυτ προκλεσε ορισμνα ερωτηματικ. Ο Δαυδ Σαλτιλ δεν αφνει μως περιθρια για παρερμηνεα αναφορικ με το πλασιο που γνεται ο διλογος με τη Γερμανα: «Οτε οι Γερμανο και οτε εμες ταν συζητμε θεωρομε τι τελεωσε το παρελθν και το ξεχσαμε. Δεν υπρχει περπτωση. Εμνα πεθναν λοι οι συγγενες μου, δεν χω κανναν. Δεν μπορ να ξεχσω και δεν πρπει να ξεχσω. Αλλ πρπει και να προχωρσω. Σμερα αυτ που πρπει να καταπολεμσουμε εναι ο αντισημιτισμς, ο ρατσισμς. Σε αυτ εμαστε μαζ» με τη Γερμανα.

 

Ο διλογος ξεκνησε για διεκδικσεις που σχετζονται με την εξντωση του 87% του εβρακο πληθυσμο της Ελλδας στα γερμανικ στρατπεδα συγκντρωσης στην περοδο του Δευτρου Παγκοσμου Πολμου. Αυτ που επιτεχθηκε μσα απ αυτς τις συζητσεις εναι μια μικρ σνταξη για τους λιγοστος επιζντες του ουσβιτς, κποιες επιδοτσεις για επιδιορθσεις σε συναγωγς πως και για τις ετσιες κατασκηνσεις. Επσης, η Γερμανα θα χρηματοδοτσει μαζ με το δρυμα Σταρος Νιρχος και το Ελληνικ Κρτος την κατασκευ του Μουσεου του Ολοκαυτματος στη Θεσσαλονκη. Το Βερολνο απορρπτει μως λλα αιτματα πως την αποζημωση για τα εισιτρια τρνου που πλρωσαν οι περπου 50.000 Εβραοι για τη μεταφορ τους στο ουσβιτς ακμη για τα λτρα που αναγκστηκε να δσειη η εβρακ κοιντητα στη γερμανικ στρατιωτικ διοκηση στη Θεσσαλονκη προκειμνου να απελευθερωθον 10.000 Εβραοι απ καταναγκαστικς εργασες. Και σε αυτς τις περιπτσεις η γερμανικ επιχειρηματολογα εναι τι το θμα των ελληνικν διεκδικσεων για αποζημισεις και επανορθσεις χει νομικ διευθετηθε. Παρλληλα, το Βερολνο διαβεβαινει τι αναλαμβνει την ηθικ και πολιτικ ευθνη για τα εγκλματα που διαπρχθηκαν απ τις γερμανικς δυνμεις κατοχς. Ο Δαυδ Σαλτιλ διαφωνε: «Τη στιγμ που λνε, αναλαμβνω την πολιτικ ευθνη, αυτ χει κποιες λλες παραμτρους. Θεωρ πως πρπει να ικανοποισουν, αν χι λα, ττε ορισμνα απ τα θματα που θτει η Ελλδα.»

 

Παναγιτης Κουπαρνης, Βερολνο

Πηγ: https://www.dw.com

 


 

 

Η ομιλα του Δαυδ Σαλτιλ, προδρου της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου Ελλδας (ΚΙΣ) για την ιστορα των ελλνων Εβραων, τον αντισημιτισμ και τη συλλογικ μνμη, στην εκδλωση του Κντρου Νου Ελληνισμο (CeMoG) του Ελεθερου Πανεπιστημου στο Βερολνο

link