20.04.2024
 

 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Στις 28.7.2020 υπογράφηκε στα γραφεία του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα συμφωνία συνεργασίας για την ίδρυση παραρτήματος του Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη.

 

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Πρόεδρο του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, και τη Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, Cristina Conde de Beroldingen. Ως τιμητική μάρτυρας συμμετείχε η Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας της Ισπανίας, Arancha González Laya, ενώ στην υπογραφή παραβρέθηκαν επίσης ο Πρέσβης της Ισπανίας, Enrique Viguera, ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του  Ινστιτούτου Θερβάντες, Rafael Soriano και ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Ισπανία Ιωάννης Τζόβας-Μουρούζης.

Το παράρτημα του Ινστιτούτου Θερβάντες που αναμένεται να λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα προσφέρει μαθήματα ισπανικών καθώς επίσης και εργαστήρια σεφαραδίτικης γλώσσας και πολιτισμού (στα οποία θα διδάσκουν ειδικοί στα ισπανοεβραϊκά) σε συνεργασία με την Κοινότητα. Επίσης θα διοργανώνει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες αποβλέποντας στην αξιοποίηση και τη διάδοση της κληρονομιάς των Σεφαραδιτών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Τέλος η Βιβλιοθήκη  ‘Juan Carlos Onetti’ του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας θα δημιουργήσει τμήμα Σεφαραδίτικης Ιστορίας, Πολιτισμού και Λογοτεχνίας στην Ελλάδα.

 

 

Η δημιουργία του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη συμπίπτει με την πρόσφατη ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως σχετικά με την εισαγωγή των ισπανικών στις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Όπως αναφέρθηκε κατά την υπογραφή της συμφωνίας η μελέτη, ανάκτηση και διάδοση της σεφαραδίτικης κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης αποτελούν έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και της Πρεσβείας της Ισπανίας, εξ ου και η προσφορά μαθημάτων  ισπανικών μέσω διαδικτύου (AVE Global) στην Έδρα Εβραϊκών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Από την πλευρά του ο κ. Δ. Σαλτιέλ, τόνισε ότι η υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας και η επικείμενη έναρξη λειτουργίας του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη αποτελεί μια δικαίωση, το επιστέγασμα μιας μακράς προσπάθειας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που είχε αναπτύξει συνεργασία εδώ και δεκαετίες με το Ινστιτούτο Θερβάντες και είχε θέσει επανειλημμένως το ζήτημα της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που έχει κάνει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, όλα αυτά τα χρόνια, σχετικά με την Ισπανοεβραϊκή γλώσσα, η οποία είναι ένα από τα πιο ισχυρά και ανθεκτικά στοιχεία στο πέρασμα του χρόνου, της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σεφαραδιτών Εβραίων.