19.04.2024
 

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ κ. MIKE POMPEO ΣΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Στις 28.9.2020 ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Mike Pompeo, επισκέφτηκε το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Τον Υπουργό εξωτερικών  των ΗΠΑ και την σύζυγό του, που συνοδεύονταν από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey R. Pyatt, υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. Ο κ. Pompeo ξεναγήθηκε από τον Έφορο του Μουσείου, Δρ. Ευάγγελο Χεκίμογλου και είδε φωτογραφικές απεικονίσεις από το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο, τις προπολεμικές συναγωγές, φωτογραφίες από παιδιά-θύματα του Ολοκαυτώματος, καθώς και την ψηφιακή εφαρμογή, για την εξεύρεση των ονομάτων Εβραίων μαθητών της Θεσσαλονίκης από αρχεία της περιόδου 1938-1943, η οποία αναπτύχθηκε και με την υποστήριξη του Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Η ξενάγηση κατέληξε στην αίθουσα του Μνήμης, όπου βρίσκονται χαραγμένα ονόματα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Εκεί ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μαζί με τη σύζυγό του, απότισαν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων με την τήρηση ενός λεπτού σιγής.

 

Η επίσκεψη έδωσε την ευκαιρία στην ηγεσία της Κοινότητας να συζητήσει για τον αντισημιτισμό καθώς και καίρια θέματα που απασχολούν τόσο τον Ελληνικό εβραϊσμό όσο και την ίδια την Κοινότητα μεταξύ των οποίων και η πορεία υλοποίησης του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδος. Στην υποδοχή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωσταντίνος Ζέρβας, ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιπρόεδρος της ΙΚΘ Λάζαρος Σεφιχά, ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης Ισαάκ Σαλτιέλ, ο Διευθυντής της ΙΚΘ Βίκτωρ Ναρ.

 

 

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Δαυίδ Σαλτιέλ δήλωσε: Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Ελληνικό Εβραϊσμό που ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo και η σύζυγός του Susan, στο πλαίσιο μιας πολύ σημαντικής ατζέντας στην Ελλάδα, κατά την επίσκεψή τους στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης απότισαν φόρο τιμής στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, στο πνεύμα του Γιομ Κίπουρ. Το ενδιαφέρον του Mike Pompeo για την παράδοση του Ελληνικού Εβραϊσμού γενικότερα και  για την Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε το έργο μας. Είμαστε ευγνώμονες για την στήριξη του για την υλοποίηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδας και το ενθαρρυντικό του μήνυμά για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου αυτού.