25.04.2024
 

 

Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

 

Στις 27.10.2020 η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Υποδεχόμενος την ΠτΔ, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ σημείωσε τον ρόλο του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης αναφορικά με την παρουσίαση της μακραίωνης πολύπλευρης και πολύπαθης διαδρομής των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που ξεκινά από την ίδρυση της πόλης και είναι συνεχής μέχρι και σήμερα. Τόνισε επίσης τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Μουσείο μέσα από το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του, έργο το οποίο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά, μετά την ανέγερσή του στη Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος.

 

 

 

Στη συνέχεια ο έφορος του Μουσείου, Δρ Ευάγγελος Χεκίμογλου ξενάγησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Η ξενάγηση κατέληξε στην αίθουσα που βρίσκονται χαραγμένα τα ονόματα των περίπου 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα των Ναζί.

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το πέρας της επίσκεψης της δήλωσε: «Συγκίνηση, σεβασμός, θλίψη, ίσως και κάποια ντροπή: μ’ αυτά τα αισθήματα ακολούθησα τα ίχνη της υπερδισχιλιετούς παρουσίας των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, μ’ αυτά τα αισθήματα περιηγήθηκα στην ιστορία μιας κοινότητας που πλούτισε την πόλη με τον πολιτισμό, τη δημιουργικότητα, το επιχειρηματικό δαιμόνιο, τη ζωντάνια της, αλλά δοκιμάστηκε σκληρά στον εικοστό αιώνα με αποκορύφωμα τον σχεδόν ολοσχερή αφανισμό της στα ναζιστικά στρατόπεδα» και πρόσθεσε: «Καθώς περιπλανιόμουν στις αίθουσες, επανέρχονταν στο νου μου οι στίχοι της Ζωής Καρέλλη, της σπουδαίας θεσσαλονικιάς ποιήτριας: «Του Ισραήλ η φυλή με την σιωπηλήν αντοχή/ άκαμπτη μυστική δύναμη, απαντοχή/ υπάρχει καρτερική και ανένδοτη». Η ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που ξετυλίγεται τόσο συναρπαστικά στις αίθουσες του Μουσείου, μας γεμίζει θαυμασμό, και συνάμα κεντρίζει τη συνείδησή μας και μας καλεί σε εγρήγορση

 

Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Πρόεδρος της ΙΚΘ δώρισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μία εννιάφωτη λυχνία του Χανουκά, της εβραϊκής γιορτής του φωτός, το τρίτομο έργο του Γιοσέφ Νεχαμά «Η Ιστορία των Ισραηλιτών της Σαλονίκης» και το βιβλίο/ CD με σεφαραδίτικα τραγούδια «I Remember… Θυμάμαι…» που βασίζεται  στο μουσικό αρχείο του Αλμπέρτου Ναρ, με επιμέλεια του Λέων Α. Ναρ.

 

Στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας παρέστησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, κ. Λάζαρος Σεφιχά, η Γραμματέας κα Χάνα Πίντο και ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ. Ισαάκ Σαλτιέλ.