30.11.2022
 

 

ΓΙΟΜ ΑΣΟΑ 2021 - ΤΟ ΚΙΣΕ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

   

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και οι Ισραηλιτικές Κοινότητες της Ελλάδος σας προσκαλούν στην κοινή εκδήλωση Τιμής και Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Γιομ Ασοά, Κυριακή 11 Απριλίου 2021 και ώρα 7 το απόγευμα.

Η εκδήλωση θα προβληθεί ΕΔΩ [ο σύνδεσμος θα ενεργοποιηθεί την ώρα της εκδήλωσης, 11.4.2021, στις 7 μ.μ.]

και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων. Δείτε ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ & ΕΔΩ ΤΟ TRAILER ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

«Στη φετινή εκδήλωση μπορεί να είμαστε μακριά ο ένας απ΄τον άλλο, αλλά θρηνούμε όλοι μαζί, σαν ένα σώμα και μια ψυχή». Με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ δίνει το στίγμα της φετινής, ιδιαίτερης ημέρας πένθους των έξι εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Στο ταξίδι της Μνήμης, μέσα από δικά τους βίντεο, οι Ισραηλιτικές Κοινότητες μάς ξεναγούν στην ιστορία τους, στις εβραϊκές γειτονιές, στους τόπους του μαρτυρίου, τα Μουσεία και τα Μνημεία της πόλης τους. Εκπρόσωποι των Κοινοτήτων, η δεύτερη και η τρίτη γενιά απογόνων, ιστορικοί, τοπικοί παράγοντες, μας μιλούν για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδος αλλά και για τις πρωτοβουλίες που συνέβαλαν στην αποτύπωση του Ολοκαυτώματος στην τοπική ιστορία και τη συλλογική συνείδηση.

 

 


 

 

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΤ ΒΑΣΕΜ     

 

 

Στις 8 Απριλίου 2021, Ημέρα Μνήμης της Σοά, το Ίδρυμα για τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ, με τη συνεργασία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, διοργάνωσε εικονική περιήγηση στους χώρους του κτηριακού συγκροτήματος του Γιαντ Βασέμ.

Η εικονική περιήγηση έγινε με πρωτοβουλία της Γαρυφαλλιάς Μίχα, Διευθύντριας του Τμήματος Βαλκανικών Χωρών, Ελλάδας και Κύπρου, για πρώτη φορά στα ελληνικά, με ιδιαίτερη έμφαση στον Ελληνικό Εβραϊσμό, τον διωγμό, και το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων.

Κατά την εκδήλωση έγιναν προσφωνήσεις από τον Πρόεδρο του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, τον νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA Πρέσβη κ. Χριστόδουλο Λάζαρη  και τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Υossi Amrani, ενώ συμμετείχε και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ κ. Παναγιώτης Σαρρής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Γαρυφαλλιάς Μίχα η οποία, αφού καλωσόρισε τους ομιλητές και το κοινό, αναφέρθηκε στη σημασία του Γιομ Ασοά και του ρόλου του Γιαντ Βασέμ στην εγγραφή της μνήμης στη συλλογική συνείδηση. Τόνισε επίσης ότι στην επίσημη κρατική τελετή για το Γιομ Ασοά, που είχε γίνει το ίδιο πρωί στο Γιαντ Βασέμ, παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, τον πρώτο από τους έξι πυρσούς στη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα άναψε ο Θεσσαλονικιός επιζών του ¶ουσβιτς Σμουέλ Νάαρ. (Δείτε ΕΔΩ την επίσημη τελετή Γιομ Ασοά 2021). Στη βιντεοσκοπημένη μαρτυρία του, που προβλήθηκε και κατά την εικονική περιήγηση, ο Σμουέλ Νάαρ αφηγείται την τραγική εμπειρία του από τον εκτοπισμό, το ¶ουσβιτς, το Μπέργκεν Μπέλσεν, την επιβίωση και τελικά τη μετανάστευση στο Ισραήλ.

 

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου του ΚΙΣΕ Δ. Σαλτιέλ: «Σήμερα -παράλληλα με τον δικό μας πόνο για τους χαμένους- θα δούμε το πώς το Ισραήλ χειρίστηκε εκατοντάδες χιλιάδες πόνους, χτίζοντας πάνω στις προσδοκίες... Τα  ανθρώπινα ράκη που έφταναν στη γη του Ισραήλ δεν ήταν πλέον τραγικά θύματα, αλλά ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ του Ολοκαυτώματος!... Ο νέος όρος συνεπήρε τους ομήρους κι έδωσε ένα δυναμικό νόημα στην ταυτότητά τους.  Με αυτήν την ταυτότητα γεννήθηκε το Κράτος του Ισραήλ και με αυτήν προοδεύει.  Ωστόσο, η απώθηση της έννοιας του θύματος, δεν σήμαινε και απώθηση της Μνήμης –όσο επώδυνη κι αν είναι αυτή. Και το Γιαντ Βασέμ αποτελεί το Ισραηλινό επίτευγμα στην πολυεπίπεδη διατήρηση της Μνήμης. Γι αυτό και η αποψινή περιήγηση είναι σημαντική», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ.

Ο Πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης μίλησε για τους δεσμούς μεταξύ Ελλήνων Χριστιανών και Εβραίων, καθώς και για τις σχέσεις Ελλάδος – Ισραήλ. Παράλληλα, έδωσε το στίγμα των επιδιώξεων της Ελληνικής Προεδρίας στον IHRA, αναφερόμενος στα προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί με επίκεντρο την εκπαίδευση, ενώ τόνισε τον ουσιαστικό ρόλο του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΜΕ στην εκπόνηση και υλοποίησή τους.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ μνημονεύει τα θύματα του Ολοκαυτώματος, μιλώντας για την καθηλωτική στιγμή που ηχεί η σειρήνα και σε όλη τη χώρα ακινητοποιούνται τα πάντα. «Είναι η στιγμή που είμαστε όλοι ενωμένοι και θυμόμαστε. Είναι ευθύνη μας να μη σβήσει η Μνήμη», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αμράνι αναφέρθηκε επίσης στην Ελληνική Προεδρία στον IHRA εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το έργο της θα προάγει τους στόχους της Διεθνούς Συμμαχίας.

Στην εικονική περιήγηση που ακολούθησε, η Γαρυφαλλιά Μίχα ξενάγησε το κοινό στη συγκρότηση της μνήμης στο Ισραήλ ξεκινώντας από τα Κιμπούτς, που στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, στελεχώθηκαν από επιζώντες του Ολοκαυτώματος, την ίδρυση του Γιαντ Βασέμ, το 1953, και την ανάπτυξη του κτηριακού του συγκροτήματος, τις νέες πτέρυγες, την επιβλητική παρουσία, τα σύγχρονα μέσα και την άρτια επιστημονική εργασία με τα οποία το Γιαντ Βασέμ τεκμηριώνει και διαφυλάσσει τη μνήμη των θυμάτων, των ηρώων που με κάθε τρόπο αντιστάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, και των «Δικαίων των Εθνών».